Koudreiniger – effectief reinigingsmiddel tegen hydrofoob vuil

0
229
Koudreiniger

Hardnekkige vervuilingen zoals olie, was, vet en vuil kunnen eenvoudig worden verwijderd met een koudreiniger. Op deze manier kunnen olie- en vetverontreinigingen in de motorruimte van de auto, maar ook aanslag en fietsolie van de fietsketting worden verwijderd. Ook in de industrie wordt de koudreiniger veel gebruikt voor het onderhoud van motoren en machines. Of het nu als reiniger voor uw auto is of als hulp in de handel: het middel is veelzijdig inzetbaar.

Koudreiniger – effectieve allround vuilverwijderaar

Koudreinigers bestaan ​​uit een verscheidenheid aan ingrediënten waarvan het mengsel van koolwaterstoffen, alcoholen, ketonen, hydroxyketonen en etherverbindingen het middel zo effectief maakt. Omdat koude reinigers slechts een lage temperatuur nodig hebben om hun volledige effectiviteit te ontwikkelen, kan het middel op vele manieren worden gebruikt.
Het principe achter de koudreiniger: like lost like op. De organische oplosmiddelen zijn uitstekend in het oplossen van hydrofoob vuil zoals teer, vet, was, hars en oliën.
De stabilisatoren in de reiniger zorgen voor duurzaamheid. Ze zorgen ervoor dat het oplosmiddel niet te vroeg afbreekt. Ook inbegrepen zijn remmers om te beschermen tegen corrosie. Statische oplading door wrijving wordt voorkomen door de antistatische middelen die in het middel aanwezig zijn, waardoor tegelijkertijd het risico op ontsteking wordt verminderd. Daarnaast bevatten sommige koudreinigers geurstoffen die bedoeld zijn om de chemische geur te verminderen.

Welke koudreiniger: vloeistof of spray?

Koudreinigers zijn verkrijgbaar als spray of als vloeistof. Voor een nauwkeurige toepassing van de koude reiniger wordt het gebruik van een spray aanbevolen. Ze hebben ook het voordeel dat de motor bijvoorbeeld direct gereinigd kan worden zonder dat het middel vooraf verdund of gedecanteerd hoeft te worden.
Een vloeibare koudreiniger is meer geschikt voor het reinigen van meerdere voertuigen. Als dit een concentraat is, moet het voor gebruik worden verdund. Over het algemeen wordt een mengverhouding van 1:3 aanbevolen, dwz één deel wasmiddel en drie delen water. U heeft ook een spuitpistool of een spuitfles nodig om het middel te verdelen. Als alternatief kan het middel ook met een kwast worden aangebracht.

De motorruimte reinigen

Hoewel koudreiniger gemakkelijk te gebruiken is, moet u toch op een paar factoren letten:

  • Koudreiniger heeft goede penetrerende eigenschappen en bereikt zo moeilijk bereikbare plaatsen zoals klemmen en andere kleine onderdelen. Om de delen van kunststof en afdichtingen te beschermen tegen aantasting door de reiniger die niet moeten worden gereinigd, moeten ze worden afgedekt. De huid heeft ook bescherming nodig tegen de koudreiniger. Daarom moeten tijdens het aanbrengen handschoenen worden gedragen.
  • Let op: De motorruimte mag alleen met koudreiniger worden gereinigd als de motor en alle andere onderdelen binnenin koud zijn. Spuit de koudreiniger pas daarna gelijkmatig op de te behandelen onderdelen in de motorruimte. U kunt met een penseel nabewerken om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken.
  • De inwerktijd varieert afhankelijk van de mate van vervuiling. Meestal is drie tot vijf minuten voldoende om het vuil te verwijderen. Bij zeer sterke vervuilingen dient u de inwerktijd te verlengen tot 20 minuten. Dit is algemene informatie. Let daarom ook op de informatie van de fabrikant.
  • Na de inwerktijd de koude reiniger met schoon water verwijderen. Voor het verwijderen van het middel en vuil is een hogedrukreiniger ideaal. Dep vervolgens het water met een zachte microvezeldoek om watervlekken te voorkomen. Aangezien de reiniger, de oliën en vetten niet in het riool mogen komen, dient een wasbak met olieafscheider te worden gebruikt.

Let op: Bij gebruik van een koudreiniger kan het voorkomen dat de in de motorruimte aangebrachte conserveringswas is aangetast of geheel is verwijderd. In deze gevallen moet u zeker nieuwe was of een speciale motorbeschermingslak aanbrengen voor nieuwe bescherming.

Afvoer van de koudreiniger

Koudreiniger is een schadelijk middel dat deels bestaat uit agressieve stoffen. Het behoort daarom tot de afvalgroep “Gevaarlijk afval” en moet dienovereenkomstig worden verwijderd. Op de meeste plekken staan ​​zogenaamde polluentenmobielen waar dergelijke middelen kunnen worden ingeleverd. Recyclingcentra accepteren het middel ook.
In de online winkel van Motointegrator vindt u tal van motorreinigers van bekende fabrikanten en merken. Blader door onze online winkel en vind uw nieuwe koudreiniger voor een geweldige prijs.