Mobiele stoelverwarming voor in de auto – behaaglijke warmte op koude dagen

0
811
Stoelverwarming
© GettyImages / bizoo_n

Verwarmde autostoelen bieden veel comfort in het koude seizoen. Als uw voertuig geen standaard stoelverwarming heeft, zijn goedkope mobiele stoelverwarmingen een goede oplossing voor meer comfort in de winter. Wij laten u zien waar u op moet letten.

Hoe werkt autostoelverwarming?

Vast geïnstalleerde stoelverwarmingen zijn direct in het elektrische systeem van het voertuig geïntegreerd. Afhankelijk van de fabrikant en het model worden mobiele stoelverwarmingen van stroom voorzien via de sigarettenaansteker, een 12 volt-stekker in de auto of een aparte aansluiting op het elektrische systeem van het voertuig. De verwarmde kussens kunt u eenvoudig over de stoelen plaatsen en met banden aan de stoelen bevestigen. Met verschillende mobiele stoelverwarmingen kan het zit- en ruggedeelte afzonderlijk worden verwarmd. De verwarmingselementen die in mobiele stoelverwarming worden gebruikt, zijn meestal koperdraden, die in een meanderend patroon in het kussen zijn genaaid. Ze bieden een zekere weerstand tegen de stroom, waardoor ze geleidelijk opwarmen.

Kunt u mobiele stoelverwarming in elke auto gebruiken?

Mobiele stoelverwarming kunt u in principe voor elke auto gebruiken. Om de juiste stoelverwarming voor uw voertuig te kopen, meet u de breedte en diepte van het zitkussen en de breedte en hoogte van de rugleuning. Het is erg belangrijk dat de zij-airbags – indien aanwezig – niet door de verwarmingskussens worden afgedekt of door de spanbanden worden gespannen. In tegenstelling tot wat men vaak schrijft, betekent dit niet dat de airbags kunnen activeren bij een ongeluk. Maar als de airbags worden geactiveerd, kunnen de veiligheidsgordels verwondingen veroorzaken. Dat kan de functie van de airbags aantasten.

Wat zijn de voor- en nadelen van mobiele stoelverwarming?

Een groot voordeel van mobiele stoelverwarming is dat ze aanzienlijk minder kosten dan fabrieksstoelverwarming. Qua verwarmingscomfort verschillen ze echter niet van de standaard stoelverwarming. Ze warmen snel op en zorgen snel voor aangenaam warme stoelen. Hun nadeel is dat ze niet altijd perfect passen bij de stoelen en soms kunnen verschuiven omdat de contouren van autostoelen heel anders zijn. Dus als het op pasvorm aankomt, sluit u bijna altijd een compromis. Stoelverwarmingen voor montage achteraf hebben hier een voordeel.

Zijn er ook mobiele stoelverwarming voor de achterbank?

Er zijn maar een paar fabrikanten, voornamelijk uit het Verre Oosten, die verwarmde kussens voor de achterbank aanbieden. Dit is meestal slechts een ondersteuning voor de stoel. Er zijn praktisch geen mobiele stoelverwarmingen met verwarming voor de rugleuningen van de achterbank. De reden is dat de mobiele verwarmingskussens nauwelijks aan de rugleuningen van de achterbank kunnen worden bevestigd, omdat er geen opening is tussen de afzonderlijke stoelen voor bevestiging.

stoelverwarming
© GettyImages / deepblue4you

Hoeveel stroom verbruikt een mobiele stoelverwarming?

Mobiele stoelverwarmingen verbruiken tot 80 watt aan stroom. Dit relatief hoge verbruik hebben ze echter pas als ze opwarmen. Zodra de stoel en de bestuurder warm zitten, wordt het stroomverbruik teruggebracht tot ongeveer 30 tot 40 watt. Afhankelijk van het feit of de mobiele stoelverwarming meerdere verwarmingsniveaus heeft, kan de verwarmingsstroom bij het opwarmen ook lager zijn. Vast geïnstalleerde stoelverwarmingen verbruiken iets meer stroom met een maximum van ongeveer 100 watt.

Dit stroomverbruik gaat ook ten koste van het brandstofverbruik. Hierdoor verbruikt uw voertuig ongeveer 0,1 liter meer per 100 km. In elektrische auto’s kan stoelverwarming het totale energieverbruik echter verminderen en de actieradius enigszins vergroten. Uit onderzoek blijkt dat het in een elektrische auto goedkoper is om met elektrische stoelverwarming voor behaaglijke warmte te zorgen dan het hele interieur op te warmen. Dit belast de accu minder en vergroot het bereik, althans in geringe mate.

