Wat kan men van een auto recyclen?

0
494
Recyclen
R © GettyImages / DutchScenery

U leest deze blog, op een website over auto’s. U heeft dus vast een auto voor uw deur staan, of u heeft een garagebedrijf. Misschien heeft u zelfs wel meer dan één auto. Ieder jaar brengt u hem naar de keuring. Zo nu en dan reinigt u hem grondig. En af en toe vervangt u de slijtagedelen. Het is een hele investering, zo’n auto, dus daar hoort ook de nodige zorg bij. Maar hoe ouder de auto wordt, hoe groter de kans is dat ie uiteindelijk niet meer te repareren is, de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, de roest gaten slaat in de carrosserie en hij uiteindelijk naar de sloop moet. Het autokerkhof. Maar is er nog iets te recyclen van een auto?

Recyclen

Een auto is heel goed recyclebaar. Zelfs wel tot 85%. Sommige delen worden hergebruikt, en andere delen worden gerecycled. De afvalberg wordt daardoor minder groot, en de halffabricaten van gerecyclede onderdelen zijn vaak goedkoper dan originele producten.

Wel is het zo dat de kwaliteit van gerecyclede producten vaak lager is. Daardoor kunnen autoramen geen autoramen meer worden, en de vulling van autostoelen geen vulling van autostoelen. Maar er zijn tal van mogelijkheden om deze producten op een andere manier toch te gebruiken in de productie van een geheel ander product.

De onderdelen van een auto die gerecycled kunnen worden zijn de volgende:

  • Olie
  • Vloeistoffen
  • IJzer
  • Glas
  • Accu
  • Bumpers
  • Banden
  • Kunststof
  • Rubberen strips
  • Stoelen/bekleding
  • Veiligheidsgordels

Het proces begint met het “droogleggen” van de sloopauto. Alle vloeistoffen worden uit de auto gehaald.

Recyclen van de olie

Het gaat met name om de olie die er nog inzit. De volgende stap is het oliefilter verwijderen. Met het oliefilter wordt niets gedaan. De olie tapt men af en deze olie ondergaat een raffinatieproces.

Recyclen van de vloeistoffen

En dan hebben we het over alle vloeistoffen: het restje brandstof en de ruitenwisservloeistof, remvloeistof en de koelvloeistof. De laatste twee vloeistoffen worden opgevangen en gereinigd/gedestilleerd. Als deze vloeistoffen weer helemaal schoon zijn, zijn deze namelijk weer heel goed bruikbaar voor diverse toepassingen en dan met name in de industrie. De ruitenwisservloeistof bestaat uit water, methanol, ethanol, isopropylalcohol en glycol. De alcoholen zijn eenvoudig te destilleren. Alcoholen zijn in de industrie op vele manieren opnieuw toepasbaar, bv. in nieuwe ruitenwisservloeistof.

Het ijzer van de auto

Een groot deel van uw auto bestaat uit ijzer. Eigenlijk de gehele carrosserie. IJzer is een type materiaal dat erg gemakkelijk te recyclen is. De verschillende metalen zijn vrij eenvoudig te sorteren. Smelterijen smelten het ijzer en daarna kunnen er weer, vrij eenvoudige, producten van gemaakt worden. Zoals trekhaken, sneeuwkettingen of wielklemmen. De prijs van oud ijzer is ook meestal de prijs die u krijgt voor uw sloopauto.

Het glas

In uw auto bestaat natuurlijk ook voor een groot deel uit glas. Glas van gerecyclede autoruiten is van mindere kwaliteit. Glas uit een auto gebruikt men grotendeels voor de productie van glaswol. Nieuwe auto’s krijgen ramen van nieuw glas, en niet van gerecycled glas.

Recyclen van de accu

Loodaccu’s

Op dit moment zit in bijna alle auto’s een loodaccu. Deze accu’s zijn goed te recyclen. De inzameling van loodaccu’s is verplicht omdat het een gevaarlijke afvalsoort is. Het accuzuur vangt men op en gebruikt men onder andere voor het scheiden van metalen in productieprocessen. De volgende stap is de demontage van de accu en de scheiden in de verschillende onderdelen. Hierbij scheidt men de metalen (lood, staal en aluminium) van het kunststof (polypropyleen).

