Hoe wordt de zuiger schoongemaakt? Welke olie wordt er gebruikt?

0
2177
zuiger
© Shutterstock / jannoon028

Hoe maakt u de zuiger schoon?

De zuiger is een belangrijk onderdeel van de motor en moet met zorg en voorzichtigheid worden behandeld. Dit omvat regelmatige verzorging en onderhoud. Het helpt vaak om de zuiger vanaf nul schoon te maken. Vuil op de zuiger is meestal afkomstig van olie, die op de bovenste laag van de zuiger kan inbranden. Huismiddeltjes moeten wij u zeker afraden. De meeste ovenreinigers bevatten schadelijk bijtende soda. Dit kan de structuur van de zuiger beschadigen. Evenzo mag u nooit schoonmaken met voorwerpen met scherpe randen of schuurpapier. De gemakkelijkste manier om te reinigen is met een fijne staalborstel. Verwijder daartoe de zuiger, reinig het vuil aan het oppervlak met een droge doek en bewerk het daarna opnieuw met de staalborstel. Garages bieden ook reiniging met een ultrasoon bad aan. Dit kan ook zeer effectief zijn en is een zachte methode om vuil van de zuiger te verwijderen.

Welke olie is er nodig?

In het kader van onderhoud en verzorging moet natuurlijk ook de vraag naar de juiste olie worden beantwoord. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moet eerst duidelijk zijn welke smering in de auto of motor wordt gebruikt. De meeste voertuigen gebruiken tegenwoordig een natte carter smering. Hier wordt de olie uit een oliepan door een filter gezogen, waar zij wordt ontdaan van vuil en aanslag. Vervolgens wordt het, met behulp van verschillende processen, in de cilinderboring getrokken. Vanaf hier wordt het verdeeld om ervoor te zorgen dat de motor soepel functioneert. Bij de keuze van de juiste olie moet men dus enerzijds rekening houden met het type motor. Daarnaast spelen ook externe factoren zoals het klimaat en de mate van gebruik een grote rol.

Zuiger
© Shutterstock / Renzo.luo

Naar welke olie moet u zoeken?

Om de juiste olie voor het voertuig en de zuiger te kiezen, moet u eerst contact opnemen met de fabrikant van het voertuig. Dit komt omdat zij vaak gedetailleerde informatie geven over de juiste olie. Als consument kan dit vervelend zijn, maar het bevrijdt u van een vermoeiende controle. Aan de andere kant moet u ook de aanbeveling opvolgen om eventuele garantieclaims in geval van een incident te kunnen honoreren. Grofweg wordt een onderscheid gemaakt tussen minerale oliën en synthetische oliën. Deze laatste worden op hun beurt onderverdeeld in oliën voor één of meerdere gamma’s. De eerste zijn bijna niet meer verkrijgbaar omdat ze bij warm weer snel dun en bij koud weer dik worden, wat de prestaties van de motor nadelig kan beïnvloeden. Moderne motoren vereisen gewoonlijk oliën met een lage viscositeit. Hun speciale consistentie zorgt ervoor dat het verbruik van de motor met maximale zuinigheid functioneert.