Wat kost mobiele stoelverwarming?

Mobiele autostoelverwarming is aanzienlijk goedkoper dan een door de autofabrikant in een autostoel ingebouwde verwarming. Stoelverwarming is vaak alleen verkrijgbaar als dure optionele extra’s, vooral in goedkope voertuigen. Goede mobiele stoelverwarming is in de handel verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro per stuk. Afhankelijk van de fabrikant kan een pad met verwarming ook 80 tot 100 euro kosten.

Let bij het kopen op hoe de mobiele stoelverwarming van stroom wordt voorzien. De meeste nieuwe voertuigen hebben geen sigarettenaansteker meer en slechts enkele hebben een 12 volt stekker. In dit geval moet u de stoelverwarming rechtstreeks op het elektrische systeem van het voertuig aansluiten. De inspanning is dienovereenkomstig hoger. Als u de stoelbekleding in een werkplaats elektrisch laat aansluiten, moet u rekening houden met kosten van rond de 50 tot 60 euro voor twee mobiele stoelverwarming. Een belangrijk punt bij het kopen van een mobiele stoelverwarming is veiligheid.

Waar moet u op letten bij een autostoelverwarming?

Als u een autostoelverwarming gebruikt, moet u er rekening mee houden dat dat de auto-accu extra belast als de buitentemperatuur laag is. Het is daarom belangrijk dat de afgelegde afstand lang genoeg is om de accu volledig op te laden. Zorg er ook voor dat de verwarming van de stoelbekleding uitschakelt wanneer u het contact uitzet. In verschillende voertuigen staan ​​de 12 volt stopcontacten waarop u mobiele stoelverwarming kan aansluiten ook na het uitschakelen van het contact nog onder spanning. Dat wil zeggen, de verwarmer blijft verwarmen en verbruikt stroom van de accu. Voor de zekerheid dient u de verwarming uit te schakelen voordat u het voertuig verlaat.

Het is erg belangrijk, zoals reeds vermeld, dat de zitkussens om veiligheidsredenen de zij-airbags niet afdekken. Anders kan dat de werking van de airbags belemmeren. Last but not least moet u een mobiele stoelverwarming kiezen die past bij uw comforteisen. De modellen die op de markt worden aangeboden, zijn anders opgevuld. Ook de meubelstof en het aantal verwarmingsniveaus spelen een rol bij het comfort.

Kunt u stoelverwarming voor de auto achteraf monteren?

Bij bijna alle autostoelen is het mogelijk om achteraf verwarming aan te brengen en in de stoel te monteren in plaats van mobiele stoelverwarming. Deze oplossing is meestal ook veel goedkoper dan het bestellen van stoelverwarming als optie bij aankoop van een nieuwe auto. Aftermarket stoelverwarmingen zijn vlakke matten waarin de verwarmingselementen zijn ondergebracht. De matten zijn ongeveer zo groot als de stoel zonder de zijwangen. Als verwarmingselementen worden ofwel fijne koperdraden of dunne koolstofstaven gebruikt. De matten worden tussen de stoelbekleding en de bekledingskern van de stoel geschoven.

Het plaatsen van een latere stoelverwarming is relatief veel werk. Het is nauwelijks mogelijk om het zelf te doen, omdat er speciaal gereedschap nodig is om de stoelbekleding te verwijderen en weer goed te bevestigen nadat de kachel is geïnstalleerd. Bij elektrisch verstelbare stoelen moeten in de meeste gevallen ook de bedieningselementen voor de verstelling worden verwijderd voordat de stoelbekleding kan worden verwijderd. Achteraf gemonteerde stoelverwarmingen worden rechtstreeks aangesloten op het elektrische systeem van het voertuig. Het is daarom noodzakelijk om te weten waar en hoe de elektrische aansluiting correct moet worden uitgevoerd. U moet ook een verwarming kopen die past bij het voertuigmodel en de stoelen. Net als standaard stoelverwarming verbruiken achteraf aangebrachte stoelverwarmingen iets meer elektriciteit dan mobiele stoelverwarmingen. reden hiervoor is dat ze eerst de bekleding moeten opwarmen voordat ze de bestuurder of passagier comfortabele warmte kunnen bieden.