Laad de accu van uw auto regelmatig op: Lange levensduur van de energieopslagunit

0
610
Accu opladen
© GettyImages / CatLane

In het geval van typische seizoens- of hobby-auto’s moet u eraan denken de autoaccu regelmatig op te laden. Anders kan de accu door diepontlading blijvend beschadigen en moet u hem vervangen. Zorg ervoor te zorgen dat de auto altijd startklaar is en de accu een lang leven beschoren is. Daarvoor moet u aan een paar dingen denken.

Wanneer is het nodig om de autoaccu op te laden?

Enkele decennia geleden was het heel gewoon om de accu van de auto tijdens de wintermaanden te verwijderen en op te laden. Maar vandaag is dit uit het dagelijkse leven verdwenen. De alternator van een modern voertuig laadt de autoaccu zo snel op dat de energiereserves nog voldoende zijn, zelfs bij veel verbruikers. In bepaalde situaties kan de accu echter nog steeds moe worden. Frequente ritten over korte afstanden zorgen ervoor dat de accu zwaar wordt belast door de startmotor, vooral bij het starten, maar niet meer voldoende oplaadt door de korte rijafstand die daarop volgt. Evenzo kunnen langere perioden van stilstand van enkele weken of zelfs maanden ervoor zorgen dat het eigen voertuig niet meer zonder meer start. Om deze situatie te voorkomen, moet u de autoaccu ten minste eenmaal per maand volledig opladen.

Accu van auto nog steeds oorzaak nummer 1 bij pechgevallen

Het probleem bij een defecte accu is niet alleen dat u een nieuwe moet kopen, maar vaak ook de timing: bij lage temperaturen nemen de prestaties van de accu af en neemt de weerstand van de starter toe als gevolg van de viskeuze motorolie. Het is dan ook geen toeval dat een defecte of ontladen accu meestal opduikt wanneer u ’s morgens op het punt staat naar het werk te vertrekken. Al jaren is de accu van een auto verreweg de meest voorkomende oorzaak van autopech.

De autoaccu verwijderen om hem op te laden?

Als u uw auto aan de kant van de weg parkeert, moet u de accu natuurlijk in ieder geval uit het voertuig verwijderen. Op voorwaarde dat de parkeerplaats van de auto voorzien is van elektriciteit, kunt u in principe ook de ingebouwde accu opladen. U moet er echter rekening mee houden dat eventuele spanningspieken van de accu de boordelektronica van een modern voertuig kunnen beschadigen. Deze spanningspieken zijn volkomen onschadelijk voor de autoaccu zelf. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen of als u slechts een zeer eenvoudige lader hebt, moet u in ieder geval de autoaccu loskoppelen voor het laadproces. Als u de accu aangesloten laat, biedt dit natuurlijk het bijkomende voordeel dat u minder moeite hoeft te doen. De klok en andere instellingen van de auto wist u dan niet.

Auto-accu
© GettyImages / joebelanger

Waarop moet u letten bij het verwijderen van de accu?

Als u besluit de accu te verwijderen, is een gewone dopsleutelset meestal voldoende. De meeste voertuigen zijn uitgerust met een beugel die de accu aan de onderzijde op zijn plaats houdt. Met de juiste moersleutel, een verlengstuk en een ratel is de verbinding snel losgemaakt. Sommige klemmen kunt u zelfs zonder gereedschap losdraaien, maar als dat niet het geval is, kunt u nog altijd uit de voeten met de dopsleutelset. Belangrijk: Maak eerst de zwarte negatieve klem los, dan de rode positieve klem. Autoaccu’s hebben meestal handgrepen waarmee u de energie-opslagunit omhoog kunt tillen.

De juiste lader vinden

Natuurlijk hebt u een geschikte lader nodig om op te laden. Er zijn nu intelligente acculaders beschikbaar, zelfs in het lage prijssegment, die de laadstroom automatisch aanpassen aan de accucapaciteit en overschakelen op druppellading wanneer de accu van de auto volledig is opgeladen. Met sommige apparaten is ook diagnostiek en desulfatie mogelijk. De diagnose van de toestand van de accu moet u kritisch bekijken, want de resultaten zijn vrij onnauwkeurig. Ontzwaveling wordt ook bekritiseerd: dit wordt verondersteld kristallen te verwijderen van de loodplaten in de accu zodat de prestaties weer toenemen. Het is echter omstreden in hoeverre u de levensduur van uw accu op deze manier daadwerkelijk verlengt.

Grootte

Een grotere accu met een capaciteit van 100 Ah, die bijvoorbeeld in dieselvoertuigen wordt geïnstalleerd, zou 80 uur nodig hebben om volledig te worden opgeladen met een restcapaciteit van 20 Ah en een laadvermogen van één ampère – dit is nauwelijks een optie voor een voertuig dat regelmatig wordt gebruikt. Bovendien moet u rekening houden met de accutechnologie van uw eigen voertuig: een moderne AGM-accu, die geïnstalleerd is in auto’s met automatische start-stop, stelt hogere eisen aan de lader. Bij conventionele lood-zuur-accu’s daarentegen spelen de exacte specificaties slechts een ondergeschikte rol. Andere laders bieden een speciaal gemak door aansluiting op de sigarettenaansteker mogelijk te maken. Op die manier kan de motorkap volledig gesloten blijven. U dient echter van tevoren te controleren of u de contactdoos in het voertuig ook van stroom kan voorzien wanneer het contact is uitgeschakeld. Anders kan de lader geen verbinding tot stand brengen.

De juiste plaats om op te laden

Een garage is meestal ideaal om de accu op te laden, op voorwaarde dat de temperatuur niet onder het vriespunt daalt. U moet er ook rekening mee houden dat conventionele autoaccu’s tijdens het oplaadproces vergassen. Dit gas moet kunnen ontsnappen, daarom kan het nodig zijn de afsluitdoppen van de lader te verwijderen. U moet het gebouw ook dienovereenkomstig ventileren.

Juiste zorg bij herinstallatie

Alvorens de accu opnieuw te installeren, is het de moeite waard het zuurniveau van de accu te controleren. Als het een conventionele loodzuuraccu is, kunt u de bijbehorende afdichtpluggen losschroeven. Gebruik gedestilleerd water om het verlies van accuzuur te compenseren. Maak vervolgens de accupolen weer vast, waarbij u eerst de pluspool en dan de minpool aansluit. Naast het vastzetten van de accu, moet u nu de polen behandelen met accupoets om contactcorrosie te voorkomen.

 

Autoaccu opladen
© GettyImages / GregorBister

Conclusie: Regelmatig accu-onderhoud verlengt de levensduur

Een auto-accu heeft een levensduur van ongeveer 5-6 jaar – maar in individuele gevallen is 8-10 jaar gemakkelijk mogelijk. Naast een batterij van hoge kwaliteit is ook het regelmatig volledig opladen van de energieopslag doorslaggevend. Als u dit niet kunt garanderen door navenant lang te rijden, moet u de accu regelmatig tot maximale gezondheid brengen met behulp van een geschikte lader. Door extra accuverzorgingsmaatregelen te nemen, zorgt u ervoor dat u ook bij lage temperaturen op uw auto kunt vertrouwen.