Onafhankelijke garage of geautoriseerde garage: daar moet u op letten!

0
382
Garage
© GettyImages / Frank Rothe

Moet het altijd een dure geautoriseerde garage zijn met originele onderdelen of een onafhankelijke garage met goedkope onderdelen? Hier zijn enkele dingen om te overwegen wanneer het vervangen van het originele onderdeel de moeite waard is.

Onafhankelijke garage of geautoriseerde garage: vergelijken loont

Oliefiltersdistributieriemen, alternatoren: auto’s kunnen door de jaren heen hoge werkplaatskosten met zicht mee brengen. Bovendien worden reserveonderdelen elk jaar duurder. Het loont de moeite om geautoriseerde garages en onafhankelijke garages te vergelijken.

Onafhankelijke of geautoriseerde garage: wat betekenen tests?

De chauffeur kan in principe zelf beslissen of een zelfstandige garage of een erkende garage voor hem geschikter is. Uitzonderingen zijn speciale gevallen zoals product recalls, goodwill en het verhelpen van fabricagefouten. U kunt ook aangeven waar de service moet plaats vinden, aangezien de fabrikant de kosten draagt.

In sommige gevallen kan een gecertificeerde garage geschikter zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor auto’s die in Nederland zelden worden gezien en speciale kennis, gereedschappen en reserveonderdelen vereisen. Voor gestandaardiseerde onderhoudswerkzaamheden zoals olieverversing is een onafhankelijke werkplaats voldoende.

Onafhankelijke werkplaats
© GettyImages /
Richard Drury

Wanneer is een zelfstandige garage ideaal?

Onafhankelijke garages en goedkope reserveonderdelen zijn bijzonder geschikt voor oudere auto’s en eenvoudige standaardreparaties. In het geval van alternatoren, starters of waterpompen is het prijsverschil aanzienlijk lager, ongeveer een derde. Er is geen verschil in de werkgarantie.

Er zijn echter beperkingen. Als de onafhankelijke garage niet gespecialiseerd is in het type auto, dient u modelspecifieke werkzaamheden in een gecertificeerde garage uit te voeren. Voor leaseauto’s kan aan het begin van de garantieperiode een gecertificeerde garage nodig zijn en voor nieuwe voertuigen is mogelijk dat gebruik van een gecertificeerde garage vereist is.

Originele onderdelen, identieke onderdelen, replica onderdelen – wat is het verschil?

De auto-onderdelenmarkt is een grote en zeer concurrerende markt. Het is niet verwonderlijk dat autofabrikanten heel goed geld verdienen aan componenten. Dit genereert een jaaromzet van ongeveer 20 miljard euro.

Reserveonderdelen hebben drie verschillende categorieën.

  • Onderdelen (vaak origineel) die door de leverancier in opdracht van de autofabrikant worden vervaardigd en zijn voorzien van het logo van de autofabrikant. Zoals de naam al doet vermoeden, is hetzelfde onderdeel hetzelfde als het originele onderdeel.
  • Het onderdeel kan ook door de leverancier vervaardigd zoals de originele onderdelen en dragen dan alleen niet het logo van de autofabrikant.
  • Replica-onderdelen van externe fabrikanten die niet rechtstreeks voor autofabrikanten zijn gemaakt.

Over het algemeen moeten alle reserveonderdelen aan dezelfde eisen voldoen en de test doorstaan. Als u zeker wilt zijn, gebruik dan bekende merkproducten.

Pas op voor namaak reserveonderdelen!

Het is alleen gevaarlijk als de reserveonderdelen goedkoop vervaardigde vervalsingen zijn. Een reserve-onderdeel is een belangrijk onderdeel en het kan slecht aflopen, vooral als het gaat om de remmen. Als de prijs van reserveonderdelen aanzienlijk lager is dan die van andere leveranciers, moet u sceptisch zijn. Als uw leverancier geen gevestigde leverancier van reserveonderdelen is, moet u voorzichtig zijn als u nog nooit van hen heeft gehoord.

Reserveonderdelen moeten echter in de originele verpakking en verzegeld worden verzonden. Veel fabrikanten gebruiken hologrammen, QR-codes of de meegeleverde anti-namaakkaart om hun producten te beschermen tegen plagiaat. Afhankelijk van het reserveonderdeel kan het ook nodig zijn om dat de onderdelengoedkeuring bijgevoegd wordt.

Zelf auto-onderdelen bestellen

Het vinden van het juiste onderdeel op onderdeelnummer of sleutelnummer in de online winkel is voor de leek niet langer een groot probleem, maar er zijn verschillende redenen om reserveonderdelen in de garage te bestellen. Als u zelf bestelt, accepteert de garage in eerste instantie alleen het plaatsen van reserveonderdelen en moet u een hoger uurtarief rekenen om het de moeite waard te maken. Als een onderdeel defect is of niet past, moet het onderdeel worden verwijderd, vervangen en opnieuw worden gereserveerd. In theorie is het een complexere en duurdere oplossing, ook als de handelaar afhankelijk van de situatie iets meer geld moet betalen.

De garage heeft een vaste bron. Het risico op het kopen van namaakgoederen is hier laag. Ten slotte zijn we amateurs – het is misschien niet ideaal voor uw auto om alleen te kijken of de onderdelen passen, terwijl de garage veel meer vertrouwd is met het selecteren van de juiste onderdelen. Het is volkomen logisch om dit aan de experts over te laten.

Gecertificeerde garage
© GettyImages / Edgardo Contreras

Vind de juiste garage

Het is niet eenvoudig om te bepalen hoe goed een garage functioneert. Consumententests zijn niet altijd beschikbaar of zinvol. Maar als u een goede garage wilt vinden, kunt u op het volgende letten:

  • De garage moet aangesloten zijn bij een branche-vereniging. Bijvoorbeeld de Bovag. In deze bedrijven kunnen geschillen worden beslecht door een arbitragecommissie.
  • De werkplaats moet schoon zijn. Zonder een goede reiniging zal het waarschijnlijk niet goed werken.
  • De communicatie moet goed zijn: alles moet u goed uitgelegt krijgen en en vragen beantwoordt.
  • Voor de reparatie dient u een bindende, schriftelijke kostenraming te maken. Indien de reparatiekosten hoog zijn, dient de garage dit af te stemmen met de klant.

Onafhankelijke garage of geautoriseerde garage: conclusie

De chauffeur kan in principe zelf beslissen of een zelfstandige garage of een geautorisserde garage voor hem geschikter is. Uitzonderingen zijn speciale gevallen zoals product recalls, goodwill en het verhelpen van fabricagefouten. U kunt ook aangeven waar de service moet plaats vinden, aangezien de fabrikant de kosten draagt.

In sommige gevallen kan een gecertificeerde garage geschikter zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor auto’s, die zeldzaam zijn en speciale kennis, gereedschappen en reserveonderdelen vereisen. Voor gestandaardiseerd werken is een onafhankelijke garage voldoende.