Boot polijsten – welk polijstmiddel voor GVK?

0
27
Polijstmiddel
© GettyImages / PhanuwatNandee

Veel boten zijn gemaakt van GVK bedekt met een dunne laag gelcoat. Na verloop van tijd wordt het materiaal door UV-straling, vuil en zout water dof en verliest het zijn stralende glans. Microscopisch bekeken is het ooit gladde oppervlak bezaaid met talloze kleine kuiltjes en bobbels. Daardoor hebben algen, vuil en afzettingen een aanzienlijk groter oppervlak om aan te vallen. Om zoveel mogelijk van de bestaande beschermlaag te behouden, is het zinvol om het oppervlak glad te maken met was of een polijstmiddel en de boot te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar welk poetsmiddel is het beste om de boot te poetsen?

Verschillen – Welke boot polijstmiddelen zijn er?

Als het om polijstmiddelen gaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen producten die vulstoffen bevatten (hoogglanslak) en polijstmiddelen zonder vulstoffen (schuurpolijstmiddel). De eerstgenoemde bevatten componenten zoals was, polymeren of siliconen die dienen om oneffenheden te egaliseren, waardoor met weinig moeite een stralende, glanzende look ontstaat. Het nadeel is dat de vulstoffen na verloop van tijd uitwassen, waardoor ze relatief vaak moeten worden gebruikt. Wanneer een polijstmiddel echter geen vulmiddel bevat, verwijdert u door heel fijn schuren een deel van het oppervlak om de oneffenheden te compenseren en zo een glad en glanzend oppervlak te verkrijgen. Deze polijstmiddelen zijn bijzonder geschikt voor matte oppervlakken die al door weer en wind zijn aangetast en waar een intensievere bewerking van het oppervlak vereist is.

Polijstpasta’s reinigen het materiaal zorgvuldig en zorgen direct voor een stralende glans. Tegelijkertijd beschermt en verzorgt de pasta de boot, waardoor deze sterk wordt aanbevolen voor GVK-boten. Zogenaamde combinatiepasta’s verwijderen in eerste instantie het oppervlak, maar veranderen in een polijstmiddel wanneer de schurende deeltjes zijn opgebruikt en sluiten ook het oppervlak af. Dit bespaart tijd, maar is meer een compromis dat tot fijne krassen kan leiden, vooral op nieuwe boten met een intacte gelcoatlaag. Dan dient u zeker producten te gebruiken die alleen de boot polijsten.

Boot polijstmiddelen voor polyester en bootlak

Geverfde boten, zoals epoxyharsen en acrylglas, hebben mogelijk een ander polijstmiddel nodig dan gelcoat-oppervlakken, hoewel er een verscheidenheid aan universele polijstmiddelen in de handel verkrijgbaar zijn die geschikt zijn voor alle oppervlakken, boten, auto’s en campers. Maar uiteindelijk is niet elk polijstmiddel even geschikt voor alle oppervlakteafwerkingen. Let enerzijds op de instructies van de fabrikant en controleer eerst het polijstmiddel op compatibiliteit op een onopvallende plek op de boot.

Welk polijstmiddel is het beste?

Afhankelijk van de fabrikant verschillen bootpoetsmiddelen in de samenstelling van de deeltjes, terwijl ze hetzelfde niveau van effectiviteit behouden. Deze kunnen heel klein zijn en in grote aantallen aanwezig zijn, of heel groot en in kleinere aantallen aanwezig zijn. Hoe groter de afzonderlijke deeltjes zijn, hoe agressiever het polijstmiddel is voor het oppervlak en hoe ongelijkmatiger het polijstresultaat dreigt te zijn. Hoe minder ervaring u heeft met het polijsten van boten, hoe groter de kans dat u een polijstmiddel gebruikt met veel kleine deeltjes.

Het resultaat is echter niet alleen afhankelijk van het polijstmiddel, maar wordt ook beïnvloed door de keuze van de polijstpad en het gereedschap (roterend of excentrisch, met een polijstmachine of met de hand) en ook door de buitentemperatuur. Hoe zachter de pad is, hoe fijner het resultaat uiteindelijk zal zijn.

Na het polijsten: Het oppervlak afdichten

Net zo belangrijk als het reinigen van het oppervlak vóór het polijsten, is het achteraf afdichten met een pasta of een vloeibaar preparaat uit de spuitfles. Deze beschermlaag biedt extra bescherming tegen vuil, zout water en UV-invloeden en zorgt zo voor een langduriger glans. Na het aanbrengen is de ondergrond door de pasta aanvankelijk weer dof. Zodra het oplosmiddel echter is verdampt en de overtollige kit is verwijderd, glanst de boot in zijn definitieve glans.

Bootaccessoires kopen bij Motointegrator

In onze Motointegrator onlineshop vindt u een ruim assortiment reserveonderdelen en accessoires voor het onderhoud en de verzorging van uw zeil- of motorboot. Wij hebben producten van toonaangevende merkfabrikanten op voorraad in topkwaliteit tegen onverslaanbare prijzen – gegarandeerd razendsnel geleverd.

Veelgestelde vragen:

Hoe polijst je een boot goed?

Om een ​​boot goed te polijsten, moet u eerst het oppervlak grondig reinigen, vuil  verwijderen en krassen bijwerken. Gebruik vervolgens een bootpoetsmiddel en een polijstdoek om het oppervlak in cirkelvormige bewegingen te polijsten. Werk in kleine secties om gelijkmatige resultaten te bereiken en volg de instructies van de fabrikant van het polijstmiddel.

Hoeveel kost het om een ​​boot te polijsten?

De kosten voor het polijsten van een boot kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de boot, de staat van de ondergrond en de gebruikte producten. Doorgaans kunnen de kosten voor het professioneel polijsten van boten variëren van enkele honderden tot duizenden dollars, afhankelijk van de gebruikte diensten. Doe-het-zelf polijsten kan kosteneffectiever zijn, maar vereist tijd, arbeid en de aanschaf van de benodigde materialen.

Welk poetsmiddel voor GVK-boten?

Voor GVK-boten (glasvezelversterkte kunststofboten) wordt aanbevolen speciale boot polijstmiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor deze ondergrond. Deze poetsmiddelen zijn geformuleerd om de glans te herstellen en het oppervlak te beschermen zonder het te beschadigen. Het is belangrijk om een ​​polijstmiddel te kiezen dat geschikt is voor boten van glasvezel. Dan bereikt u de beste resultaten is een lange levensduur van het oppervlak gegarandeerd.