Meer flexibiliteit met uw trekhaak voor de campingbus

0
130
Trekhaak voor campingbus
© GettyImages / jameslee999

Veel campingbussen worden besteld zonder trekhaak. In het begin is de gedachte aan een extra aanhanger vaak ver weg. Gelukkig kan op de meeste campingbussen achteraf een trekhaak worden gemonteerd. Ontdek in deze blog wanneer achteraf inbouwen mogelijk is, aan welke eisen u moet voldoen en of u het werk zelf kunt doen.

De trekhaak voor de campingbus: vele mogelijkheden

Er is sowieso al zoveel ruimte in een woonmobiel – waarom zou een trekhaak nodig zijn? Simpel gezegd: het biedt u grenzeloze mogelijkheden en veel flexibiliteit bij het plannen van uw vakantie. Hiermee kunt u:

  • (water)sportartikelen (bijvoorbeeld jetski’s, boten, zweefvliegtuigen) vervoeren,
  • een trekhaakdrager installeren met de fietsen voor het hele gezin,
  • een ​​auto meenemen voor maximale flexibiliteit ter plaatse of
  • het transport van uw bagage optimaliseren.

Als u altijd al meer opbergruimte heeft gewild, moet u uw woonmobiel uitrusten met een trekhaak.

Is een trekhaak voor de campingbus met frameverlenging mogelijk?

Eerst het goede nieuws: de meeste campingbussen kunnen eenvoudig achteraf worden uitgerust met een trekhaak. Hoe eenvoudig het werkt, hangt echter af van de constructie van het voertuig. Bij de meeste modellen steekt de structuur aan de achterkant ver voorbij het uiteinde van het chassis uit. Een aan het chassis van het woonmobiel bevestigde trekhaak verdwijnt dan onder het voertuig en kan niet worden gebruikt.

Hoe u te werk moet gaan bij het achteraf monteren van de trekhaak op uw woonmobiel, hangt af van de constructie:

Frame verlengingTrekhaak
Frameverlenging voor zwaar gebruikEen trekhaak voor de campingbus met frameverlenging is eenvoudig te realiseren, mits deze de lading kan dragen. U heeft dan alleen een product nodig dat bij uw voertuigmodel past.
Niet-ondersteunbare frameverlengingAls u geen dragende frameverlenging heeft, heeft u eerst een verlenging van het bestaande chassis nodig die bestand is tegen de juiste belasting. Sommige modellen vereisen een ombouw voordat u de frameverlenging en daarmee de trekhaak op de campingbus kunt monteren (bijv. verplaatsen van de vuilwatertank).
Camper zonder frameverlenging

Naast de technische haalbaarheid dient u ook de motor van uw woonmobiel te controleren. Een minder krachtige motor weerhoudt u er natuurlijk niet van om een ​​trekhaak te monteren. Controleer echter of het vermogen voldoende is om de extra lading van de beladen aanhangwagen te trekken. Anders wordt de volgende klim een ​​echte uitdaging.

Technische haalbaarheid: D-waarde/ achterasbelasting & S-waarde/verticale belasting

Om ervoor te zorgen dat u achteraf een trekhaak op de campingbus kunt monteren, moeten ook de technische gegevens van uw voertuig overeenkomen. Doorslaggevend hierbij is de D-Waarde/achterasbelasting. Dit is de maat voor de belastbaarheid van de trekhaak. Hoe hoger de D-waarde, hoe hoger de belastbaarheid. De belasting van de inrichting is afhankelijk van de massa van de camper en van de massa van de aanhangwagen. Dit neemt toe als u een trekhaak monteert. Deze mag echter niet worden overschreden. Met de volgende formule kunt u bepalen hoe hoog de verhoging van de belasting zal zijn door het plaatsen van een trekhaak:

Achterasbelasting =Gewicht van bagage + drager x (midden trekhaakdrager tot vooras in cm)
wielbasis

Een blik op het kentekenbewijs van uw woonmobiel helpt u bij het controleren van het maximale aanhangergewicht of het totale trekgewicht van de gehele combinatie. Als u rekening houdt met het toegestane totaalgewicht van de trekkende auto, mag u de woonmobiel mogelijk niet meer volledig beladen. Daarom is het belangrijk om de berekeningen uit te voeren voordat u de trekhaak monteert. De verticale belasting/kogeldruk/S-waarde is het maximale verticale gewicht dat mag rusten op uw trekhaak. Deze verschilt per trekhaak en per auto. Deze waarde staat op het typeplaatje van uw trekhaak.

Trekhaak voor campingbus: zelfmontage mogelijk?

Als uw voertuig al een frameverlenging heeft, kunt u met een beetje handigheid eenvoudig zelf de trekhaak op de camper monteren. Gebruik ofwel een retrofit kit die perfect is afgestemd op het model. Universele trekhaken voor campingbussen zijn meestal iets goedkoper. Deze moet u echter eerst aanpassen en de elektrische aansluiting kan wat ingewikkelder zijn.

Als u eerst een frameverlenging moet monteren, raden wij u aan hiervoor een vakwerkplaats in te schakelen. Later moet ook de draagkracht gegarandeerd zijn. De kosten variëren dan ook enorm tussen zelfmontage en de specialist.

Wilt u achteraf een trekhaak op uw woonmobiel monteren? Ontdek online goedkope trekhaakonderdelen geschikt voor uw voertuig bij Motointegrator.