Checklist voor de APK – bent u goed voorbereid?

0
515
APK
© GettyImages / Ralf Geithe

De APK voor uw auto – het moet veelal ieder jaar of om het jaar gebeuren. (Een nieuwe benzine-auto, moet na vier jaar voor het eerst naar de APK. Na die eerste keuring moeten ze om de twee jaar gekeurd worden. En na acht jaar moet u ze elk jaar laten nakijken. Bij een dieselauto is de eerste keuring na drie jaar. Diesels moet u vervolgens ieder jaar laten keuren). Om ervoor te zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken of uw auto de nieuwe APK-sticker krijgt, hebben wij alle belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet. Met onze tips en tricks over kosten, documenten en afspraken bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld en zenuwen.

Wat is het verschil tussen APK en inspectie?

Tijdens de keuring wordt de technische staat van uw voertuig gecontroleerd. Het is ook wettelijk verplicht. In een kwartier worden meer dan honderd punten op uw auto gecontroleerd.
Een keuring daarentegen is vereist door de voertuigfabrikant als voorwaarde voor de garantie op het nieuwe voertuig.

Hoe kunt u zelf een voorcontrole uitvoeren?

Als u onderstaande punten zorgvuldig doorneemt, kunt u eventuele gebreken of schade aan uw auto opsporen en repareren. Niets staat dus uw keuring en ontvangst van de APK keuringssticker in de weg.

  • Controleer de verlichting: Controleer of alle lampen met dezelfde intensiteit branden en of de lichtbehuizingen in orde zijn. Bovendien zouden alle displays in het dashboardgebied ook moeten werken.
  • Controleer banden en wielen: Zorg ervoor dat banden (1,6 mm profiel) en velgen onbeschadigd zijn.
  • Controleer op roest en corrosie: Het gehele voertuig mag geen tekenen van doorroesten vertonen.
  • Vloeistoffen controleren: Controleer of er voldoende rem- en ruitensproeiervloeistof aanwezig is. Ook mag er geen olie ontsnappen.
  • Controleer besturing: Test uw besturing op geluid en wegligging (soepelheid, geen speling op het stuur).
  • Remmen controleren: Controleer of uw handrem goed in- en uitschakelt. Controleer ook de reactietijd van uw voetrem en de rubberen pads op de rempedalen.

Als u alle vakjes heeft aangevinkt, zal uw voertuig hoogstwaarschijnlijk zonder problemen door de keuring komen.

De controle wordt uitgebreid

Per 1 juli 2022 zullen auto’s waar verplicht een roetfilter onder zit, gecontroleerd worden met behulp van een deeltjesteller die de kwaliteit van de uitlaatgassen kan meten. Ook een auto met een slecht werkend filter zal dan afgekeurd worden.

Hoe maakt u een afspraak voor de APK?

Als uw voertuig APK-gekeurd moet worden, dan maakt u een afspraak met een door de RDW erkend APK-bedrijf. Deze kunt u vinden bij de RDW-locatiewijzer. U herkent zo’n bedrijf aan het erkenningsschild met de tekst ‘RDW erkend’ en een sticker met daarop de tekst ‘APK lichte voertuigen’, ‘APK zware voertuigen’ of ‘APK Landbouwvoertuigen’. Dit kan nu eenvoudig online. Zoek eenvoudig een werkplaats bij u in de buurt en meldt u aan via e-mail of telefoon.

Welke documenten zijn nodig voor de APK?

U heeft in ieder geval uw kentekencard nodig. Bij wijzigingen aan uw auto kan een bewijs van wijzigingsacceptatie en/of een algemeen gebruiksbewijs voor bijzondere accessoires nodig zijn.

Kunt u de periode verlengen tot de volgende APK?

De datum van de volgende APK mag u niet overschrijden. Maar het kan gebeuren dat uw  auto niet op tijd is goedgekeurd, ondanks dat u uw auto al voor die afloopdatum naar de garage bent geweest.  Daarvoor is Artikel 11 van het Besluit Voertuigen. Dit artikel is ingesteld om u extra ruimte te bieden als de keuring vertraging oploopt. Volgens dit artikel mag u met uw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: u mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet uw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.

Wat zijn de kosten voor de APK?

Voor de hoofdkeuring kan geen forfaitair bedrag worden gegeven. De kosten zijn afhankelijk van de garage die de keuring uitvoert. Prijzen vanaf 19 euro komen voor. Maar let er wel op dat deze prijzen vaak een lokkertje zijn om mensen binnen te halen om daarnaast onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de auto uit te voeren. De uitvoerenden van de APK zelf worden gecontroleerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, dus daar kunt u op vertrouwen.

Als u op zoek bent naar een hoogwaardige remvloeistof om uw auto perfect voor te bereiden op de APK, bezoek dan de online winkel van Motointegrator.

Bron: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk