Rijden in de winter – Kostbare rijfouten bij temperaturen onder nul

0
337
Winter
© HomeArt / Shutterstock

De koude winter is nog maar net begonnen of de kou, vorst en centimeters dikke lagen sneeuw op het voertuig en de wegen bederven het rijplezier van de automobilisten. Het is dus begrijpelijk dat u uw auto niet zoveel genegenheid wilt tonen als u in de zomer graag zou doen. Maar vooral de winter herbergt verraderlijke winterzonden die niet alleen vrij duur kunnen zijn, maar ook uiterst gevaarlijk.

In de winter rijden – Dit kan u punten opleveren

De meeste auto-ongevallen op de wegen gebeuren in de winter. Dit is echter niet verwonderlijk gezien de ongunstige omstandigheden waarmee chauffeurs te maken hebben. Ongevallen zijn echter onbegrijpelijk wanneer zij het gevolg zijn van de onverschilligheid of onwetendheid van bestuurders. Vooral in de winter zijn er tal van valkuilen die automobilisten goedkoop of met een beetje voorbereidingstijd kunnen vermijden. Dit bespaart vaak niet alleen dure boetes, maar beschermt in de eerste plaats uw leven en dat van andere automobilisten. Hieronder presenteren we de meest voorkomende rijfouten in het koude seizoen en hoe u ze veilig kunt vermijden.

Gemaksboetes

U kent dit scenario vast wel: u heeft zich verslapen en vervolgens probeert u deze tijd in te halen door sneller te gaan rijden. Maar voordat u uw eerste voet buiten hebt gezet, merkt u dat uw omgeving, zoals uw auto, is dichtgevroren. Dus met een ijskrabber krabt u snel een gaatje in de voorruit aan de bestuurderskant, zodat u eindelijk weg kunt rijden. Of nog beter: u giet kokend heet water over uw voertuig, zodat de ijslaag op de voorruit snel ontdooit. Maar pas op. Terwijl het eerste geval door de ambtenaren niet alleen wordt bestraft met een boete van 240 euro, en als de spiegels ook niet schoon zijn dan komt daar 140 euro bij. En daarnaast moet u er ook aan denken dat de voorruit kan barsten als gevolg van het grote temperatuurverschil door het overgieten met heet water.

IJvrij in de winter

Daarom is het beter voldoende tijd uit te trekken om uw voertuig winterklaar te maken. Alle ramen moet u ijsvrij maken. Naast een ijskrabber kunnen een ruitenontdooier en antivries in het ruitenwissersysteem tijdens het rijden hierbij helpen. Winterantivries voor de voorruit helpt daarentegen te voorkomen dat de voorruit opnieuw bevriest. Dit kan veel tijd besparen, vergelijkbaar met het ontdooien van de deurvergrendeling. Elektronische apparaten mag u ’s nachts tijdens de wintermaanden sowieso niet in de auto bewaren. Vorstschade kan ze onherstelbaar vernielen.

Winter
© northallertonman / Shutterstock

Van het warm houden van uw auto tot het aantrekken van uw winterjas achter het stuur

Een andere winterzonde is uw automotor te laten opwarmen. Geen van de hedendaagse voertuigen hoeft u in de winter op temperatuur te brengen dankzij de verbeterde motoren. Vooral omdat de motor alleen onder belasting echt op volle toeren werkt. Het opwarmen veroorzaakt onnodige uitlaatgassen en lawaai.

Sneeuw

Het is even nalatig om aan het verkeer deel te nemen met een centimeters dikke laag sneeuw op uw auto. De wet schrijft voor dat u besneeuwde autodaken en nummerplaten sneeuwvrij moet maken – anders krijgt u een boete van 240 euro. Als u een dikke laag sneeuw op het dak van een andere auto ziet liggen, is het belangrijk dat u een veilige afstand houdt, vooral van vrachtwagens.

Winterbanden

Winterbanden zijn essentieel om in geval van nood op een beijzeld wegdek zo snel mogelijk tot stilstand te kunnen komen. Zomerbanden hebben bijna tweemaal de remweg in de winter. Maar het zijn niet alleen de banden van uw voertuig die u dienovereenkomstig moet “aankleden”. Achter het stuur is een jas of een dikke winterjas taboe. Met dergelijke kleding ligt de veiligheidsgordel niet optimaal tegen het lichaam en kan hij bij een noodstop of een botsing diep in de buik snijden. Kies daarom tijdens het rijden voor nauwsluitende en koudebestendige overgangskleding.

Ten slotte moet u in de winter uiterst voorzichtig zijn en altijd met vooruitziende blik rijden. In geen enkel ander jaargetijde moet je zo alert zijn op de fouten van andere bestuurders. Vermijd bovendien ijzige wegen en rijd met beperkte snelheid, vooral op landwegen. Uw gezondheid en uw voertuig zullen u er dankbaar voor zijn.