De motorwasbeurt: zelf doen of laten doen? En heeft een motorwasbeurt zin?

0
477
Motorwasbeurt
© GettyImages / Svitlana Hulko

Bij het wassen van de motor verwijdert u vuil en roetaanslag uit de motorruimte. Dit kan zowel intern als extern. Twijfelt u of een motorwasbeurt zinvol is of dat het misschien de motor kan beschadigen? In deze blog leert u over de voordelen van het wassen van motoren en of u het zelf moet doen of overlaat aan een professional.

Kosten van een motorwasbeurt: een goed besteedde investering

Een motorwasbeurt heeft tal van voordelen:

  • Aantrekkelijker uiterlijk
  • Gemakkelijkere diagnose van problemen aan de motor (bijvoorbeeld door herkenbare lekkage van vloeistoffen)
  • Schoon werk tijdens reparaties
  • Hogere verkoopprijs mogelijk door verzorgd uiterlijk

Een motorwasbeurt is over het algemeen niet schadelijk voor de motor. Fouten in de procedure kunnen echter tot schade leiden. Als u bijvoorbeeld koud water op een oververhitte motor giet, kan de metalen behuizing kromtrekken. Dit leidt tot spanningen en zelfs scheuren. Ook zijn er juridische risico’s als bijvoorbeeld weggespoelde olie of koelwater in het grondwater of de riolering terechtkomt.
De kosten van een motorwasbeurt zijn het waard. Het is verrassend goedkoop: reken rond de 20 tot 30 euro* voor een simpele wasbeurt. Er wordt tot 80 euro* in rekening gebracht als er sprake is van sterke vervuiling of als het interieur ook moet worden schoongemaakt.

Variant 1 Zelf de was doen: zo doet u het correct

Het thuis grondig wassen van de motor wordt niet aanbevolen. Enerzijds is er het risico op schade. Aan de andere kant zou u bij het schoonmaken van de motor gevaarlijke stoffen kunnen wegspoelen – hier kunnen boetes worden opgelegd. Wilt u toch zelf de motor wassen, dan heeft u dit gereedschap nodig:

  • Poetslap
  • Borstel
  • Reinigingsmiddelen met een hoog vetoplossend vermogen (bijv. vlekkenverwijderaar, ovenspray)
  • Remmenreiniger voor hardnekkig vuil
  • Kleding die vies mag worden

Laat de motor afkoelen voordat u de motorruimte reinigt. Spuit het motorblok in met de gekozen reiniger en laat deze indien nodig inwerken. Dan kunt u grof vuil verwijderen. Laat de motor niet draaien tijdens het reinigen.

Variant 2 Was de motor in een wasbox

U kunt het motorblok reinigen in een wasbox zonder bang te hoeven zijn voor vervuiling van het drinkwater. Vraag echter vooraf of de bediener een olieafscheider heeft geïnstalleerd. Anders mag de motorwas ook niet in de wasbox.
Spuit eerst het motorblok in met de gekozen reiniger. Gebruik de hogedrukreiniger met draaiende motor om het schoon te maken. Voorzichtig behandelen: richt de straal niet op de regeleenheid, verdelerkap, stekkerverbindingen of zekeringkast. Anders bestaat er gevaar voor beschadiging. Als de motor na het reinigen niet aanslaat, controleer dan eerst de verdelerkap. Grote kans dat het net nat is geworden.

Variant 3 Motor laten wassen door een expert

Wilt u zelf niet een handje helpen? Accepteer dan de toch al niet hoge kosten van de motorwasbeurt en huur een vakman in. Serviceproviders voor een motorwasbeurt in de buurt voeren de reiniging uit zonder andere componenten te beschadigen. Mocht er toch iets gebeuren, dan is de garage aansprakelijk voor de gemaakte kosten.
Een professionele dienstverlener heeft ook meer mogelijkheden. Zo kan hij de motor van onderaf schoonmaken, wat in de privésfeer lastig is. Ook heeft u hier toegang tot de nieuwste technologie, zoals het wassen van motoren met droogijs. Dit verwijdert zelfs het grofste vuil zonder resten achter te laten en minimaliseert het risico op beschadiging. Het is echter ook ongeveer twee keer zo duur als een normale motorwasbeurt.
Heeft u Motorreinigers en reinigingsmiddelen nodig om zelf uw motorwas te doen? U kunt alles wat u nodig heeft bij Motointegrator bestellen – inclusief snelle levering binnen een paar dagen.

*Marktprijzen per 1.8.2022