Kledingvoorschrift – wat is toegestaan tijdens het rijden?

0
424
rijvoorschrift
© Anetlanda / Shutterstock

Wanneer de auto in de zomer een mobiele sauna wordt, kruipen mannelijke en vrouwelijke bestuurders graag achter het stuur met alleen een zwembroek of bikini aan en slippers aan hun voeten. Dit is niet verboden, er is geen rijvoorschrift, maar er zijn goede redenen waarom u het niet moet doen.

Rijvoorschrift: Kleding

Er is meer toegestaan tijdens het rijden dan veel mensen denken. Er is bijvoorbeeld geen kledingvoorschrift voor chauffeurs. Het dragen van een badpak of een bikini achter het stuur is dus geen probleem. Maar iedereen die volledig ontkleed rijdt, kan rekenen op een aanklacht wegens exhibitionisme. Ook schrijft de wet niet voor welke schoenen u moet dragen als u rijdt. Het besturen van een auto op blote voeten of met slippers aan is geen schending van de gebruikelijke zorgplicht voor bestuurders. Dus als u achter het stuur zit met slippers aan uw voeten, hoeft u niet te verwachten dat u bij de volgende verkeerscontrole een bekeuring krijgt. Toch moet u altijd stevige schoenen dragen als u gaat rijden.

Rechtbanken en verzekeringsmaatschappijen houden niet van slippertjes – in ieder geval niet voor bestuurders

Bij een ongeval kunnen rechtbanken u een gedeeltelijke schuld toewijzen als zij kunnen bewijzen dat het losse zomerschoeisel tot het ongeval heeft bijgedragen. Als u zelf een ongeval hebt veroorzaakt en de oorzaak van het ongeval komt door niet bestaand of loszittend schoeisel, krijgt u ten minste een boete.

Als er gewonden vallen, dreigt er ook een strafbeschikking. Bovendien kan de omniumverzekering de uitkeringen onder bepaalde omstandigheden verminderen. De directe verzekeraar Cosmosdirekt schrijft op zijn website dat de schade aan de tegenpartij bij het ongeval over het algemeen wordt gedekt door de WA-verzekering voor motorrijtuigen, ongeacht of u op slippers, blote voeten of hoge hakken reed. Echter, uitgebreide verzekering, die meestal wordt verondersteld om te betalen voor schade aan uw voertuig, kan beperken of volledig weigeren te betalen als kan worden bewezen dat u  nalatig bent geweest.

Een ijsje eten achter het stuur en voeten uit het raam – wat is het rijvoorschrift?

Dat is ook niet verboden. Of u nu een ijsje eet, iets drinkt of een sigaret rookt tijdens het rijden, de wet heeft er niets op tegen. Althans niet totdat het u afleidt door een ijsbolletje dat op uw schoot valt en een ongeluk veroorzaakt. Alleen het gebruik van de mobiele telefoon is voor de bestuurder tijdens het rijden verboden. Maar over het algemeen is het veiliger om altijd beide handen aan het stuur te houden, als dat mogelijk is.

Afkoeling

Als de passagier zijn warme voeten wil afkoelen in de luchtstroom en zijn voeten uitstrekt naar het raam, is dat ook niet verboden. Bij een ongeval is de veiligheidsgordel echter zo goed als ondoeltreffend en ook de airbag zal niet veel helpen. Het wordt afgeraden om uw voeten tijdens het rijden uit de zijruit te houden.

Folie

Als u het interieur van de auto, uzelf en uw passagiers met verduisteringsfolies tegen te veel zonlicht wilt beschermen, moet u er rekening mee houden dat u alleen de achterruiten met goedgekeurde beschermende folies mag bedekken. De voorste zijruiten en de voorruit moeten onbedekt blijven. U kunt anders een boete krijgen of uw kenteken kan worden ingevorderd.