Een nieuw geluidssysteem in de auto installeren: componenten en kosten in één oogopslag

0
711
Geluidssysteem
© GettyImages / undefined undefined

De zon schijnt en u rijdt door de stad met het raam open – het enige dat nu nog ontbreekt is het perfecte geluid. Helaas overtuigt de in de fabriek geïnstalleerde auto-hifi vaak niet. Wilt u betere luidsprekers voor uw auto? In deze blog leest u wat u nodig heeft voor een optimaal geluidssysteem in uw auto, welke kosten er worden gemaakt en welke veelgemaakte fouten u moet vermijden.

Haalt u het maximale uit het geluidssysteem van uw auto?

Voordat u een nieuwe geluidsinstallatie in de auto installeert, moet u eerst controleren of u alle mogelijkheden van de bestaande apparaten al heeft uitgeput. Het systeem is mogelijk niet correct ingesteld en levert daarom niet het perfecte geluid. De juiste instelling kan in het algemeen niet worden gegeven – deze is afhankelijk van de geluidsatmosfeer van uw auto. Dit is weer afhankelijk van de gebruikte materialen, de ruimtelijke omstandigheden en het aantal en de verdeling van de luidsprekers in de auto. Volg daarom deze tips om het geluidssysteem in de auto correct in te stellen:

  • Probeer eerst de fabrieksinstellingen. Een vakman heeft al nagedacht over hoe het geluid optimaal kan worden aangepast aan de akoestiek van de auto.
  • Pas niet alle bedieningselementen over de hele linie aan, maar test het verschil, zelfs de kleinste nuances.
  • Test een gevonden instelling met verschillende nummers . Wat goed klinkt op uw favoriete nummer, hoeft niet bij elk nummer goed te passen.

Het geluidssysteem laten installeren: deze componenten zijn nodig

Als u een nieuw geluidssysteem voor de auto wilt kopen of stuk voor stuk wilt uitbreiden, moet u met deze componenten rekening houden:

  • Beknibbel niet op de luidsprekers – ga voor merkkwaliteit, ook al kan dit de kosten van het geluidssysteem een ​​beetje opdrijven.
  • Investeer in goede isolatie. Dit voorkomt vervelende geluiden (bijv. ratelen, knarsen).
  • Vertrouw op een compacte subwoofer die u optimaal onder de bestuurdersstoel of in de kofferbak plaatst.
  • Gebruik een versterker om meer volume uit de geluidsinstallatie te halen en het timbre van de geluidsinstallatie in de auto te optimaliseren.
  • Let op: Krachtige versterkers hebben een extra voeding nodig met een eigen zekering.

Kosten van het geluidssysteem: afhankelijk van uw budget

De kosten van een geluidssysteem zijn van veel factoren afhankelijk. Deze vragen zijn bijzonder belangrijk:

  • Wilt u de componenten zelf installeren of een professionele montageservice inhuren?
  • Hoe uitgebreid moet de geluidsinstallatie voor de auto zijn?
  • Hecht u waarde aan merkkwaliteit?

Benrt u niet te veeleisend en wilt u gewoon een beter geluid? In de prijsklasse van 500 tot 1.000 euro* kunt u veel bereiken als u zelf technisch onderlegd bent. Wilt u daarentegen het volledige programma en wilt u het achteraf inbouwen van de geluidsinstallatie overlaten aan een professional? Dan zijn kosten van 4.000 tot 6.000 euro* geen uitzondering. Voor de meeste autobezitters moet een realistische prijs er ergens tussenin liggen.

Veelgemaakte fouten in het geluidssysteem in de auto

Om het maximale uit het geluidssysteem van uw auto te halen, moet u het stap voor stap uitbreiden en optimaliseren. Vermijd deze veelgemaakte fouten:

VergissingInvloed
Niet aangesloten versterkerBij gebrek aan voldoende voeding worden de luidsprekers niet goed aangestuurd.
Te weinig luidsprekersZe bereiken geen allround 3D-geluid. Meerdere luidsprekers zijn beter voor een optimale dekking van het gehele voertuiginterieur.
Geen subwoofer in gebruikHet geluid voldoet niet aan de verwachtingen. Een subwoofer in de kofferbak of onder de hoedenplank zorgt voor een goede geluidservaring. Extra woofers en midrange speakers maken het helemaal af.
Kabels te dunDe prestaties zijn niet goed genoeg, en ook het volume laat veel te wensen over. Als de kabels te dun zijn, bestaat er ook brandgevaar.
Defecte kabelsAls u een kabel direct langs de stroomkabel legt, ontstaat er ruis die het muziekgenot vermindert.

 

Hoe groot de aantrekkingskracht ook is: vermijd te veel volume of te veel bas, vooral in steden. Als de politie u betrapt op geluidsoverlast tijdens de dagelijkse stadstour, moet u rekening houden met een boete van 260 euro voor onnodig lawaai bij het gebruik van een voertuig.

U moet zorgen voor extra elektrische beveiliging voor het systeem in de auto. Bij Motointegrator kunt u de juiste elektrische onderdelen verkrijgen.

*Marktprijzen vanaf 1.8.2022