Jumpstart – waar moet u op letten?

0
462
Jumpstart
© Syda Productions / Shutterstock

De meeste automobilisten kennen deze situatie wel: als u de motor start, jankt de motor alleen maar jammerlijk. Maar de auto start niet. De reden is een lege auto-accu, die u met een jumpstart snel weer kan opstarten. Welke fouten er vaak gemaakt worden en waar u op moet letten, leest u hier.

Stilstand vooral in de winter

Bij lage temperaturen in de winter is het met name gebruikelijk dat de accu van de auto uitvalt en de auto niet start. Gedurende deze tijd krijgt de accu veel te doen. Verlichting, verwarming en ventilatoren worden meer dan normaal gebruikt en verbruiken veel energie. Als er ook stroomvreters zoals stoelverwarming en het audiosysteem in gebruik zijn, kan het energieverbruik soms hoger zijn dan wat door de alternator wordt opgeladen. In veel gevallen is een enkel lampje of de radio die u vergeten was uit te schakelen de schuldige.

Hier moet u op letten bij het starten van de auto

Als de accu plotseling leeg raakt, hoeft u gelukkig niet direct de pechdienst in te schakelen. Een jumpstart door een behulpzame autobezitter zijn voldoende om uw auto snel weer aan de gang te krijgen. Eén ding is vooral belangrijk: de accu’s in de donor- en pechauto’s moeten dezelfde nominale spanning hebben. Zorg er ook voor dat de versnellingspook of de automaat tijdens de procedure in neutraal staat, zodat uw auto niet onverwachts in beweging komt. Energie kan nu in slechts enkele stappen van het donorvoertuig naar het pechvoertuig worden overgebracht. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de stappen in de juiste volgorde staan ​​en ook om de specificaties van de voertuigfabrikant te kennen!

Aan de slag in vijf stappen

  1. Sluit de rode startkabel aan op de pluspool van de accu op het pechvoertuig.
  2. Het andere uiteinde van de rode draad bevestigt u aan de positieve pool van de donoraccu.
  3. Klem nu de zwarte kabel op de minpool van de donoraccu.
  4. Maak het andere uiteinde van de zwarte kabel vast op een ongelakte plek in de motorruimte van het pechvoertuig, bijvoorbeeld op het motorblok.
  5. Start eerst het donorvoertuig, daarna het pechvoertuig. Om de accu op te laden, mag u de motor nooit direct afzetten, maar moet u enkele kilometers met de auto rijden.

Zo bespaart u stroom

U kunt een lege accu voorkomen door het stroomverbruik van uw auto te verminderen. Het is belangrijk om te weten welke onderdelen in de auto hoeveel energie verbruiken. De nummer één stroomslurper is de blazer: die heeft in de winter tot 170 watt nodig. Een volledig aangezwengeld geluidssysteem in de auto bereikt vergelijkbare waarden; een normale radio daarentegen verbruikt slechts 20 watt bij een matig volume. Het dimlicht heeft een verbruik van rond de 125 watt, vergelijkbaar met een verwarmde achterruit. Mistlampen verbruiken rond de 110 watt, de stoelverwarming rond de 100 watt. Door spaarzaam om te gaan met deze componenten en ze uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, kunt u veel elektriciteit besparen en mogelijk uzelf een jumpstart besparen.

Koop reserveonderdelen online bij Motointegrator

In het uitgebreide assortiment van Motointegrator vindt u een grote keuze aan onderdelen en accessoires voor alle gangbare automerken. Profiteer van de voordelen van online winkelen en bestel vandaag nog de auto-onderdelen die u wilt vanuit het comfort van uw eigen huis.

bronnen: