Winterbanden in de zomer gebruiken: zinvol of niet?

0
364
Winterbanden in de zomer
© GettyImages / Marcus Millo

Uw winterbanden hebben nog maar een weinig profiel. Het is dus logisch om er gewoon in de zomer mee te rijden, want ze zijn sowieso niet meer geschikt voor de volgende winter. Dat is wat veel automobilisten denken. Maar kunt u met winterbanden in de zomer rijden? En keert de verzekering uit als er een ongeluk gebeurt? Deze blog verduidelijkt veelgestelde vragen hierover.

Mag u in de zomer met winterbanden rijden?

Het goede nieuws is dat de wetgever relatief weinig specificaties geeft over met welke banden u wanneer mag rijden. Er is alleen een situationele winterbandenverplichting die van toepassing is bij winterse wegomstandigheden: en dan geldt dit ook nog eigenlijk in het buitenland (bijvoorbeeld in Duitsland of Oostenrijk). Voor de rest van het jaar zijn er geen regels over wanneer zomer- en winterbanden gebruikt mogen worden. Het is dus prima toegestaan ​​om in de zomer op winterbanden te blijven rijden.

Tip: Als u naar andere landen wilt reizen, moet u dit beter bekijken. In Italië zijn bijvoorbeeld in de zomer noch winter- noch vierseizoenenbanden onbeperkt toegestaan. Ze moeten eerder zijn goedgekeurd voor ten minste de topsnelheid van uw auto. Bij veel winterbanden is dit niet het geval.

Verschillen tussen zomer- en winterbanden

Om te begrijpen of winterbanden een verstandige keuze zijn voor de zomer, kijken we eerst naar de verschillen tussen zomer- en winterbanden:

VerschillenZomerbandenWinterbanden
rubber samenstellingharder rubber dat beter bestand is tegen hittezachte rubbersamenstelling voor betere thermo-elastische eigenschappen bij temperaturen onder nul
profielgrof profiel, groter aantal langsgroeven om meer water van de weg af te voeren (meer grip bij regen)fijner en dieper profiel met veel kleine insnijdingen voor meer grip op sneeuw en ijs, met extra lamellen
Geschikt voornatte en droge wegsneeuw, ijs, hagel
minimale profieldiepte1,6 millimeter4 millimeter

Winterbanden in de zomer: geen verstandige keuze

Winterbanden moet u weggooien als ze een profieldiepte van minder dan 4 millimeter hebben. Aangezien zomerbanden echter slechts een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter nodig hebben, kunt u de winterbanden in de zomer “opgebruiken”. Dit is eigenlijk toegestaan.

Dit is echter om een ​​aantal redenen niet aan te raden, vooral niet bij warm weer:

  • De zachte rubbersamenstelling van de winterband reageert gevoelig op hoge temperaturen in de zomer.
  • De rijervaring voelt nogal sponzig aan op hete wegen.
  • De remweg neemt toe.
  • De banden vertonen meer slijtage en slijten sneller.
  • Het brandstofverbruik is hoger.

Tip: Voor sommige rijders zijn all-weather banden een verstandige optie. Met name de bezitters van kleine en compacte auto’s, die voornamelijk korte afstanden rijden, kunnen met all season banden goed van pas komen. Als u echter regelmatig op de snelweg rijdt (hoge snelheden) of in de winter op sneeuw en ijs, moet u elk seizoen wisselen tussen zomer- en winterbanden.

Ongeval met winterbanden in de zomer: keert de verzekering uit?

Zelfs als winterwielen in de zomer zijn toegestaan, blijft er één vraag over: betaalt de verzekering als u een ongeval veroorzaakt? Een eenduidige uitspraak hierover is helaas niet mogelijk, omdat dit afhangt van de omstandigheden van het individuele geval. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade meestal volledig.

Minder duidelijk is de situatie als het om een ​​(volledige) cascoverzekering gaat. Dit kan de prestatie weigeren als grove nalatige actie is ondernomen. Dit is vooral het geval als het ongeval is veroorzaakt door winterbanden. Als u bijvoorbeeld door de langere remweg door de winterbanden niet op tijd kunt remmen en u rijdt tegen een andere auto aan, dan kan de verzekeringsmaatschappij u in ieder geval gedeeltelijk de schuld geven.

Heeft u nieuwe zomerbanden voor uw auto nodig? Bij Motointegrator kunt u online voordelige banden ontdekken die bij uw model passen.