Juiste keuze: welk kinderzitje voor welke leeftijd?

0
217
Kinderzitje
© GettyImages / Petko Ninov

Het kinderzitje begeleidt uw kind gedurende een groot deel van zijn jeugd, tot het het babyzitje ontgroeid is. Om echt veilig te zijn, moet het optimaal aangepast zijn aan de leeftijd, lengte en gewicht van uw kind. In deze blog leest u welk kinderzitje geschikt is voor welke leeftijd en wanneer u moet overstappen naar de volgende maat.

Regelgeving voor kinderzitjes: Wettelijke basis voor de eis voor kinderzitjes

De verkeersregels vereisen al zo’n 30 jaar het gebruik van zogenaamde bevestigingsmiddelen. Daarom moet u voor uw kind een kinderzitje gebruiken dat is afgestemd op het lichaamsgewicht, zolang het kind niet groter is dan 1,35 meter. De EU-richtlijnen ECE R44/03, ECE R44/04 en ECE R 129 zijn bepalend voor de toelaatbaarheid van kinderzitjes.

De kinderzitjesklassen: Welk kinderzitje voor welke leeftijd?

Als u zich afvraagt ​​welk kinderzitje geschikt is voor welke leeftijd, vindt u in de volgende tabel een overzicht:

Klasse kinderzitjegewicht van het kindPositie kinderzitje
0<10kgdwars of achterwaarts gericht (babyzitje)
0+<13kgnaar achteren gericht (babyzitje)
I9 – 25 kgnaar voren gericht (kinderzitje) of naar achteren gericht (reboarder)
II15-25 kgnaar voren gericht (stoelverhoger) of naar achteren gericht (reboarder)
III22-36 kgnaar voren gericht (zitverhoger)

Daarnaast is er volgens de EU-richtlijn ECE-R 129 het zogenaamde i-Size-zitje, dat u kunt gebruiken tot maximaal 105 cm lengte. Uw kindje kan er zowel achteruit als vooruit in rijden.

Wanneer u een kinderzitje kunt gebruiken in plaats van een babyzitje, hangt vooral af van uw gewicht. U kunt gebruik maken van Klasse I-kinderzitjes zodra uw kind een gewicht van 9 kilogram heeft bereikt. Als uw kind echter niet te groot is voor het babyzitje, is het toch het veiligst om erin te rijden, ook al weegt het meer dan 9 kilogram.

De kinderzitjegroepen op de markt: welk kinderzitje voor welke leeftijd?

Gelukkig hoeft u als ouder van een kind niet voor elke paar kilo lichaamsgewicht een nieuw zitje voor uw kind te kopen. Veel fabrikanten bieden kinderzitjes aan die meerdere klassen bestrijken door middel van slimme ombouw- of uitbreidingsmogelijkheden. Zo kunt u kiezen uit deze kinderzitjegroepen:

  • Groep 0/0+: U kunt het babyzitje gebruiken tot een lichaamsgewicht van 13 kilogram en een leeftijd van 15 maanden.
  • Groep 0/1: Deze kinderzitjegroep combineert een babyzitje en het eerste kinderzitje. Hij kan gebruikt worden tot een gewicht van 18 kilogram en een leeftijd tot drie jaar.
  • Groep 1: Het volgende zitje volgt het babyzitje en wordt gebruikt als het kind tussen de 9 en 18 kilogram weegt of tussen de leeftijd van negen maanden en drie jaar.
  • Groep 2/3: Deze stoel volgt de Reboarder of vervolgzit en is te gebruiken van 15 tot 36 kilogram. Het begeleidt uw kind tot het einde van de kinderzitjesplicht.
  • Groep 1/2/3: Dit volgende zitje gebruikt u direct na het babyzitje. Het bestrijkt de gehele periode totdat de verplichting voor een kinderzitje eindigt met een lengte van 135 cm.

Als bestuurder van een auto bent u verantwoordelijk voor het goed beveiligen van meereizende kinderen. Als de politie tijdens een verkeerscontrole ontdekt dat de beveiliging niet in overeenstemming was met de voorschriften, krijgt u een boete van 169 euro.

Wanneer heeft uw kind geen kinderzitje meer nodig?

De verkeersregels geven nauwkeurige richtlijnen voor het tijdstip vanaf wanneer uw kind zonder kinderzitje mag reizen. Als aan deze eis is voldaan, is de normale gordelbeveiliging van de auto voldoende:

  • vanaf het bereiken van een hoogte van 135 centimeter

De heupgordel loopt door een handige positie onder deze hoogte. In het ergste geval kan dit bij een ongeval leiden tot ernstig buikletsel.

Bij Motointegrator bestelt u hoogwaardige kinderzitjes online – in zeer goede merkkwaliteit en tegen betaalbare prijzen.