Problemen, gevolgen en kosten van een defecte uitlaat

0
2972
Uitlaat
© Shutterstock / Orlando_Stocker

Kunt u de uitlaat zelf vervangen?

Het vervangen van de uitlaat in de garage is geen goedkope aangelegenheid. U kunt al snel enkele honderden euro’s armer zijn als u het uitlaatsysteem van uw auto door professionals laat vervangen. Dit roept natuurlijk de vraag op of u het met een beetje handigheid zelf kunt. En inderdaad – als u een beetje kennis hebt van auto’s en technologie, kunt u de uitlaat zelf vervangen. Zonder lift is dit echter uiterst moeilijk te doen – het is aan te raden om een ​​lift te huren in een zelfhulpwerkplaats. Nadat u de schroeven hebt losgedraaid, kunt u de potten en pijpen van de uitlaat vervangen – eventueel ook het spruitstuk. Het uitlaatsysteem moet in de bijbehorende rubbers onder de auto worden gehaakt – het is hier belangrijk om het correct uit te lijnen voordat u het vastschroeft.

Wat gebeurt er als de uitlaat te luid is?

Voertuigen die niet helemaal nieuw zijn, kunnen fijne scheurtjes of gaten krijgen in verschillende onderdelen die in eerste instantie onzichtbaar zijn. Dit kan het spruitstuk zijn (dan komt het harde geluid eerder uit de motorruimte) of het kunnen de katalysatoren zijn. Een eerste probleemoplossing voor een uitlaat die luid is in het hoge toerentalbereik moet u daarom onder de auto uitvoeren: als er ergens merkbare roetplekken zijn, lekt deze op dit punt en is de scheur gevonden. Vaak is een spiegel voldoende om de plekken te lokaliseren. Natuurlijk vind je niet alles zomaar dichtbij, met sommige dingen moet de garage wel om de hoek komen kijken. Omdat de aangetaste componenten niet noodzakelijkerwijs worden blootgesteld, maar zich op moeilijk zichtbare plaatsen, onder bekleding of binnenin kunnen bevinden.

Wat gebeurt er als de uitlaat kapot is?

Uitlaat
© Shutterstock / LanaElcova

Chauffeurs mogen niet meer rijden met een defecte uitlaat. Enerzijds neemt de geluidsoverlast toe als de uitlaat brult. In het verkeer moet u ervoor zorgen dat u andere weggebruikers niet hindert, dus ook geluidsontwikkeling beperken. Een ander risico is het afscheuren van delen van de uitlaat, deze worden in het achteropkomende verkeer geslingerd, wat tot ongelukken kan leiden. Als de uitlaatdelen op de grond slepen, kunnen grotere delen van het uitlaatsysteem afbreken en stijgen de reparatiekosten. Een defecte uitlaat kan dodelijk zijn. In het ergste geval kunnen gescheurde onderdelen of gaten ertoe leiden dat uitlaatgassen het interieur binnendringen. Als het uitlaatgas geurloze componenten bevat en u het gevaar pas te laat opmerkt, wordt het lichaam vermoeid en bestaat er kans op vergiftiging.

Hoeveel kost een reparatie?

De reparatiekosten voor de katalysator liggen tussen de 650 en 1.000 euro. De kosten voor de pure materiaalkosten bedragen minimaal 250 euro. Als u de lambdasonde moet vervangen, kost dat zo’n 200 tot 250 euro. Wilt u de einddemper of de hoofddemper vervangen, dan moet u rekening houden met kosten van rond de 300 tot 500 euro. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de voertuigklasse of het voertuigmodel. Als bijvoorbeeld de achterdemper van de Mercedes E-Klasse gerepareerd moet worden, ontstaan ​​er kosten tot 1.000 euro. Als u de hele uitlaat laat vervangen kost de reparatie in de werkplaats zo’n 1.500 euro. In het geval van een VW Golf liggen de reparatiekosten rond de 500 tot 750 euro.

Bent u op zoek naar geweldige aanbiedingen voor uw uitlaatsysteem? Dan bent u in de online winkel van Motointegrator aan het juiste adres. Bij ons vindt u einddempers, katalysatoren, uitlaatspruitstukken en meer van bekende fabrikanten tegen eerlijke prijzen.

 

Bronnen:

http://www.atu.de/

http://www.autobild.de/