Oliepomp defect? Symptomen, vervanging en kosten in één oogopslag

0
8817
Oliepomp
© GettyImages / Supersmario

Maakt u zich zorgen over een defect aan de oliepomp van uw auto? Brandt of knippert het controlelampje op het dashboard? Nu moet u snel handelen. Anders bestaat het risico op grote motorschade. Motointegrator laat u zien hoe u de oliepomp vervangt, wat de kosten zijn en hoe u schade kunt vaststellen.

Waarom u niet zonder de oliepomp kunt

Veel gevoelige componenten werken samen in de motor van uw voertuig. Ze mogen echter niet tegen elkaar schuren: dit zou binnen zeer korte tijd leiden tot oververhitting, overmatige slijtage en uiteindelijk tot het vastlopen van de zuiger. Diagnose: motorstoring. Daarom is de motor voorzien van een oliepomp. Moderne varianten hebben zelfs meerdere pompen. Ze fungeren dan ook als olie extractie pomp.

De oliepomp zuigt de in de carterpan opgeslagen motorolie aan en pompt deze onder druk in de motorruimte. Op deze manier smeert de oliepomp alle betrokken motorcomponenten. De olie stroomt dan terug in het oliecarter. Het oliefilter filtert het en het gaat terug in het circuit.

De olie vermindert corrosie en koelt het circuit. Bovendien optimaliseert de olie de afdichting en kunnen metaalresten uit het circuit worden getransporteerd. Naast de oliepomp bestaat dit gevoelige systeem uit andere componenten. Dit bevat:

– een oliecarter (met oliezeef)
– oliedrukleidingen en retourleidingen
– een oliefilter
– eventueel een oliekoeler

Het oliewaarschuwingslampje brandt: let op deze symptomen

Als het oliewaarschuwingslampje in uw voertuig gaat branden of knipperen, is dit een duidelijk teken van problemen met het oliecircuit. Het hoeft niet per se een defecte oliepomp te zijn. Een lekkende olieleiding of een te vuile oliezeef en andere defecten kunnen er ook voor zorgen dat het oliewaarschuwingslampje gaat branden.

Helaas is een defecte oliepomp niet duidelijk te herkennen aan specifieke symptomen. Als één van deze tekenen zich echter voordoet, is het beter om de motor onmiddellijk af te zetten:

  • Olie-waarschuwingslampje brandt of knippert
  • Het olie-waarschuwingslampje blijft langer branden na het starten van de motor
  • Olie-waarschuwingslampje gaat pas branden na enige tijd rijden
  • Invoer in foutgeheugen dat problemen met de oliedruk aangeeft
  • Motorwaarschuwingslampje gaat branden

Brandt het motorstoringslampje van uw auto? Dan kan het defect aan de oliepomp in de auto al geleid hebben tot een gebrek aan toevoer naar de motor en is er kans op motorschade.

Gevolgen van een defecte oliepomp: Waarom niet verder rijden?

Als de oliepomp uitvalt, voorziet deze de motor niet meer van de nodige smering. De turbo voelt dit als eerste aan. Dan werkt deze niet meer. Dit merkt u aan verminderde prestaties of een fluitend geluid. Rijd nu niet verder, anders is motorschade onvermijdelijk.

Kortom, als het motor- of oliewaarschuwingslampje gaat branden, moet u het voertuig onmiddellijk stoppen en de motor uitschakelen. Laat u naar de dichtstbijzijnde garage slepen. Elke gereden meter beschadigt de motor en maakt een defect waarschijnlijker.

De verandering: zo werkt de reparatie

Aangekomen bij de garage controleert de monteur eerst de staat van de oliepomp. Ook als er van buitenaf geen schade zichtbaar is, geeft een oliedrukmeter betrouwbaar de storing aan. Het repareren van de oliepomp wordt niet aanbevolen. Het kost veel moeite en is daarom economisch oninteressant. Er is ook het risico van een nieuwe mislukking. Omdat het een cruciaal onderdeel is.

Het is beter om de vervanging alleen zelf uit te voeren als u een expert bent. De monteur in de garage gaat als volgt te werk bij het vervangen van de oliepomp:

1. Verwijder de bodembescherming
2. Tap de olie af en verwijder het oliecarter
3. Koppel de pomp los van de aansluitingen (bijv. oliedrukleidingen, oliedruksensor), koppel deze los van de aandrijving en verwijder deze
4. Vervang andere slijtdelen in het oliecircuit, bijv. oliefilter, oliezeef
5. Giet wat motorolie in de nieuwe pomp
6. Plaats de nieuwe aandrijving
7. Reinig en dicht de contactvlakken opnieuw
8. Monteer de pomp, sluit de leidingen aan op de oliepomp
9. Vul met nieuwe motorolie
10. Monteer de bodembescherming weer

Oliepomp vervangen: een overzicht van de kosten

Veel oliepompen zijn relatief goedkoop verkrijgbaar tussen de 50 en 150 euro*. Afhankelijk van het voertuigmodel zijn ook kosten van 500 euro en meer mogelijk. Reken ook nog eens 40 tot 130 euro voor andere te vervangen onderdelen en het compleet vervangen van de motorolie.

Het vervangen van de oliepomp in een gespecialiseerde garage duurt ongeveer twee en een half tot drie uur, soms tot vijf uur. Met een gemiddeld uurtarief van 80 euro liggen de kosten tussen de 200 en 400 euro. Al met al moet u bereid zijn om tussen de 290 en 1.030 euro te betalen voor het vervangen van de oliepomp.

Tip: Heeft u reserveonderdelen nodig om de oliepomp of oliezuigpomp te vervangen? Bij Motointegrator vindt u oliepompen en bijpassende afdichtingen van de hoogste kwaliteit, voordelige motoroliën en oliekoelers en afdichtingen.

* kosten berekend op basis marktprijzen per 15.1.2022