Lambdasonde defect! En nu?

0
2651
Lambdasonde
https://www.motointegrator.nl/producten/243932-lambdasonde-universele-pasvorm-denso-dox-0115

De lambdasonde is een sensorsysteem dat het zuurstofgehalte in de uitlaatgasstroom van een auto registreert. Met behulp van de verkregen lambda-waarde regelt de motorregeling het optimale mengsel van brandstof en lucht. In moderne auto’s worden twee lambdasondes geïnstalleerd, één voor de katalysator en één erachter.
In het juiste lambdavenster kan een katalysator de uitstoot met meer dan 95 procent verminderen. Het ontbreken van de sonde voor de katalysator heeft ook een sterke invloed op de rijeigenschappen van de auto.
Lees meer over de kenmerken van een defect en de bijbehorende reparatiekosten in de volgende blog!

Symptomen van een defecte lambdasonde

Een defecte lambdasonde kan zich via een veelvoud aan symptomen aankondigen. Het motorwaarschuwingslampje in het instrumentenpaneel gaat branden, u merkt een verhoogd brandstofverbruik op of de motor loopt stroef. Ook een vieze geur, rook uit de uitlaat en een slechte acceleratie duiden op schade. Last but not least wijzen een actieve noodbediening of een invoer in het foutgeheugen ook op een defecte lambdasonde.

Wat zijn de oorzaken van een defecte lambdasonde?

Naast slijtage door veroudering of oververhitting kan ook een marterplaag een mogelijke oorzaak van de fout zijn. Als een marter door de kabel heeft gebeten, kunnen meetwaarden niet meer worden doorgegeven aan de motorregeleenheid.

Gevolgen van een defect

Als de lambdasonde kapot is en het mengsel van brandstof en lucht niet correct is, heeft dit grote gevolgen en nawerkingen. Er ontstaat een totaal verkeerde druk in het brandstofsysteem. Het resultaat is een slechte verbranding.
Als u een defecte lambdasonde niet tijdig vervangt, kan dit leiden tot verdere gevolgschade aan de katalysator. Daarnaast bestaat het risico dat de verbranding door een verkeerde brandstofinspuiting te heet wordt en de katalysator smelt. Dit resulteert in hoge extra kosten. Daarnaast is er een permanente belasting van het milieu door hoge uitlaatgaswaarden.

Hoe kunt u de lambdasonde controleren?

Als het motorcontrolelampje brandt, moet eerst het storingsgeheugen van de motorregeleenheid worden uitgelezen. Elk nieuw voertuig geregistreerd in Europa, heeft sinds 2001 de Europese boorddiagnose EOBD. Dit betekent dat de belangrijkste emissiegerelateerde foutcodes voor elk voertuig identiek zijn. Deze leest u met een goedkoop diagnoseapparaat uit en evalueert u daarna.

Kunt u een lambdasonde repareren?

Als de sonde defect is, is alleen een volledige vervanging mogelijk. Als er echter twee zuurstofsensoren zijn geïnstalleerd, is het niet nodig om beide te vervangen.

Procedure voor reparatie of vervanging van de lambdasonde

Als alleen de kabel van de lambdasonde beschadigd is, bijvoorbeeld door een marterbeet, kunt u deze indien nodig repareren. Dit moet u echter altijd controleren. Afhankelijk van de huidige waarde van de auto kan ook een gebruikte lambdasonde een verstandig alternatief zijn. Lambdasensoren installeert men voornamelijk in het uitlaatkanaal en zijn in bijna alle auto’s gemakkelijk te bereiken. Voor demontage wordt het voertuig op het hefplatform geheven. Afhankelijk van het ontwerp van de auto verwijdert u alleen de bodembekleding of andere onderdelen van het uitlaatsysteem.
Omdat de sensoren meestal erg strak zitten, is er speciaal gereedschap of verwarming nodig om de sensor te vervangen. Nadat de oude sonde is verwijderd, kunt u het nieuwe onderdeel installeren.

Kosten van vervanging

De totale kosten voor het vervangen van een lambdasonde zijn afhankelijk van het voertuigmodel. De materiaalkosten van een nieuwe lambdasonde liggen doorgaans rond de 50 tot 250 euro*, afhankelijk van het type. De hoeveelheid werk daarentegen mag u niet meer dan 150 euro* kosten. De totale kosten van het installeren van een nieuwe lambdasonde mogen daarom niet hoger zijn dan 400 euro*.
Bent u op zoek naar een nieuwe lambdasonde? Bezoek dan de Motointegrator online winkel voor de beste onderdelen.

*Marktprijzen per 11.5.2022