De assteun: tips voor kopen en veilig gebruik

0
1029
Assteun
© GettyImages / Автор

Of het nu gaat om het verversen van de olie, nieuwe banden of het vervangen van onderdelen – er zijn veel situaties waarin u de onderkant van uw auto moet bereiken. Als u hiervoor geen hefplateau of put beschikbaar hebt, zijn assteunen voor de auto een verstandig alternatief. In deze blog leest u waar u op moet letten bij het kopen van een assteun en hoe u er veilig mee kunt werken.

Wat is een assteun?

Een assteun is meestal een frame met drie of vier poten van metaal of hout. U kunt het gebruiken om uw auto op te krikken. De krik is in de regel in hoogte verstelbaar, zodat u flexibel de gewenste hoogte kunt bepalen. Ze verschillen in de manier waarop ze worden vastgezet, bijvoorbeeld met een schroef, een bout of een rek.

Als u zware voorwerpen zoals een auto wilt tillen, heeft u ook een krik nodig. Deze heeft een hoger draagvermogen en ondersteunt u bij het tillen. Het laadvermogen van assteunen varieert afhankelijk van het model. Eenvoudigere schragen voor gebruik in de privésfeer hebben vaak een draagvermogen van rond de twee ton. Voor commerciële behoeften zijn er robuustere modellen die tot zes ton kunnen weerstaan.

Een assteun kopen: hier moet u op letten

Als u een krik wilt kopen, kunt u beter wegblijven van goedkope modellen uit de supermarkt. Voldoende robuustheid en draagvermogen zijn de belangrijkste basisvereisten. Let bij het kopen op deze aspecten:

  • Poten: Goede kriksteunen hebben drie, nog beter vier poten om absoluut veilig te kunnen staan.
  • Laadvermogen: Als u alleen aan uw auto wilt werken, zijn kriksteunen met een maximaal laadvermogen van 2 ton voldoende. Een grotere lading is alleen nodig als u grotere voertuigen zoals bestelwagens wilt opkrikken.
  • Hoogte: Controleer of de minimale en maximale hoogtes passen bij uw plannen. Een maximale hoogte van 35 tot 45 centimeter is ruim voldoende voor uw behoefte, omdat u er liggend gemakkelijk onder kunt passen. Als de minimale hoogte te laag is, zal het ongemakkelijk voor u zijn – dan moet u de auto hoger optillen.
  • Bediening: Handmatige standaards in hoogte verstellen door het inzetstuk eruit te trekken en vast te zetten met een bout. Mechanische vijzels kunnen handmatig worden opgeschroefd. Handiger zijn hydraulische modellen, die met een druk op de knop in hoogte kunnen worden versteld.

Veiligheid bij het hanteren van de krik

Voordat u uw auto op een assteun zet, moet u nadenken over het veiligheidsaspect. U tilt immers een gewicht van meer dan een ton. Zorg dus voor de juiste bescherming. Let op deze tips:

  • Trek altijd aan de handrem en schakel de eerste versnelling in.
  • Plaats de assteunen op een stevige ondergrond. In weilanden of velden kunnen ze door hun gewicht wegzakken en kan de auto eraf glijden.
  • Controleer voordat u onder het voertuig schuift of de auto echt stabiel op de standaards staat en of er niets kan bewegen. Om dit te doen, leun erop of probeer het heen en weer te schudden.
  • Houd een zo veilig mogelijke afstand totdat de auto veilig is opgekrikt.

Auto opkrikken: zo gebruikt u de krik

Deze instructies helpen u correct met de krik te werken:

  1. Breng de auto omhoog met een krik.
  2. Plaats een assteun bij elk wiel. De optimale plaatsing vindt u in de gebruiksaanwijzing van de auto.
  3. Lijn de assteunen gelijkmatig uit en breng ze op dezelfde hoogte.
  4. Pas als het voertuig veilig staat, kunt u de krik iets laten zakken en onder de auto uit trekken.
  5. Maak het werk af.
  6. Plaats ten slotte de krik weer en breng het voertuig iets omhoog. Nu kunt u de assteunen eronder uit halen en de auto voorzichtig laten zakken.

Voor werkzaamheden aan uw auto heeft u verrijdbare krikken en montagesteunen nodig. Bij Motointegrator vindt u een selectie van hoogwaardige producten.