Kapotte motorsteun – de balken trillen

0
39
Kapotte motorsteun
Metallic, robuust en geanodiseerd: De motorsteun

Een motorvoertuig is op zichzelf een heel robuust ding. Veel gebreken zijn in eerste instantie niet eens merkbaar, of we wennen aan de effecten ervan. Wanneer u kampt met een kapotte motorsteun en er één of meer steunen nodig zijn, kan het behoorlijk rommelig worden.

Preventie:

Hopelijk zijn we het er allemaal over eens dat je alleen zelf aan je auto moet werken als je weet wat je doet. Als u het niet zeker weet, kunt u uw voertuig beter laten onderhouden door een gespecialiseerde werkplaats. Het werken aan de motorsteun vereist enige voorzichtigheid omdat de opgehangen motor erg zwaar is. Zorg ervoor dat u alle treden voldoende vastzet om letsel, vooral aan uw handen, te voorkomen.

Verschillende versies, hier van Citroën

De opslag van de motor

Zo’n verbrandingsmotor weegt samen met de transmissie niet alleen een paar honderd kilogram, hij trilt ook tijdens het rijden, hij schokt bij het schakelen en zijn koppel drukt op alles eromheen bij het optrekken en accelereren. Dit krachtige eigen leven mag niet 1:1 op de carrosserie worden overgedragen; dit zou de panelen vervormen, laspunten doden en het rijcomfort dramatisch verminderen.

Een goede dopsleutelset is essentieel

Daarom zijn motoren op minimaal drie plekken in de motorruimte met de carrosserie verbonden via massief rubberen steunen, die trillingen en bewegingen absorberen. Deze lagers zijn hangend of staand met het massieve hoofdframe verbonden, omdat ze aan vrij grote krachten worden blootgesteld. Omdat ze ook bij het verwijderen van de motor (tijdens onderhoudswerkzaamheden of reparaties) bereikbaar moeten zijn, zijn ze doorgaans ook bij compacte voertuigen goed bereikbaar. Van boven of van onderen. Of allebei.

 

Zo! die is eruit

Hoe herken ik een versleten motorsteun?

Na vele jaren en/of vele kilometers gebruik is het rubberen gedeelte van de motorsteun verhard, afgebroken of gescheurd. Dit komt tot uiting in slag- of klopgeluiden bij het wisselen van lading, verhoogde trillingen bij stationair draaien en een “raar” gevoel bij het schakelen of accelereren. Als u deze waarschuwingen negeert en zelfs één van de motorsteunen afscheurt, kan de motor in de motorruimte wegzakken of scheef gaan zitten en kunnen mechanische verbindingen niet meer functioneren. Het defect is meestal visueel niet zichtbaar, tenzij je het zo ver met de hand kunt wiebelen dat de slijtage zichtbaar wordt. Dan heb je al behoorlijk lang gewacht.

Deze motorsteun was zeer duidelijk aan de beurt

Wat hebben we nodig voor de werkzaamheden?

Afhankelijk of u een onderste of bovenste motorsteun wilt vervangen, heeft u het juiste gereedschap nodig om uw voertuig op te krikken en te ondersteunen. Voor de onderste lager(s) moet mogelijk de onderdoorrijdbeveiliging worden verwijderd en moet er een tweede krik beschikbaar zijn om de motor omhoog te brengen. Anders is een grote ratelkast voldoende en, afhankelijk van de leeftijd van de lagers en schroeven, een verlengstuk voor superkrachtige schroevendraaiers. En uiteraard heb je eerst de nieuwe motorsteun en eventuele nieuwe schroeven en moeren nodig, want zodra de oude verwijderd is kan er niet meer met de auto gereden worden.

Was of vet – terwijl je toch bezig bent

Na vast komt los

In ons voorbeeld vervangen we bij een Renault Twingo de hoofdmotorsteun, die is van boven goed bereikbaar en zit er eigenlijk echt achter. Dit was echter alleen merkbaar bij deze relatief lichte motor, omdat het lager tevens het bovenste deel van de distributieriemafdekking is en bij demontage feitelijk in zijn afzonderlijke delen verkruimelde. Vervanging van Motointegrator arriveerde een dag later, zelfs bij premiumfabrikanten hoef je voor normale auto’s niet te diep in de zakken te graven.

Vertrouw op uw eigen gereedschap

Dit lager zit in het frame met een lange schroef aan de onderkant en met twee bouten op het aluminium blok van de motor. Van onderaf drukt een krik met een stuk hout lichtjes op de oliecarter zodat de schroeven niet kantelen door het gewicht van de machine en de motor niet wegzakt. Met een beetje spuitolie en een verlengstuk kunnen zelfs vastzittende schroeven eenvoudig worden losgedraaid. Zodra de oude motorsteun verwijderd is, kun je meteen alles schoonmaken en een beetje vet op de contactpunten spuiten. Je komt hier later niet echt vaak meer.

Nieuw en oud, altijd een mooi moment

Installeer in omgekeerde volgorde

Ook de betreffende motorsteun is optisch al lang achterhaald; delen van het rubber zijn al afgebroken. Het nieuwe onderdeel klikt precies op de juiste plek, de schroeven krijgen een beetje vet zodat de volgende eigenaar het over 100.000 kilometer niet zo moeilijk zal hebben. De bouten moeten zorgvuldig worden vastgedraaid met het juiste aanhaalmoment, waarna alle verwijderde hulpstukken terug in de juiste positie worden geplaatst. Zit alles vast? Dan kan de eventueel opgeheven motor weer worden ontlast en kan de auto op zijn pootjes staan.

De kleine mag weer de straat op

Nazorg

Bij werkzaamheden in de motorruimte dient u na voltooiing eerst zoiets als een visuele inspectie te doen. Heb ik echt al het gereedschap eruit gehaald dat ik had opgeborgen? Zijn er ergens nog schroeven of moeren overgebleven? Ben ik kabelaansluitingen vergeten? Als alles in orde is, kun je de motor een keer starten en luisteren of alles stil is. Bij een volgende proefrit zal de auto waarschijnlijk veel strakker en preciezer aanvoelen. Na verloop van tijd raken we gewend aan de gebreken in onze auto’s. Het voelt nog beter als er één gerepareerd is. En het is ook veiliger. Goede reis!


Auteur: Jens Tanz – Sandmann