De boot polijsten: stap voor stap naar perfecte glans

0
336
Boot polijsten
© GettyImages / Tay Jnr

Als u wilt dat uw boot als nieuw glanst, moet u hem polijsten. Maar het simpelweg aanbrengen van de bootpolish is niet voldoende. Lees in deze blog waarom u uw boot moet polijsten en welke stappen moet volgen.

De boot polijsten: de voordelen

Invloeden van buitenaf zoals UV-straling van de zon, vuil en spatbordslijtage maken het oppervlak van uw boot poreus. Krassen doen de rest: de gelcoat ziet er dof en mat uit. Het aanbrengen van bootpolish heeft verschillende voordelen:

  • Het beschermt de gelcoat tegen deze schadelijke invloeden.
  • De levensduur van de boot wordt verlengd.
  • De glans van de boot blijft langer behouden.
  • Vuil en algen kunnen zich niet zo gemakkelijk op het gladde oppervlak nestelen.

Idealiter polijst u de bootlak minimaal één keer per jaar om uw boot de best mogelijke bescherming te geven. De ideale tijd om dit te doen is in het voorjaar, net voordat het seizoen begint. Als alternatief kunt u uw boot in de herfst poetsen en hem vervolgens in goede staat naar zijn winterverblijf brengen. Voor de perfecte bescherming brengt u in het voorjaar nogmaals een lakje aan.

Stapsgewijze instructies voor het polijsten van boten

Als u de gelcoat wilt polijsten, is de voorbereiding minstens zo belangrijk. Voor een mooi egaal resultaat volgt u deze stappen:

  1. Reinig de bootlak: Maak het oppervlak grondig schoon en verwijder resten van was of polijstmiddel. Ook hiervoor kunt u speciale bootreinigers gebruiken.
  2. Oppervlak schuren: Deze stap is alleen nodig als de gelcoat erg versleten en oneffen is. Met een schuurmachine werkt u aan het oppervlak van de boot en schuurt u deze af. Hierdoor ontstaat er weer een vlak oppervlak.
  3. Boot polijsten: Breng niet te veel bootpolish in één keer op het oppervlak aan, dit droogt snel. Bewerk ze met de hand of met een polijstmachine op de boot. Polijst de bootlak gelijkmatig totdat de krassen verdwijnen en het oppervlak glanst. Als u met een polijstmachine werkt, plaats deze dan altijd recht met de volledige oppervlakte op de boot. Anders kunnen er lelijke randen ontstaan.
  4. Bootlak verzegelen: De verzegeling bestaat uit een laagje was of siliconen. Hierdoor wordt de bootpolish gesloten en krijgt deze een onberispelijke glans. Nadat de afdichting is opgedroogd, polijst u de bootlak opnieuw met een polijstpad met een zacht oppervlak.

De boot met de hand polijsten of met een polijstmachine?

Het maakt niet uit of u uw boot polijst met een polijstmachine of met de hand. Beide zijn mogelijk. Met de hand polijsten is echter een vervelende klus, vooral voor grotere boten. Als u geen bootpolijstmachine wilt kopen, kunt u er tegen een kleine vergoeding één huren. Zo kunt u veel sneller vooruitgang boeken. Het gebruik van het apparaat vereist echter enige oefening. Te veel druk of snelle bewegingen kunnen de temperatuur van het bootpoetsmiddel verhogen en ervoor zorgen dat het sneller droogt. Het resultaat zou een onrein totaalbeeld zijn.

Meer tips voor het polijsten van uw boot

Als u de bootlak wilt polijsten, helpen deze tips u om een ​​gelijkmatiger resultaat te bereiken:

  • Houd de temperatuur gematigd. Noch winterkou, noch zomerhitte zijn ideaal, omdat ze de eigenschappen van de polish veranderen.
  • Als u uw boot moet schuren, draag dan indien mogelijk altijd een gezichtsmasker vanwege het stof dat vrijkomt.
  • Bij het polijsten zowel het dek als het onderwatergedeelte afdekken. Zo voorkomt u lelijke spatten en voorkomt u dat de polijstpad vervuild raakt door de micro-organismen, mosselen en algen.

Let bij het kiezen van de polish op het functionele principe. Er zijn twee soorten bootpoetsmiddel:

  • Polijsten met vulmiddelen: Het polijstmiddel bevat een vulmiddel zoals was, dat zich in fijne onvolkomenheden nestelt en deze egaliseert. Deze producten zorgen met weinig moeite voor een glanzende look. De fillers worden echter door de regen uitgespoeld en het polijsten moet het hele seizoen door worden herhaald om de bescherming niet verloren te laten gaan.
  • Vulmiddelvrij polijsten: Met professionele polijstmiddelen verwijdert u een groter deel van het bootoppervlak voor een gladde, glanzende afwerking. Die glans gaat het hele seizoen mee.

Heeft u nog poetsmiddel nodig om uw boot seizoensklaar te maken? Bij Motointegrator ontdekt u hoogwaardige accessoires voor boten voor lage prijzen.