Airconditioning onderhoud – verplichtingen en kosten

0
1774
Airconditioning
© Shutterstock / infjustice

Wat kost het onderhoud van de airconditioning?

Veel garages bieden de aircoservice tegen zeer gunstige voorwaarden aan. De uitvoering ervan moet regelmatig zijn, zo niet dan kan er grote schade aan het systeem van de  airconditioning  ontstaan, met veel hogere kosten tot gevolg.

Wat houdt een aircoservice in?

Een aircoservice houdt in dat de garage de belangrijkste onderdelen van het aircosysteem controleert. Deze omvatten de condensator, de compressor, de verdamper en het expansieventiel van de airconditioning. Het is het beste om de controle van de airconditioning uit te voeren voordat het warme seizoen begint. Dat is tenslotte het seizoen wanneer het systeem op zijn best moet presteren. Het cabineluchtfilter moet ook worden vervangen als onderdeel van het onderhoud van de airconditioning. Na verloop van tijd neemt het veel onzuiverheden en stuifmeel op en ziet er dan nogal onsmakelijk uit.

Waarom heeft een airconditioner een onderhoudsbeurt nodig?

Cabinefilter airconditioning
© Shutterstock / wellphoto

Het airconditioningsysteem is een van de apparaten in de auto die regelmatig onderhoud behoeven. Als u het onderhoud verwaarloost, kan er zelfs schade ontstaan en kunnen ook onaangename geurtjes ontstaan. In de meeste gevallen is airconditioning nu de standaarduitrusting in auto’s. Het is echter niet alleen een comfortvoorziening, maar kan ook zorgen voor meer veiligheid in het wegverkeer. Het risico op ongevallen neemt toe naarmate de temperatuur stijgt, omdat het concentratievermogen van mensen afneemt naarmate de hitte toeneemt. De meeste automobilisten willen dan ook niet meer zonder dit nuttige apparaat.

In de loop van de tijd vormen zich schimmels, bacteriën en dus ook geuren in verschillende onderdelen van het airconditioningsysteem, die moeten worden vermeden. Tijdens de ontsmetting worden de schachten en luchtkanalen van het ventilatiesysteem van het voertuig ontsmet, evenals de verdamper waar de lucht voor het interieur doorheen stroomt. Voor de reiniging en desinfectie van airconditioning zijn speciale reinigingsmiddelen in de vorm van reinigingssprays verkrijgbaar. Deze moet u een tijdje laten werken. Na ongeveer een half uur start u de motor en zet u de airconditioning aan.

Onderhoud van de airconditioning: hoe vaak?

Even belangrijk als het onderhoud van de afzonderlijke onderdelen van een auto-airconditioningsysteem is het regelmatig desinfecteren van het systeem, zodat er geen onaangename geuren uit de luchtsproeiers ontsnappen nadat het airconditioningsysteem is ingeschakeld, vooral niet bij hoge buitentemperaturen. Ook airconditioners hebben in de winter veel aandacht nodig, omdat het koelsysteem vooral in de herfst en de winter goed werk kan doen als vochtafdrijver in het interieur van het voertuig.

Hoeveel koelmiddel kan een airconditioning systeem verliezen?

Blad in airconditioning
© Shutterstock / Lukatme

In elk geval moet u het airconditioningsysteem controleren als het koelvermogen merkbaar afneemt. Dit is meestal te wijten aan een verlies van koelmiddel. Maar zelfs zonder lek verliezen airconditioners na verloop van tijd altijd een bepaalde hoeveelheid koelmiddel. Aangezien het koudemiddelcircuit per jaar ongeveer 10 procent van het koudemiddel verliest door afdichtingen en slangen, is het ook raadzaam dit door een specialist te laten controleren en eventueel bij te vullen. Als het peil tot de helft is gezakt, smeert u de compressor niet voldoende en dat kan tot dure schade leiden.

Onderhoud en zorg voor uw airconditioner met reserveonderdelen van hoge kwaliteit uit de online winkel van Motointegrator en verzeker u van een lange levensduur van uw praktische koelsysteem.