ABS-sensor defect, wat nu?

0
1238
ABS-sensoren
© GettyImages / XH4D

Het ABS-systeem is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wielen niet blokkeren wanneer een voertuig hard remt. Dankzij dit antiblokkeersysteem kunt u tijdens het remmen toch sturen. De ABS-sensor is een belangrijk onderdeel van het ABS-systeem. Elk wiel heeft een sensor, de snelheid wordt direct doorgegeven aan de regeleenheid – dit zorgt ervoor dat het ABS-systeem op het juiste moment kan ingrijpen. Als deze kapot is, moet u een afspraak maken in de garage – voor de veiligheid van alle weggebruikers.

Wat is de taak van de ABS-sensor?

Op elk wiel zit een sensor inclusief de houder. Het is bevestigd aan de fusee. De voertuigen van vandaag zijn bijna altijd uitgerust met een ABS-systeem. De ABS-sensor is daar een belangrijk onderdeel van. De taak hiervan is het meten van de snelheden op de wielen (met behulp van de zogenaamde ABS sensorring). Dit nummer wordt doorgegeven aan het ABS-systeem. Als het nummer verandert (door remmen of accelereren), wordt dit doorgegeven aan het ABS-systeem. Wanneer de remsnelheid daalt, begint het wiel te blokkeren – dit mechanisme wordt herkend door de sensorring en het ABS-systeem kan ingrijpen. Sturen is nog mogelijk.

Wat kan er mis gaan met de ABS-sensoren?

Een ABS-sensor kan vuil worden, maar werkt normaal gesproken nog steeds. Als de sensor te vuil is, betekent dit dat de waarden niet meer realistisch worden weergegeven. Dit komt doordat de sensor door vuil of roest niet goed zit. Het moet grondig worden schoongemaakt.
Als deze storingsbronnen optreden, moet de ABS-sensor door een monteur worden gecontroleerd:

  • De kabel van de ABS-sensor
  • Kortsluitingen
  • Schade aan het encoderwiel
  • Verhoogde wiellagerspeling

ABS-sensor controleren: hoe herkent u een defect?

Als de ABS-sensor defect is, treedt één van de volgende symptomen op:
Het ABS grijpt gewoon in tijdens normaal remmen (het rempedaal trilt)
Het ABS-lampje gaat branden in het instrumentenpaneel
In het storingsgeheugen verschijnt de vermelding “Wielsnelheidssensor XX signa onaannemelijk” .

Als het lampje gaat branden, moet u naar de monteur rijden en het probleem laten controleren. Het is normaal dat het lampje oplicht wanneer het voertuig wordt gestart, maar als het tijdens het rijden blijft knipperen, is professioneel advies vereist.

De ABS-sensor: vervanging of reparatie

Dankzij de invoer in het storingsgeheugen kan worden nagegaan welke ABS-sensor defect is. Reparatie is niet altijd mogelijk – soms moet het onderdeel worden vervangen door een nieuw exemplaar. Normaal gesproken wordt de kapotte sensor alleen gerepareerd als de kabel kapot is. In de andere situaties installeert de monteur een nieuwe.
Experts benadrukken dat het kopen van een gebruikte sensor in dit geval niet de moeite waard is – het is een slijtdeel waarvan de slijtage niet direct zichtbaar is. Ook is de prijs voor een nieuw product relatief betaalbaar.

De ABS-sensor vervangen – hoe werkt het?

Eerst tillen monteurs de auto met een hefplatform op. Het betreffende wiel wordt verwijderd. Nu kan de ABS-sensor worden losgeschroefd. Bij sommige auto’s moet ook de wielkastbekleding worden verwijderd – hierdoor heeft de monteur rechtstreeks toegang tot de kabel vanaf de ABS-sensor. Als de sensor niet gemakkelijk kan worden losgemaakt, moet deze worden uitgeboord.

De kosten van het vervangen van de ABS-sensor

De bedragen voor het vervangen van de ABS-sensor lopen sterk uiteen. Een belangrijke factor die de prijs bepaalt, is dus het voertuigmodel. U moet rekening houden met uitgaven tussen de 20 en 70 euro*.
Bij sommige voertuigen (bijv. Renault) is de sensor in het wiellager geïntegreerd – de materiaalkosten lopen hier op tot 180 euro*. Naast deze kosten moet de werklast worden betaald. Deze bedragen tussen de 100 en 200 euro* voor deze werkzaamheden (de reparatie duurt ongeveer één tot twee uur).
De reserveonderdelen worden voornamelijk geleverd door fabrikanten zoals Bosch of Delphi.
Bent u op zoek naar een ABS sensor omdat die in uw auto defect is? Kijk dan zeker eens rond in de online winkel van Motointegrator. Wij hebben een ruime keuze aan reserveonderdelen voor uw auto.

*Marktprijzen per 1.5.2022