Het oliepeil controleren en motorolie bijvullen – zo doet u dat

0
3152
Oliepeil
© Shutterstock / leo_photo

Het motoroliepeil moet u minstens één keer per maand controleren. Het niet uitvoeren van regelmatige controles kan vroeg of laat leiden tot ernstige schade aan de motor. Motorolie smeert de bewegende delen in de motor en voorkomt dat ze tegen elkaar schuren en zo snel slijten. Voertuigen vanaf een leeftijd van ongeveer zeven jaar zijn bijzonder gevoelig. Het regelmatig controleren van het oliepeil is hierbij belangrijk.

Bereid u voor om het oliepeil te meten

Voordat u gaat meten, moet u ervoor zorgen dat de meetomstandigheden optimaal zijn. De motor moet warm zijn, aangezien verwarmde olie uitzet en de meting daardoor nauwkeuriger is. Parkeer uw auto op een zo recht mogelijk niveau en wacht ongeveer vijf minuten. Gedurende deze tijd kan de olie in het oliecarter leeglopen en is de gemeten waarde nauwkeuriger.

U kunt nu de motorkap openen. Druk hiervoor op de ontgrendelingshendel onder het stuur. U voert de meting uit met de zogenaamde peilstok, die meestal een opvallende kleur heeft – meestal geel – en in het oog springt. Deze kunt u door middel van een ring aan het uiteinde van de staaf naar buiten trekken. Als u de peilstok niet meteen kunt vinden, kunt u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant raadplegen.

Instructies: Meet het oliepeil

En zo meet u het oliepeil correct:

  1. Trek de peilstok uit de opening en veeg eventueel vastzittende olie af met een schone, pluisvrije doek.
  2. Steek hem helemaal in de opening en trek hem er dan weer uit.
  3. Het olieresidu op de peilstok geeft informatie over hoeveel olie er nog in de tank zit. Idealiter strekken deze zich uit tot een punt tussen de twee inkepingen, die zijn gemarkeerd met “min” en “max”.
  4. Als het olieresidu onder de lijn voor het minimumoliepeil ligt, moet u zo snel mogelijk olie bijvullen.

Motorolie bijvullen

U kunt de motorolie eenvoudig zelf bijvullen. U moet er echter voor zorgen dat u de juiste motorolie voor uw voertuig gebruikt.

Zo vult u de olie in een paar stappen:

  1. Zoek het deksel van het oliereservoir onder de motorkap. Het wordt meestal aangeduid met het symbool van een oliekan. Raadpleeg bij twijfel de gebruiksaanwijzing van de autofabrikant.
  2. Draai het deksel voorzichtig los.
  3. Giet langzaam en voorzichtig de motorolie in de opening.
  4. Wacht een paar minuten totdat de motorolie in het oliecarter is gelopen.
  5. Meet het huidige oliepeil.
  6. Bijvullen indien nodig. Let op: Het oliepeil mag de “max” -lijn niet overschrijden. Te veel olie, net als een te laag oliepeil, kan de motor beschadigen.

De juiste motorolie voor uw auto

Bij het bijvullen van motorolie is het belangrijk dat u de juiste olie voor uw auto gebruikt. Benzinemotoren hebben andere motorolie nodig dan dieselmotoren. Er zijn echter nog andere onderscheidende kenmerken, zoals viscositeit (vloeibaarheid), API-classificatie en ACEA-specificatie – deze geven informatie over de vloei-eigenschappen en de prestaties van de olie. Lees bij twijfel de gebruiksaanwijzing om erachter te komen welke motorolie geschikt is voor uw auto.