Veilig rijden in alle weersomstandigheden

0
363
Weersomstandigheden
© Olaf Naami / Shutterstock

In het donkere en koude seizoen moeten chauffeurs zich voorbereiden op slechte weersomstandigheden met regen, mist, vorst en sneeuw. Het beste is uzelf en uw voertuig tijdig voorbereiden op slecht zicht en gladde wegen. Met een paar eenvoudige maar belangrijke maatregelen, zult u ook bij slecht weer veilig op weg zijn.

Zien en gezien worden – dagrijlichten en lichtcontrole

De herfst brengt slecht zicht, moeilike weersomstandigheden, zelfs overdag. Zware regen, mist en bewolking zijn aan de orde van de dag en vaak de oorzaak van ongevallen. Rijden met licht aan zorgt ervoor dat auto’s u eerder zien. Eigenaars van moderne voertuigen die standaard met dagrijlicht zijn uitgerust, hebben een voordeel. Om bij slecht zicht altijd optimaal te kunnen zien en gezien te worden, is het raadzaam om de verlichting van een voertuig regelmatig te controleren. Dimlicht, grootlicht en dagrijlicht, alsmede mist- en remlichten en, uiteraard, de richtingaanwijzers moet u controleren om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Ruitenwissers en ruitensproeiers – helder zicht in alle weersomstandigheden

In de herfst en de winter zal u uw ruitenwissers en het ruitensproeiersysteem van uw auto op de proef stellen. Bijna elke dag zijn ze in actie om regen, sneeuw, vuil en zout van de voorruiten te verwijderen en een helder zicht te garanderen. Het regelmatig controleren van de ruitenwisserbladen en het tijdig vervangen ervan wanneer ze versleten zijn, draagt in hoge mate bij tot uw eigen veiligheid. Natuurlijk mag u bij de controle het waterpeil in het reservoir van het ruitensproeiersysteem niet vergeten. Controle van het peil en regelmatig bijvullen met voldoende antivries kan onaangename verrassingen voorkomen, vooral bij langere ritten op de snelweg.

Natte bladeren op de weg – bijna net zo gevaarlijk als ijs

Met het aanbreken van de herfst vallen de bladeren weer van de bomen. Bladeren en regen of het vocht van mist zorgen vaak voor een zeer gevaarlijk mengsel en een uiterst glad wegdek. Een laag natte bladeren op de weg is niet veel minder glad dan een laagje ijs. Veel automobilisten hebben dit al moeten meemaken. Als er bladeren op de weg liggen, vertraag dan en vergroot de afstand tot de voorligger. Buiten de stad op door bomen omzoomde landwegen is bijzondere voorzichtigheid geboden vanwege de hogere snelheden.

Weersomstandigheden
© galitsin / Shutterstock

Stormachtige herfst – houd afstand en rij met vooruitziende blik

Herfststormen blazen niet alleen de bladeren van de bomen of drijven de regen voor zich uit. Ook zijn rukwinden vaak zo sterk dat massieve takken afbreken en op de weg vallen, waardoor chauffeurs met geweld moeten uitwijken.  Vrachtwagens met een hoge opbouw worden door stormvlagen gemakkelijk enkele meters uit hun rijbaan geduwd – hetzij in de sloot, hetzij in het tegemoetkomende verkeer. Bij stormweer moeten bestuurders daarom nog meer dan anders afstand houden tot de voorligger en met vooruitziende blik rijden om op tijd te kunnen reageren.

Winterbanden zijn niet verplicht en maar maken het rijden veiliger

Het wordt aanbevolen de oktover-Pasen regel aan houden voor winterbanden. Dit betekent dat bestuurders hun voertuigen van oktober tot Pasen moeten uitrusten met winterbanden. Bij temperaturen onder 7 graden Celsius zorgt de speciale rubbersamenstelling van winterbanden voor een betere grip. Op gladde en besneeuwde wegen biedt het grove profiel meer grip in bochten en verkort het de remweg. Wie in de winter zonder winterbanden rijdt, brengt zijn eigen gezondheid en die van anderen in gevaar.