Draagarmen achter vervangen

0
171
Draagarm, trw

Nadat de klant geluiden heeft opgemerkt bij het remmen en accelereren, alsmede bij abrupte stuurbewegingen, blijkt uit de visuele inspectie dat de bussen van de draagarmen achter versleten zijn.

Lees de meegeleverde montagehandleiding grondig en volledig door voordat u de onderdelen vervangt. Zo voorkomt u latere ongemakken als gevolg van een verkeerde behandeling of het negeren van veiligheidsinstructies.

De hier beschreven vervanging van de draagarmen is het gemakkelijkst uit te voeren op een vierpuntshefbrug met vrije hefinrichting.

Opmerking: Zorg er bij het vervangen van ophangingsonderdelen (bijvoorbeeld van TRW) altijd voor dat de as wordt ondersteund met een geschikte voorziening (transmissiekrik).

Behandel de bevestigingsschroeven voor de demontage met een beetje roestverwijderaar om beschadiging van de schroefdraad te voorkomen. Verwijder nu de twee versleten draagarmen zoals in de video wordt getoond.

Plaats de nieuwe draagarmen in de installatiepositie en monteer de bevestigingsbouten en moeren.

Belangrijk: draai de bouten niet helemaal vast!

Laat het voertuig zakken zodat het chassis het gewicht van het voertuig draagt. Pas nu kunnen de bevestigingsbouten volgens de aanwijzingen van de fabrikant en met het voorgeschreven koppel worden aangedraaid.

Nu kan het voertuig worden uitgemeten. Dit moet altijd worden gedaan wanneer onderdelen van de stuurinrichting of de ophanging zijn vervangen. Alleen de exacte afstelling van de voor- en achteras garandeert een veilig rijgedrag – ook in extreme situaties!