Autoreis: Hierop moet u letten voordat u aan uw reis begint

0
836
Veiligheid
© Shutterstock / Mat Hayward

Een autoreis is bij veel mensen erg populair. Wij laten u zien waar u op moet letten voordat u aan uw reis begint, welke onderdelen u moet controleren en welke u moet vervangen om uw bestemming veilig te bereiken. Zomertijd is reistijd. Met het komende reisseizoen in het vooruitzicht, moet u van tevoren beginnen na te denken als u een langere reis met uw eigen auto wilt maken.

Wat moet u controleren voor een autoreis?

Controleer het oliepeil

Uit een recente studie blijkt dat bijna een op de vier automobilisten met duidelijk te weinig of te veel olie rijdt. Controleer daarom uw oliepeil voordat u op reis gaat. Vergeet niet dat u het oliepeil alleen moet controleren als de motor warm is. Bovendien geldt de vuistregel dat u de olie om de 10.000 tot 15.000 kilometer moet verversen. Als u dicht bij deze grens zit, kan een olieverversing vóór uw vakantie in ieder geval de moeite waard zijn.

Een blik op de onderkant is de moeite waard

Zelfs als leek kunt en moet u vóór een lange autoreis een blik onder de auto werpen. Controleer de sterkte van de bekleding van de onderkant van de auto en controleer ook de uitlaat en de ophanging. Dit kost niet veel tijd, maar het kan uw zenuwen aanzienlijk kalmeren op vakantie. Als alle stroomlijnkappen dicht zijn en de uitlaat stevig en stabiel in zijn ophanging hangt, staat niets uw reis nog in de weg.

Bandenspanning en koplampen bijstellen

Als het voertuig al beladen is, moet u de bandenspanning en de koplampen aan de nieuwe situatie aanpassen. U vindt de juiste informatie over de bandenspanning in de gebruikershandleiding van het voertuig of ook in de tankdop. Wanneer u de bandenspanning aanpast aan het extra gewicht van het voertuig, moet u ook de profieldiepte van de banden controleren. Met een diepte van ten minste 3 millimeter bent u altijd aan de veilige kant. U moet ook de koplampen aanpassen aan de lading. Controleer eerst de werking van alle lampen en richtingaanwijzers. Stel de lampen dan zo af dat ze tegenliggers niet verblinden.

Kan de garage nuttig zijn?

Niet alle noodzakelijke reparaties en onderhoud kunnen zonder garage worden uitgevoerd. Let vóór een lange autoreis altijd op belangrijke intervallen zoals het vervangen van de distributieriem. Als u het door de fabrikant aanbevolen verversingsinterval al hebt overschreden of dit tijdens uw vakantie zult doen, kan het raadzaam zijn dit vóór de vakantie te doen. U wilt immers op uw voertuig kunnen vertrouwen wanneer u op vakantie bent en geen absurd hoge prijzen betalen in buitenlandse gespecialiseerde garages voor de vervanging en de nodige reparaties in het motorcompartiment.

Autoreis
© Shutterstock / Katarzyna Wojtasik

De juiste voorbereiding op uw autoreis

Een grondige controle van belangrijke functies in uw auto helpt om zwakke punten tijdig op te sporen. Dit kan vervelende defecten en storingen voorkomen. Vooral het hart van de auto, de motor, moet zorgvuldig worden geïnspecteerd voordat een lange rit wordt gemaakt. De V-snaar mag niet te los zitten of zelfs gescheurd zijn, en andere slangen en kabels mogen niet poreus of beschadigd zijn. Het is ook raadzaam alle stekkerverbindingen op dichtheid te controleren en ook te kijken of er sporen van olie of koelvloeistof zijn. Het controleren van het vloeistofpeil in de radiateur en het ruitensproeisysteem en van het oliepeil maakt deel uit van het onderhoudsprogramma, evenals het controleren van de verlichting, de ruitenwisserbladen en de remblokken, en de remvloeistof. Als de olie binnenkort toch moet worden ververst, moet dit ook voor de vakantie gebeuren.

Tip: Verhoog de bandenspanning voordat u de auto belaadt, omdat de auto op een vakantiereis meestal zwaarder wordt belast dan in het dagelijks leven.
Om veilig op uw vakantiebestemming aan te komen en te voorkomen dat u in een garage belandt, biedt Motointegrator een ruim assortiment voordelige onderdelen en accessoires voor alle populaire automerken. Topaanbiedingen wachten op u in de online winkel! Als u met al deze punten rekening hebt gehouden, staat niets een ontspannen autorit op vakantie nog in de weg!

Bron:

http://www.auto-motor-und-sport.de/