Het onderhoud van een teakdek: tips en trucs

0
46
Teakdek
© GettyImages / eZeePicsStudio

Onderhoud van een teakdek – zo blijft het populaire natuurproduct jarenlang mooi

Teakhout ziet er niet alleen elegant uit, het is ook extreem goed bestand tegen weersinvloeden en ongedierte. Om deze reden wordt het vaak gebruikt voor bootdekken. Om ervoor te zorgen dat de booteigenaar er lang van kan genieten, mag het onderhoud van het teakdek niet worden verwaarloosd. Met de juiste producten behoudt teak tientallen jaren zijn typische goudbruine kleur en uitstekende kwaliteit.

Wat is teak precies?

Teak is een Aziatisch hardhout met een opvallende goudbruine kleur. Het tropische hout wordt gebruikt voor meubels en wandbekleding en is een populair materiaal voor scheepsdekken. Als tropisch hout is het gewend aan warmte en vocht. Bovendien maakt een klein aandeel rubber het materiaal waterafstotend. Teakhout heeft enerzijds een tropische flair en anderzijds een maritieme flair. Deze eigenschappen worden gewaardeerd in de botenbouw, evenals het feit dat het niet glad is, zelfs niet als het nat of vochtig is.

Waarom het onderhoud van een teakdek niet mag worden verwaarloosd

Een teakhouten bootdek is iets meer werk dan een kunststof dek, maar echte houten dekken hebben de typische uitstraling waar iedere booteigenaar trots op is. Als de zorg echter wordt verwaarloosd, zullen de kwaliteit en schoonheid van het hout na verloop van tijd verslechteren.

Gevolgen die kunnen optreden bij gebrek aan zorg:

Verkleuring van het hout: Na verloop van tijd vervaagt het goudbruine teakhout en verliest het zijn populaire uitstraling. Daarom moet het elke drie tot zes maanden met een goede teakhoutverzorging worden behandeld. Zelfs door professioneel oliën kan vergrijzing echter niet volledig worden voorkomen. Dit is echter een normaal verschijnsel van veroudering.

Verwering- en vochtproblemen: Teak is in principe zeer robuust, maar zonder de juiste verzorging kan het na verloop van tijd het vocht niet meer voldoende afstoten. Hierdoor moet er rekening mee gehouden worden dat het teak gaat uitzetten en barsten. Deze omstandigheid verkort de levensduur aanzienlijk ten opzichte van een goed onderhouden teakdek.

Schimmelvorming en verlies van slipweerstand: Als teak op boten niet regelmatig wordt onderhouden, vormt het na verloop van tijd de perfecte voedingsbodem voor schimmelvorming en algengroei. Dit vernietigt niet alleen het mooie uiterlijk, maar maakt de vloer ook glad.

Conclusie: Een goede verzorging van het teakdek is de basis voor de lange levensduur van het hout en behoudt zijn mooie uitstraling. In de onlineshop van Motointegrator vindt u een grote keuze aan hoogwaardige verzorgingsproducten voor teakdekken.

FAQ’s: de meest gestelde vragen over het onderhoud van een teakdek

Hoe onderhoud je een teakdek?

Voor de verzorging van het teakdek zijn er speciale verzorgingsproducten. Deze moeten regelmatig worden gebruikt voor het reinigen. Vervolgens behandeld met teakolie, wordt de vloer beschermd tegen weersinvloeden en blijft de houtstructuur behouden.

Moet je teak oliën?

Teakhout bevat van nature olie, waardoor het bestand is tegen vocht en de daarmee gepaard gaande schade. Na verloop van tijd moet het worden behandeld met speciale teakolie om de natuurlijke eigenschappen ervan te ondersteunen. Door het oliën met teakverzorgingsproducten behoudt het hout zijn mooie uitstraling en bevordert het de levensduur.

Hoe laat je teak er weer mooi uitzien?

Als het teakdek vuil en grijs is, dienen vuil en aanslag eerst te worden verwijderd met een mild, warm zeepsopje. Verkleuringen worden verwijderd met speciale houtontkalkingsmiddelen. Het daaropvolgende oliën beschermt het hout en behoudt zijn natuurlijke glans. Als het teakhout erg verweerd en vlekkerig is, kan het met fijn schuurpapier voorzichtig in de richting van de nerf worden geschuurd en vervolgens worden geolied.