Versleten draagarm – symptomen en gevolgen van het defect

0
10043
Draagarm
© Shutterstock / Kzenon

Grommende geluiden tijdens het rijden of onnauwkeurig sturen zijn slechts twee mogelijke tekenen van  van uw voertuig om u te laten weten dat de draagarm defect is. Als u de eerste aanwijzingen negeert, kunnen dure reparaties het gevolg zijn.

Draagarmen een centraal onderdeel van de wielophanging

Bij tweesporige voertuigen zijn draagarmen een centraal onderdeel van de wielophanging. Ze verbinden de wieldragers met de carrosserie of, in het geval van oudere modellen, met het draagframe van het voertuig. De meeste moderne voertuigen zijn uitgerust met een draagarm per wielophanging. Wielophangingen met twee draagarmen komen minder vaak voor bij auto’s. In deze gevallen spreekt men van dubbele draagarmen. In transportvoertuigen en in de racerij worden vaker dubbele draagarmen gebruikt, omdat ze meer stabiliteit en een veel nauwkeurigere wielbesturing mogelijk maken.

Schade komt zelden voor

Omdat deze componenten zijn ontworpen om zeer stabiel te zijn in overeenstemming met de belastingen die optreden, komt schade aan de draagarm zelf, zoals breuk of vervorming, slechts zelden voor. Door het sterk veranderde rijgedrag wordt dergelijke enorme schade meestal direct opgemerkt. De draagarmlagers daarentegen slijten niet van de ene op de andere dag. In het begin vordert de slijtage langzaam. Door de hoge belasting tijdens de reis neemt de slijtage echter steeds sneller toe. Wie zijn auto kent, kan versleten draagarmlagers nog in een vroeg stadium herkennen aan verschillende symptomen.

 Tekenen van versleten draagarmen op de voorwielen

Een teken van versleten draagarmlagers op de voorwielen is een krakend of knarsend geluid tijdens het rijden. Aanvankelijk hoort men slechts zelden en bij bepaalde beladingstoestanden op de vooras, komt dit geluid uiteindelijk steeds vaker voor. Als de slijtage vergevorderd is, kunt u het geluid duidelijk waarnemen als gerommel of gebons. Verdere tekenen van slijtage aan de lagers in de voorste draagarmen zijn onnauwkeurige besturing, slechte rechtuitstabiliteit en over het algemeen schokkend en trillend rijgedrag. Bovendien wordt het voertuig tijdens het remmen naar rechts of links getrokken.

Tekenen van een defect: de achterwielen

Net als bij de draagarmen van de voorwielen, is slijtage van de draagarmlagers ook te horen op de achterwielen. Ook hier kan een kloppend of dreunend geluid een indicatie zijn van een defect. Wat vooral opvalt, is een duidelijk merkbare en schokkerige zijwaartse verplaatsing van de achterkant van het voertuig tijdens de overgang van het nemen van bochten naar rechtuit rijden. Deze schok wordt veroorzaakt door de versleten lagers, waarbij de lagerpennen letterlijk van de ene naar de andere kant kunnen springen als de last uit bochten wordt verwijderd.

Stuur, wielophanging FEBI BILSTEIN 05624
Febi
Stuur, wielophanging FEBI BILSTEIN 05624 Lees meer…
Draagarm, Wielophanging LEMFÖRDER 40073 01 Vooras/Links/voorkant
Lemforder
Draagarm, Wielophanging LEMFÖRDER 40073 01 Vooras/Links/voorkant Lees meer…
Draagarm, Wielophanging MEYLE 11-16 050 0014 Vooras/Rechts/voorkant
Meyle
Draagarm, Wielophanging MEYLE 11-16 050 0014 Vooras/Rechts/voorkant Lees meer…

Mogelijke gevolgen van versleten draagarmen

Niet alleen het reeds beschreven, steeds slechter wordende rijgedrag is een gevolg van versleten draagarmen. Defecte draagarmlagers veroorzaken in de regel een verandering in de chassisgeometrie en daardoor ongelijke en verhoogde slijtage van de banden. Daarnaast ontbreekt bij sterke slijtage de dempende werking van de lagers en wordt de speling in de lagers zo groot dat schokbelastingen de wielophanging en de carrosserie kunnen beschadigen. In de meeste gevallen is het voertuig dan niet meer rijklaar en verkeerswaardig. Dure reparaties zijn het resultaat. Een open oor voor uw eigen auto en een beetje instinct zullen uiteindelijk veel geld besparen. Het vroegtijdig repareren van een versleten draagarm dient ook voor uw eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers.