Bootreiniger: wat is het en hoe gebruikt u het?

0
76
Bootreiniger
© GettyImages / claffra

Terwijl aan het einde van het seizoen vooral het onderwaterschip wordt gereinigd, is het in het voorjaar tijd om de gehele boot grondig schoon te maken en te polijsten. Speciale botenreinigers doen goed werk. Ze maken niet alleen schoon, maar onderhouden ook alle delen van het schip. Lees hier wat een bootreiniger is en hoe het wordt gebruikt.

Bootreiniger voor een schone en goed onderhouden boot

In het voorjaar ziet u jacht- en booteigenaren bezig met schoonmaken en poetsen in de haven. Wie wil er nu varen in een stoffige of bevlekte boot? Een milde allesreiniger is een handige alleskunner, maar dat alleen is niet voldoende. Een goede botenreiniger is nodig. Neem zeker eens een kijkje in de onlineshop van Motointegrator, waar u een handig aanbod hoogwaardige scheepsreinigers vindt.

Niet iedere botenreiniger is voor ieder doel geschikt. Lees de beschrijvingen van elk product zorgvuldig door om het juiste reinigingsproduct voor uw boot te vinden. In onderstaande lijst vindt u tevens een overzicht van de verschillende soorten botenreinigers.

Welke botenreiniger waarvoor?

Bleekmiddel voor boten: Als er verkleuring is ontstaan, bijvoorbeeld door bladeren of diverse soorten vuil, kan bleekmiddel helpen. Deze moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt. Het is het beste om eerst een klein gebied te testen om er zeker van te zijn dat het materiaal waaraan u werkt niet beschadigd is. Draag ook handschoenen als u bleekmiddel gebruikt, om uw huid te beschermen.

Bootpoets: Bootpoets geeft de boot een natuurlijke glans. Om ervoor te zorgen dat het oppervlak lang mooi blijft, moet u het regelmatig polijsten. Maar het gaat niet alleen om esthetiek, maar ook om het afdichten van de oppervlakken. Dit is vooral nodig bij boten gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Ze zijn bijzonder gevoelig voor schade door sterke UV-straling, zout water en vuil. Om deze reden zijn er speciale GVK-reinigers ontwikkeld. Het aanbrengen van het middel is niet eenvoudig. Als u dit werk niet zelf wilt doen, kunt u een professional inhuren.

Universele reiniger voor boten: Voor algemene schoonmaakwerkzaamheden aan en in uw boot dient u een goede universele reiniger aan te schaffen. Biologisch afbreekbare producten worden aanbevolen, zodat er geen verontreinigende stoffen in het water terechtkomen. Er moet altijd een universele reiniger voor boten aan boord zijn, zodat deze indien nodig snel bij de hand is. Vooral alkalische bootreinigers op waterbasis worden aanbevolen, omdat ze op vrijwel alle oppervlakken kunnen worden gebruikt.

Speciale reiniger: Afhankelijk van de uitrusting van uw boot heeft u mogelijk ook speciale reinigers nodig. Kostbare houtsoorten vereisen een andere verzorging dan leer of glas. Het is de moeite waard om producten van hoge kwaliteit te gebruiken, omdat u ze in de loop van het seizoen keer op keer nodig zult hebben.

De beste botenreiniger

Om uw boot onberispelijk te laten blinken, is het belangrijk om de beste bootreinigers te kiezen. Sprayreinigers worden het meest gebruikt. Praktische schuimreinigers en gel zijn ook beschikbaar. Hoewel voor vrij kleine oppervlakken schuim kan worden gekozen, zijn gelbootreinigers effectief als het gaat om het reinigen van kwetsbare oppervlakken.

De behoeften van booteigenaren zijn net zo gevarieerd als de schepen die zij bezitten. Om de beste botenreiniger te vinden, kunt u klantbeoordelingen lezen en vooral op de volgende punten letten:

  • Hoe effectief kan zelfs hardnekkig alledaags vuil worden verwijderd?
  • Is een zachte reiniging gegarandeerd?
  • Hecht de fabrikant waarde aan milieubewustzijn, zijn de ingrediënten en verpakkingen ecologisch?
  • Welke producten worden het meest aanbevolen?

Stiftung Warentest vergelijkt, onderzoekt en test regelmatig bootreinigingsproducten. Uw testwinnaar in de categorie botenreiniger is de ABACUS bootreiniger, die als uitstekend werd beoordeeld voor het reinigen van het onderwaterschip. Dit is een in Duitsland geproduceerde scheepsrompreiniger die uiterst effectief en zeer materiaalvriendelijk is.

FAQs: De meest gestelde vragen over bootreinigers

Wat is de beste manier om glasvezel schoon te maken?

Hoewel ook een milde zeepoplossing kan worden gebruikt, vertrouwen veel booteigenaren op speciale GVK-reinigingsproducten. Deze worden met een zachte spons aangebracht en na een korte inwerktijd grondig met water afgespoeld.

Hoe krijg ik mijn boot schoon?

Om de boot van binnen en buiten volledig schoon te maken heeft u een mild universeel reinigingsmiddel en speciale bootreiniger nodig. Het is belangrijk om de oppervlakken na het reinigen te behandelen met een bootpolish. Hierdoor krijgen ze niet alleen een elegante glans, maar worden ze tegelijkertijd ook beschermd.

Hoe maak je gelcoat schoon?

Lichte aanslag en vuil kunt u verwijderen met een zachte doek en gelcoat beschermer. Na grondig spoelen is het raadzaam om het materiaal te polijsten en te beschermen met een kit of wax van bootkwaliteit.