Het kunststof wordt vermalen en omgezet in regranulaat. Dit kan worden verwerkt tot eenvoudige kunststof producten. Het lood wordt omgesmolten en verder gezuiverd waarna het verder verwerkt kan worden in de metaalindustrie.

NIMH accu’s

Nikkel-metaalhydride-accu’s komen veel voor in hybride auto’s en zijn goed te recyclen. Uit deze accu’s zijn vooral de materialen nikkel, kobalt en ijzer te halen. Deze grondstoffen zijn waardevol voor nieuwe productieprocessen.

Lithium-ion accu’s

De lithium-ion (Li-ion) accu’s die in hybride en volledig elektrische auto’s zitten, zijn een heel ander verhaal. Deze accu’s hebben een langere levensduur en meer capaciteit, maar de recycling ervan is erg moeilijk. Op dit moment zou men ongeveer 5% van alle lithium accu’s en baterijen wereldwijd recyclen.

Recyclen accu

© GettyImages / Grassetto

De bumpers van de auto

De bumpers zijn goed te gebruiken. Bumpers ontdoet men van alle klemmen en wordt vermalen. Het polypropyleen dat men hiermee verkrijgt, is elastisch. Daarom is het goed te gebruiken voor eenvoudige producten zoals borstels, bloempotjes en bouwemmers.

De autobanden

De autobanden zijn een verhaal op zich. Banden kan men hergebruiken. Men kan ze bijvoorbeeld oplappen (een nieuw loopvlak) of recyclen. Bij dit laatste proces verwerkt men de band tot regranulaat. Dit is grondstof voor de productie van sportvelden, dakbedekking en rubbertegels voor speeltuinen.

Recycling banden

© GettyImages / Evgenii Nagatkin

Recyclen van kunststof

Dit is een heel breed onderdeel. Het kunststof van de auto is zeer moeilijk te recyclen. Het bestaat uit verschillende soorten kunststof die niet met elkaar mengen, omdat het smeltpunt van elke soort kunststof verschillend is. Om het opnieuw te kunnen gebruiken smelt men het om het daarna in vormen te gieten. Gemalen kunststof uit auto’s kan men dus alleen gebruiken voor grove producten zoals paaltjes en (terras)planken. Bij die producten is het niet erg dat een gedeelte van het maalsel niet smelt tijdens het productieproces.

De strips van de auto

De rubberen strips die aan de auto bevestigd zitten, worden over het algemeen verwerkt tot korreltjes. Deze korreltjes zijn ook in meerdere producten geschikt voor hergebruik. Denk bijvoorbeeld aan de wieltjes onder een winkelwagentje of rolcontainer.

De stoelen en banken

De bekleding van stoelen gebruikt men, na schoonmaak, voor de vulling van autostoelen. En daarnaast is het ook vulling voor isolatie- en dempingsmateriaal. Het PUR-schuim in stoelen en banken verwerkt men onder andere tot rebounded foam; gebruikt in de productie van ondermeer matrassen, sportmatten en meubels.

De veiligheidsgordels recyclen

Autogordels worden in stukjes gehakt. Deze stukjes worden dan in de meubelindustrie hergebruikt in de meubels. Ook voor de gordels zijn er vele mogelijkheden om deze na het recyclen weer te gebruiken. Veiligheidsgordels worden voor een groot deel als vezels verwerkt in isolatiemateriaal, ondertapijt en geotextiel. Een klein gedeelte gebruikt men als boombanden voor jonge boompjes.

Voordelen van recyclen

Veel van een auto kan dus worden hergebruikt. En dat is goed. Dat belast het milieu minder omdat de afvalberg kleiner is. En door recycling zijn er minder originele grondstoffen nodig. Alhoewel u daar natuurlijk wel een kanttekening bij moet plaatsten: na iedere recycling gaat de kwaliteit van het betreffende product een beetje achteruit door vervuiling. Oud ijzer is niet alleen oud ijzer, maar ook gedeeltelijk vervuild met non-ferro materialen en kunststof. Kunststof is vaak een mengeling van verschillende kunststoffen. Gerecyclde producten gebruikt men dus alleen voor minder kwaliteitsgevoelige producten.