Zelf een elektrische achterklep inbouwen: wat zijn de kosten?

0
5388
Elektrische achterklep
© GettyImages / Blend Images - LWA/Dann Tardif

Hij is even praktisch als nuttig: de elektrische achterklep. Maar terwijl het tegenwoordig vaak standaarduitrusting is op luxe voertuigen, is het vaak niet eens als optie beschikbaar op meer betaalbare modellen. Gelukkig is er een optie om achteraf een elektrisch bedienbare achterklep te monteren. Lees hier hoe een elektrische of automatische achterklep werkt, hoe deze achteraf kan worden ingebouwd en welke kosten u daarbij kunt verwachten.

Hoe werkt een elektrische achterklep?

Bij eerdere auto’s moest u de achterklep handmatig volledig openen door op een knop te drukken. In moderne voertuigen is elektronica betrokken, zelfs als u het niet vermoedt. Want zelfs een kofferklep die u handmatig opent met een hendel of een druk op de knop wordt vaak elektrisch bediend. Dit geldt altijd als uw auto is uitgerust met een centrale vergrendeling. Men spreekt van een elektrische achterbakklep wanneer u de klep met een druk op de knop elektronisch kan openen, ontgrendelen of sluiten.

Afhankelijk van het model kunnen elektrische achterkleppen verschillende functies bieden:

  • U kunt de achterklep van binnenuit automatisch laten openen zodat iemand anders iets kan inladen.
  • Door op een knop op de afstandsbediening van uw auto te drukken, ontgrendelt u de achterklep op afstand.
  • Een sensor detecteert dat u de kofferbak nadert en opent deze zonder verdere tussenkomst.

Achteraf inbouwen van een automatische achterklep: wat is Easy Open?

Easy Open is een automatische achterklep die opent met een sensor. Het werkt als volgt:

  • Wanneer u het voertuig nadert, herkent een sensor de afstandsbediening van uw voertuig.
  • Ga voor de kofferruimte staan ​​en maak een “voetgebaar”. Meestal is het een links-rechts beweging van de teen onder de bumper.
  • De achterklep gaat nu automatisch open.

Het voordeel: u hoeft geen knop in te drukken of iets anders te bedienen – u kunt de klep zonder uw hand openen en de kofferbak direct laden.

Kan een elektrische achterklep achteraf worden gemonteerd?

Slechts enkele voertuigen hebben nog een elektrische achterklep. Gelukkig is het achteraf inbouwen mogelijk voor veel voertuigen, ook oudere. Niet elke oplossing kan echter met elk technisch model worden geïmplementeerd. Zoek daarom vooraf welke variant van de elektrische achterklep geschikt is voor uw voertuig en kies een geschikte montageset.

Afhankelijk van het model bedragen de kosten van een automatische achterklepopener vaak enkele honderden euro ‘s* – een ombouwset van de oorspronkelijke fabrikant kost vaak meer dan 1.000 euro*. Met 50 tot 150 euro* zijn eenvoudigere elektrische laadkleppen zonder automatische sensoren beduidend goedkoper.

De verschillende systemen kunnen gebaseerd zijn op een kleine motor die aan de achterklep wordt bevestigd. Dit vereist echter veel vermogen en is misschien niet eens geschikt voor zware achterkleppen. Andere varianten zijn gebaseerd op een spindelaandrijving, een pneumatisch of hydraulisch aangedreven duwstang of op trek- of gasveren.

Zelf een elektrische achterklep achteraf inbouwen – kan dat?

Veel retrofit-sets zijn zo ontworpen dat zelfs technische leken ze met een beetje handigheid zelf kunnen installeren. Hiervoor kunt u ook terecht in een garage. Retrofitten is snel en gemakkelijk voor professionals, dus installatie zou niet te duur moeten zijn.

De Go-Simply achterklepopener is vooral interessant voor leken. De variant is zeer eenvoudig te installeren. Hij is al beschikbaar voor tal van automerken en -modellen en ligt qua kosten in het lagere segment rond de 20 tot 100 euro* (afhankelijk van het automodel).

Heeft u reserveonderdelen nodig voor uw achterklep of nieuwe achterklepdempers? Motointegrator heeft ze – en nog veel meer voor alles wat met uw auto te maken heeft.

*Marktprijzen vanaf 1.8.2022