Bandensnelheidsindex: betekenis + tabel

0
302
Bandensnelheidsindex
© GettyImages / Marin Tomas

U vindt de bandensnelheidsindex op de autobanden. Maar waar gaat het allemaal over en wat betekent het getal? Lees hier wat u moet weten over de snelheidsindex van uw banden.

Wat is de bandensnelheidsindex en waar is deze te vinden?

Aan elke autoband wordt een snelheidsindex toegekend. Dit vertelt u hoe snel u op de banden kunt rijden. Als u met banden met een lage index rijdt, kan het zijn dat u soms niet de maximale snelheid van uw auto kunt benutten.

kunt de bandensnelheidsindex op de band zelf vinden. Let op het reliëf op de zijwand van de band. De snelheidsindex is het laatste cijfer van de bandenaanduiding (één letter).

Bandensnelheidsindex: tabel met klassen

Deze index is het resultaat van uitgebreide testen. Banden worden getest op hun betrouwbaarheid. U moet onder stress een bepaald tempo kunnen aanhouden. Tijdens de test wordt de snelheid geleidelijk met 10 km/u opgevoerd tot het resultaat niet meer bevredigend is. Op basis van de bereikte snelheid worden banden onderverdeeld in verschillende klassen die worden aangeduid met letters.

De volgende tabel geeft een overzicht van de mogelijke snelheidsindex van een band:

snelheidsindextop snelheid
L120 km/u
M130km/u
N140 km/u
Q160km/u
R170km/u
S180 km/u
T190km/u
u200 km/u
H210km/u
V240 km/u
Z150+ mph
W270 km/u
Y300km/u
(J)300+km/u

Welke informatie onthult de snelheidsindex?

Het geeft informatie over de maximale snelheid waarmee gereden kan worden. Daarnaast kunnen er ook conclusies over rijgedrag en andere eigenschappen worden getrokken. Hoe hoger de index, hoe

  • … beter het rijcomfort is.
  • … meer tractie u kunt verwachten.
  • … stabieler de band in de bocht is.
  • … minder slijtage.

Dit is in vergelijking met dezelfde snelheid te zien. Een band met snelheidsindex S biedt aanzienlijk betere rijeigenschappen bij een snelheid van 120 km/u dan een band met snelheidsindex L.

U kunt te allen tijde banden monteren van een hogere kwaliteit. U kunt ook een band kiezen met een lagere snelheidsindex. Het kan echter zijn dat u de maximumsnelheid van het voertuig dan niet meer kunt bereiken als de maximumsnelheid van de banden lager is.

Maximale snelheid met winterbanden: index in de winter

Winterbanden hebben ook een snelheidsindex. Dienovereenkomstig is de opgegeven maximumsnelheid doorslaggevend, ook als deze aanzienlijk lager is dan de maximaal toegestane snelheid van de auto.

Als u sneller rijdt dan de toegestane snelheid voor uw banden, kunnen ze snel verslechteren of zelfs barsten. Dit kan tot een ongeval leiden. Dit brengt uw veiligheid, die van uw passagiers en die van andere weggebruikers in gevaar.

Heeft u nieuwe banden nodig voor uw auto? Kies uit banden met de vereiste snelheidsindex online bij Motointegrator.