Ruitenwissers geven vegen en piepen: zo zorgt u voor helder zicht

0
752
Ruitenwissers
© Shutterstock / Andrey Solovev

Piepen uw ruitenwissers zodra u ze gebruikt, en zit de ruit vol met vegen? Dan moet u dringend herstelmaatregelen nemen. Goed zicht is een voorwaarde voor een veilige reis. Maar u hoeft de wissers niet altijd te vervangen – soms is het voldoende om ze schoon te maken. Lees in deze blog wat u kunt doen tegen vegen en piepende wissers.

Ruitenwissers geven vegen en piepen – wat te doen?

Smeert de ruitenwisser het vuile water op de voorruit uit in plaats van het te verwijderen? Wees voorzichtig, dit beperkt uw gezichtsveld. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot ongelukken wanneer u andere weggebruikers over het hoofd ziet. Probeer deze maatregelen om weer duidelijk zicht te krijgen:

  • Reiniging van de ruitenwisserbladen: Verwijder vuil van de ruitenwisserbladen (bijv. zout in de winter, stuifmeel in de lente). Er kunnen zelfs grove vuildeeltjes op zitten waardoor het niet netjes over de ruit glijdt. Gebruik een vochtige doek en eventueel een allesreiniger. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet op hun plaats. Ze slijten de beschermlaag op de wisserbladen en verminderen ook hun functie.
  • Reinig de ruit: Reinig ook de voor- en achterruiten, bij voorkeur met een glasreiniger. Zo voorkomt u dat de wisser het vuil alleen maar heen en weer duwt.
  • Ruitenwissers vervangen: Als schoonmaken niet helpt, moet u nieuwe ruitenwissers kopen en de oude vervangen.

Ruitenwissers defect: betere preventie

Door uw gedrag kunt u veel doen om uw ruitenwissers goed te laten werken. Een typisch voorbeeld zijn bevroren voorruiten: veel automobilisten zetten in de winter de ruitenwisser en de ruitenwissers aan zodat de voorruit ‘uit zichzelf’ ontdooit. De ruitenwisser schraapt echter herhaaldelijk het krassende oppervlak en raakt beschadigd. Daarom kunt u het raam het beste eerst schoonschrapen en vervolgens afvegen. Andere factoren die slijtage van de wisserbladen of een onrein wisresultaat bevorderen:

  • grof vuil zoals boomnaalden of bladeren op de voorruit
  • vuile ruitenwissers
  • verkeerd afgestelde ruitenwissers
  • Nano-afdichting (beschermfolie leidt tot strepen)
  • leeftijdsgebonden slijtage

Correct gebruik van wissers kan de levensduur van de wisserbladen aanzienlijk verlengen. U kunt echter niet voorkomen dat ze verslijten. Dit zijn typische slijtdelen.

Moet u de ruitenwissers vervangen als ze strepen?

Als de wisserbladen schoonmaken geen verbetering brengt tegen vegen en piepen, dient u de wisserbladen te vervangen. Controleer ze regelmatig op beschadigingen. Als het blad afbrokkelt of poreus wordt, kan het de vloeistof niet volledig van het glasoppervlak verwijderen. Als gevolg hiervan verschijnen strepen. Wanneer het rubber snel poreus wordt, is vaak overmatige blootstelling aan de zon als oorzaak aan te wijzen.
Experts raden een jaarlijkse vervanging aan. Als alternatief kunt u vertrouwen op hoogwaardige Bosch- of SWF-ruitenwissers. Afhankelijk van het gebruik kunt u het interval verlengen tot maximaal twee jaar.

Ruitenwissers vervangen: Zo gaat dat stap voor stap

Wees voorzichtig bij het verwisselen van ruitenwissers. Houd altijd de opgeheven wisserarm in de gaten. Als het terugveert in zijn oorspronkelijke positie, kan dit de ruit beschadigen. Voorkom dit risico eenvoudig met een deken over de ruit. Zo gaat u te werk bij het vervangen van de ruitenwissers:

  1. Stap 1: Til de wisserarmen verticaal van de voorruit.
  2. Stap 2: Maak de ze los van de wisserarm. Een speciale trekker voor ruitenwissers is hierbij handig.
  3. Stap 3: Schuif de nieuwe ruitenwissers in de beugel. U kunt aan een duidelijk hoorbare klik horen of ze goed vastzitten. Test of ze goed passen.
  4. Stap 4: Leid ze met de hand terug op het glas. Om de ruit te beschermen, mag u ze niet vanzelf laten terugklappen.
  5. Stap 5: Test de ruitenwissers.

Bij veel modellen kunt u alleen de wisserrubbers vervangen. Gebruik in dit geval een wissersnijder of mes om ze op de juiste lengte af te snijden.
De benodigde reserveonderdelen en passende accessoires zoals Bosch ruitenwisserbladen of ruitenwissermotoren bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator.