Vervang de distibutieriem op tijd!

0
440
Distributieriem
©Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

De distributieriem is een onmisbaar onderdeel van de auto omdat hij de belangrijke verbinding vormt tussen de krukas en de nokkenas. Daarnaast zorgt hij voor de juiste verhouding tussen zuiger- en kleppositie. Als de distributieriem breekt, kan de nokkenas stoppen en kan een klep in de verbrandingskamer uitsteken en door een zuiger worden geraakt. Als dit gebeurt, volgt meestal motorschade. De distributieriem staat bloot aan hoge belastingen. Hij draagt een gewicht van 2 ton en draait met enkele duizenden omwentelingen per minuut. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u hem na bepaalde tussenpozen vervangt.

Wanneer moet de distributieriem vervangen?

De levensduur van distributieriemen varieert aanzienlijk van model tot model. In het algemeen ligt het tussen de 60.000 en 240.000 kilometer. Naast de kilometerspecificaties is er ook een tijdspecificatie in jaren, omdat distributieriemen na verloop van tijd broos worden. De doorslaggevende factor voor het vervangingsinterval is de motor die in het voertuig is geïnstalleerd. Als het tijd is om ze te vervangen, biedt de online winkel van Motointegrator een breed assortiment distributieriemen. Allen van topmerken en van hoge kwaliteit.

De juiste timing

Het vervangen van de distributieriem kan al snel in de kosten lopen, omdat het zinvol is ook de spanrol, de spanpoelie en de waterpomp te vervangen. Deze onderdelen zijn bij het vervangen van de distributieriem gemakkelijk bereikbaar en zijn op dezelfde manier belast. Bovendien lopen de distributieriem en de waterpomp samen. De combinatie van een nieuwe distributieriem en een oude waterpomp kan onder bepaalde omstandigheden problemen veroorzaken.

De kosten bedragen dus gemakkelijk meer dan 300 euro. De vervanging kan het best gebeuren terwijl de garantie/waarborgclaims nog geldig zijn. Bovendien hangen de kosten van het vervangen van de distributieriem sterk af van bepaalde factoren. Factoren zoals de complexiteit van de motor, de toegankelijkheid van de distributieriem en de keuze van de garage. In ieder geval mag u de keuze van de garage niet maken zonder te kijken naar de vervangingstijd. Vaak hebben onafhankelijke garages geen ervaring met bepaalde distributieriemen. Dat betekent dat ze er dienovereenkomstig langer over doen. En dat vermindert op zijn beurt het kostenvoordeel.

In de grote online winkel van Motointegrator vindt u meer dan een miljoen reserveonderdelen en accessoires voor uw auto, waaronder hoogwaardige installatiegereedschappen voor distributieriemen en waterpompen van Sasic en Aisin.