Jonge bestuurders: veilig de eerste winter door met goede winteruitrusting

0
520
Jonge bestuurders
© HomeArt / Shutterstock

Nu komen de koudere dagen er weer aan, waardoor sneeuw en ijs het verkeer hinderen. Vooral jongere bestuurders, die nog niet in de winter op de weg zitten, worden met grotere uitdagingen geconfronteerd. Het is belangrijk te anticiperen op gevaarlijke verkeerssituaties. Tegelijkertijd moeten alle weggebruikers zo voorzichtig rijden dat de kans op een ongeval wordt verkleind. Bestuurders hebben ook het juiste gereedschap en winteruitrusting nodig om zich tegen ijs en kou te beschermen. Wij ondersteunen beginnende bestuurders met onze wintertips.

Winterdagen: rijtips

Vooral in de winter moeten bestuurders de staat van hun auto controleren voordat ze vertrekken. Verwijder sneeuw, ijs of rijp van ruiten, koplampen en richtingaanwijzers. Kijk uit voor sneeuw of ijs op het dak van de auto. Immers, rondvliegende sneeuw of vallende ijsschotsen brengen andere weggebruikers in gevaar.

Langzaam

Als u voor de eerste keer start, is het altijd beter om heel langzaam gas te geven. Dit is de enige manier om te voorkomen dat de wielen slippen op de gladde wegen. Om de rem- en gaspedalen optimaal te kunnen bewegen, moet u tijdens het rijden lompe winterlaarzen vermijden. Verkeersdeskundigen adviseren het voertuig bij lage snelheid te gebruiken, omdat de wielen dan meer grip hebben. Daarom is het beter om in de tweede versnelling weg te rijden als het glad is.
Als de wielen toch doordraaien, schakel dan direct naar een hogere versnelling. Dit vermindert de krachtoverbrenging naar de wielen, waardoor de auto stabieler wordt. Hard optrekken en hard remmen moet u koste wat kost vermijden. Als de auto nog steeds slingert, is het raadzaam de koppeling in te trappen en voorzichtig tegen te sturen.

Anticiperend rijden bij sneeuw en ijs

Jonge bestuurders die nog nooit in ijzige omstandigheden hebben gereden, moeten zich vertrouwd maken met de toestand van de weg. Het is raadzaam langzaam te beginnen. Blijf korte remtesten doen wanneer er geen gevaar is voor andere weggebruikers op de open weg. Dit zal u een gevoel geven voor de toestand van de weg. Zo komt u te weten hoeveel de remafstand toeneemt op gladde wegen.
Het is het beste om zijwegen te gebruiken die niet zo druk zijn om een gevoel voor de winter te krijgen. Oefen daar voordat u zich in het drukke verkeer begeeft. Zelfs als u uw eigen voertuig bestuurt, geldt dit niet noodzakelijk voor andere weggebruikers. Verwacht daarom altijd dat voertuigen zullen slippen.

Afstand vergroten

Omdat uw eigen remweg sterk wordt vergroot door sneeuw of ijs, moet u uw veiligheidsafstand vergroten. Verkeersdeskundigen raden aan de afstand te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Het is het beste om gematigd te remmen. Zorg ervoor dat de banden niet blokkeren. Vermijd tijdens het rijden dikke en gevoerde handschoenen voor een optimale controle over het stuur.

Winterkleding en winteruitrusting

Winteruitrusting
© ra3rn / Shutterstock

Vooral jonge bestuurders vergeten maar al te vaak de auto te controleren voor hun eerste winterrit. Tot de winteruitrusting behoren zaken als een schraper, een handborstel en een vorstbestendige ruitenreiniger. Het is raadzaam uw schoenen uit te tikken voordat u in de auto stapt om te voorkomen dat de ruiten beslaan.
Draag geen dikke jassen, ook al kunt u het bij het begin van uw reis even koud hebben. Dergelijke kleding beperkt immers uw mobiliteit, waardoor uw reactiesnelheid afneemt. Bovendien bestaat het risico dat de gordel niet goed op het lichaam aansluit, waardoor hij bij een ongeval geen optimale bescherming biedt.

Extra winteruitrusting

Op langere ritten door ijs en sneeuw is het raadzaam andere zaken in de auto te bewaren. Een wollen deken helpt tijdens langere gedwongen pauzes in grote verkeersopstoppingen. Wat zand en een matje kunnen in noodgevallen als starthulp worden gebruikt. Handschoenen en warme dranken verminderen het risico op kou. Zorg er ook voor dat u de juiste banden hebt. Hoewel sneeuwkettingen worden aanbevolen voor bergachtig terrein, moet u in alle andere gevallen winterbanden of vierseizoenenbanden gebruiken.