Sierstrips van de auto vernieuwen: stapsgewijze instructies en een kostenoverzicht

0
1215
sierstrips

Sierstrips in uw auto maken het design helemaal af. Des te vervelender is het als de bestaande sierstrippen er gewoon af komen – of de fabrikant heeft er helemaal geen in uw uitrustingslijn op de gewenste plaats voorzien. Lees hier hoe u sierstrips in de auto kunt lijmen of wikkelen en wat de kosten zijn.

Sierstrips voor de auto kiezen: U heeft deze opties

Als u sierstrips voor de auto wilt kopen, moet u een aantal beslissingen nemen:

  • Type lijstwerk: Kies uit modellen die perfect op maat zijn gemaakt voor specifieke delen van het voertuig of lijstwerk, voor deuren, ramen, koplampen, de bumper of de achterklep. In het interieur verfraaien sierstrips het dashboard of dienen als randbescherming voor de autodeur.
  • Materiaal: Sierlijsten voor auto’s zijn gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen zoals chroom, koolstofvezel, geborsteld aluminium of hout. Ook de materiaalkeuze bepaalt de kostprijs van de sierstrippen.
  • Montage: Controleer hoe u de sierstrips op de auto bevestigt. Sommige zijn erop geklikt, andere zijn gelijmd. Als u de af fabriek aangebrachte sierlijsten wilt verwijderen en vervangen, dienen de nieuwe sierlijsten een passend bevestigingssysteem te hebben. Of u kunt zelfklevende sierstrips gebruiken.

Tip: Vermijd indien mogelijk het vastschroeven van sierstrippen als de benodigde boorgaten niet reeds af fabriek aanwezig zijn. Zelfs geboorde gaten in de carrosserie kunnen een doelwit zijn voor roest. Mocht u toch openingen moeten boren, behandel deze dan met een geschikt roestwerend middel.

Sierstrips op de auto vervangen: Zo doet u dat

De eenvoudigste manier om de sierstrips te vervangen is als ze er oorspronkelijk op zijn geklikt. Maak dan gewoon de vorige chromen strips los en klik de nieuwe modellen weer op hun plaats. Als u de sierstrips in de auto wilt lijmen, gaat u als volgt te werk:

Stap 1: Kies een lijm die zowel de autolak als het vormmateriaal vasthoudt. Vaak zijn hiervoor elastische polymeerlijmen met een hoge aanvangshechting geschikt.

Stap 2: Reinig en droog het gebied in de auto waar u de lijstwerk wilt plakken grondig. Als er nog lijmresten zijn, verwijder deze dan. Nu moet u een hechtingsbevorderaar aanbrengen en laten drogen. De lijm zal dan beter vasthouden.

Stap 3: Breng een ruime hoeveelheid lijm aan op de bekleding en druk op zijn plaats. Let op de door de fabrikant opgegeven verwerkingstemperatuur. Laat het geheel vervolgens uitharden volgens de instructies van de fabrikant.

Sierstrips op de auto verfraaien: goedkoop alternatief voor nieuw kopen

Het afpakken van de sierstrips in de auto is een verstandige optie als u de kleur gewoon niet mooi vindt. Om dit te doen, dekt u de standaard strips af met folie en geeft u ze een nieuwe glans of uw gewenste kleur. En zo moet u dat doen:

Stap 1: Reinig en ontvet de sierlijsten, let daarbij op de rubberen afdichtingen

Stap 2: Knip de folie op maat en trek een stukje van de folie af, bevestig de folie en laat een kleine overhang over

Stap 3: Druk de folie stuk voor stuk aan en strijk het glad

Stap 4: Verhit indien nodig folie met een föhn en strek tot foliebochten

Stap 5: Werk de overhangende film in de openingen met een trimwig, snijd het overtollige voorzichtig af met een snijmes indien nodig

Nieuwe sierstrippen: een overzicht van de kosten

Sierstrips zijn een goedkope manier om uw voertuig te verfraaien. Reken op kosten van rond de 10 tot 40 euro per sierstrip*, afhankelijk van de maat, plaatsing en fabrikant. Aangezien u meestal zelf nieuwe chromen strips of deurrandbescherming voor de auto kunt bevestigen, zijn er geen extra kosten. Misschien wilt u zo’n 15 tot 30 euro* investeren in een trimwig set om uw werk wat makkelijker te maken.

Nog goedkoper is het als u de sierstrips van uw auto in folie wikkelt: de kosten bedragen zo’n 25 euro* per rol folie, die met zo’n 10 tot 15 meter voldoende materiaal bevat voor een paar strips. Wilt u het foilen door een professional laten doen, dan moet u rekenen op enkele honderden euro’s.

Bij Motointegrator kunt u online decoratieve strips in originele kwaliteit krijgen – ontdek ze nu!

*Marktprijzen vanaf 1.9.2022