Koplampen kapot? Vervangen, polijsten en kosten in één oogopslag

0
2719
Koplampen
© GettyImages / XH4D

Of het nu gaat om een ​​gebrek aan lichtsterkte of een totale storing – als de koplampen van uw auto defect zijn, vormt dit een enorm veiligheidsrisico, om nog maar te zwijgen van mogelijke boetes bij een verkeerscontrole. In dit geval moet u niet lang twijfelen. Lees hier hoe u uw koplampen kunt repareren of vervangen en wat de kosten zijn.

Koplamp kapot? Hoe de oorzaak te identificeren?

Als de lamp van de koplamp defect is, valt het licht helemaal uit. Een koplamp die niet goed werkt kan zich echter ook uiten in een te lage lichtintensiteit. Daarnaast is de storing in de auto direct merkbaar wanneer de boordcomputer een bijbehorende foutmelding geeft. De oorzaken van defecte koplampen zijn gevarieerd:

  • Lamp doorgebrand wegens einde levensduur
  • Schade aan de lampen door blijvende minimale spanningsschommelingen of spanningspieken
  • Storing in de regeleenheid of de lichtbundelregeling (alleen voor Xenon- en LED-koplampen)
  • Lekkende koplamp (schade door binnendringend vocht)
  • slijtage van de lenzen

Als de koplamplenzen dof zijn, kan zelfs de beste lichtbron zijn volledige helderheid niet meer ontwikkelen. Steenslag, permanente blootstelling aan de zon, strooizout of insecten dragen daar allemaal aan bij.

Koplampen vervangen: Zo doet u dat

Bij het vervangen van de koplampen is één ding belangrijk: is de gehele koplamp defect of hoeft u alleen de lamp te vervangen? Met gewone gloeilampen is de daadwerkelijke vervanging van de lamp eenvoudig, vooral bij oudere voertuigen. In veel moderne auto’s daarentegen moet u vaak meerdere onderdelen demonteren om überhaupt bij de koplamp te komen. De benodigde tijd varieert daarom enorm.
Als u de gehele koplamp moet vervangen, kunt u dat op de volgende manier doen:

  1. Demonteer alle componenten totdat u gemakkelijk bij de koplampen kunt.
  2. Draai de bevestigingsschroeven van de koplamp los.
  3. Koppel de kabels los om de stroomtoevoer af te sluiten.
  4. Haal de oude koplamp eruit en vervang deze door een nieuw model.
  5. Sluit hem aan op de kabels en zet hem vast met de schroeven.
  6. Voer een functionele test uit.
  7. Installeer de eerder verwijderde componenten opnieuw.

Moet u de gloeilamp van LED-koplampen of Xenon-koplampen vervangen? Dan zit er vaak niets anders op dan de hele koplamp te vervangen, deze vormt namelijk een eenheid met de lamp.

Koplampen afstellen: essentieel na vervanging

Als u nieuwe koplampen heeft gemonteerd, moet u deze achteraf opnieuw afstellen. Zo voorkomt u dat u andere automobilisten verblindt in het tegemoetkomende verkeer. Gebruik hiervoor het instelwiel, dat zich meestal op de console links van het stuur bevindt. Hiermee kunt u de hellingshoek van het dimlicht aanpassen. Hierdoor verandert het lichtbereik. U kunt het beste contact opnemen met een garage. Deze maakt gebruik van een speciaal koplampafstelapparaat om de koplampen correct af te stellen.

Koplampen polijsten: zo werkt de voorbereiding

Zijn de koplampen niet defect, maar dof? Dan kunt u ze polijsten en weer doorschijnend maken. Hiervoor heeft u dit gereedschap nodig:

  • Siliconen verwijderaar
  • Hechtingsbevorderende spray
  • Blanke lak voor koplampen
  • Spons
  • Schuurpapier P800 / P2000

Bewerk het bekraste oppervlak eerst met het grovere schuurpapier en daarna met de fijnere korrel. Polijst het glas totdat het glas weer glad is en geen kleur meer heeft. Plak de koplamp zelf af (bijv. met plakband) en maak het glas schoon met siliconenverwijderaar. Grond vervolgens het oppervlak met de hechtingsbevorderaar en breng de blanke lak van de koplamp aan.

Koplampen vervangen: de kosten op een rij

Naast het automodel zijn de aanschafkosten vooral afhankelijk van het type koplamp. Halogeenkoplampen zijn goedkoop rond de 80 tot 250 euro*. Xenonkoplampen zijn met 500 tot 1.500 euro* duurder. Nieuwe led-koplampen voor auto’s kunnen zelfs tot 2.000 euro* kosten. Daarnaast is er ongeveer een half uur tot twee uur werktijd. Laat u de verandering in een garage doen? Dan moet u rekening houden met montagekosten van 50 tot 200 euro* bij een uurtarief van 100 euro*.
Kwalitatief hoogwaardige koplampen van bekende merken als Hella en de juiste lampen bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator.

*Marktprijzen vanaf 1.5.2022