V-snaar – tijdig vervangen

0
7124
V-snaar
© Shutterstock / Nadezda Murmakova

Wat gebeurt er als de V-snaar breekt?

Alleen een intacte en goed gespannen V-snaar kan de verschillende hulpeenheden betrouwbaar aandrijven. Als het te los zit, veroorzaakt dit vaak een slechte airconditioning of stuurbekrachtiging. Wanneer de riem de alternator niet goed kan aandrijven, wordt de accu alleen slecht of onregelmatig opgeladen, wat vooral in het koude seizoen tot startproblemen kan leiden. Als het versleten of beschadigd is, scheurt het meestal tijdens het rijden zonder verdere waarschuwing. Een verdere reis is dan maar voor korte tijd mogelijk omdat de waterpomp niet meer wordt aangedreven en de motor snel te warm wordt. Bovendien moet de accu in zo’n geval de stroomvoorziening van de talrijke elektrische verbruikers in het voertuig overnemen, wat de accu niet lang aankan.

Kunt u de V-snaar zelf vervangen?

In het volgende artikel staat beschreven waar u op moet letten bij het vervangen van de V-snaar. De alternator, koelwaterpomp en meestal ook de servopomp en de airconditioningcompressor – deze hulpeenheden worden aangedreven door de V-snaar. U moet deze niet alleen vervangen als de spanning te laag is en u de riem niet opnieuw kan spannen. Controleer de V-riem regelmatig op scheuren, breuken, poreuze plekken of andere beschadigingen die tijdens het rijden snel kunnen leiden tot een defecte riem. Het vervangen van de V-snaar is noodzakelijk bij de eerste tekenen van beschadiging, sterke veroudering en slijtage.

Hoe weet ik of de V-snaar kapot is?

Een luide piep vanuit de motorruimte is een zeker teken dat je de V-snaar moet controleren en eventueel moet vervangen. Door de veroudering van het rubber gaat veel van de oorspronkelijke hechting verloren, waardoor oude V-snaren ook bij zomerse temperaturen kunnen piepen. De in de accessoirehandel verkrijgbare sprays elimineren het vervelende piepen, meestal slechts kort of helemaal niet. Het piepen komt snel terug. Het is beter om de oude zo snel mogelijk te vervangen door nieuwe.

V-snaar wisselen
© Shutterstock / Alexander Raths

Piepen – waarom?

Veel automobilisten hebben het al gemerkt – wanneer de temperatuur daalt en de V-snaar begint te piepen. Vriestemperaturen bevriezen niet alleen water of kleuren uw vingers blauw. Het rubber wordt hard bij lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur, hoe harder het rubber en hoe lager de wrijving tussen de V-snaar en poelie. De riem slipt en piept. Lage temperaturen versterken dit proces nog eens extra. Een gierende V-snaar kan de waterpomp of de dynamo maar onvoldoende aandrijven. De motor wordt niet meer goed gekoeld en de accu is onvoldoende geladen. Hierdoor is de auto moeilijk te starten en kan de motor tijdens het rijden oververhit raken. Als de aircocompressor wordt aangedreven door een piepende V-snaar, verslapt de koelleiding merkbaar,

Hoe strak moet u een V-snaar spannen?

De V-snaar in uw auto wordt gebruikt om verschillende hulpaggregaten aan te drijven, zoals de generator – de zogenaamde dynamo – en de waterpomp en is ook onderhevig aan hoge thermische belastingen. Als die versleten is, is het lelijke piepende geluid hoorbaar en moet u het controleren. Een vervanging van de V-snaar is niet altijd nodig, omdat u deze in de meeste gevallen eenvoudig kan naspannen.

Is de V-snaar echter niet meer intact, d.w.z. gescheurd, dan moet u deze zeker vervangen om verdere schade door bijvoorbeeld oververhitting van de motor te voorkomen. U kunt de spanning van de V-snaar eenvoudig zelf controleren met een vinger of uw duim. Om dit te doen, drukt u ertegen in het langste vrije gedeelte. De riem mag niet meer dan 1 à 2 cm wegschuiven. Dan is de spanning prima. Als de V-riem verder uit de rechte lijn beweegt, moet u de riem naspannen. Als dit niet mogelijk is, moet u de V-snaar vervangen door een nieuwe.

V-snaar vervangen – wat kost het?

 

V-snaren
© Shutterstock / Opa

preventieve vervanging van de V-snaar wordt sterk aanbevolen. Fabrikanten geven de levensduur van een riem aan met 80.000 tot 100.000 kilometer. De V-snaar zelf is geassocieerd met lage kosten; in de Motointegrator online winkel kunt u bijvoorbeeld hoogwaardige V-snaren krijgen. De werkelijke kosten ontstaan ​​voor de werkzaamheden bij het installeren van de riem, de prijzen hiervoor bedragen 50 tot 150 euro voor het loon, afhankelijk van het uurtarief van de werkplaats.

CONTITECH V-snaren

V-snaar
https://www.motointegrator.nl/producten/979247-poly-v-riem-contitech-7pk1920

 

De V-snaar is verantwoordelijk voor veel functies. Bijvoorbeeld het regelen van de temperatuur in de auto. Dit wordt gedaan door de aangedreven airconditioningcompressor. Het ondersteunt ook de bestuurder bij het sturen via de stuurbekrachtiging. De V-riem is ook verantwoordelijk voor de circulatie van de koelvloeistof in de motor, aangezien deze de waterpomp aandrijft. Dit kleine maar fijne onderdeel is daarom essentieel voor een goed rijdend voertuig.

Wij bieden u CONTITECH V-snaren aan​ Het gewicht van de V-riem is afhankelijk van het voertuig. We bieden alles van 0,239 kg tot 0,463 kg. De band is ook leverbaar met een normatieve lengte van 1090 mm en een binnenlengte van 1060 mm. Het profiel hier is A / 13. De V-snaar is bij ons leverbaar voor een grote diversiteit aan merken. Vergelijk eenvoudig uw chassisnummer met onze database en vind de juiste V-snaar voor u. Maar waarom het merk CONTITECH? ContiTech AG is een van ’s werelds grootste fabrikanten van rubber- en kunststofproducten. De dochteronderneming van Continental AG is actief op 112 productie- en ontwikkelingslocaties in 30 landen. Bij de productie richt het bedrijf zich op milieubescherming, innovatieve lichtgewicht producten en betrouwbaarheid in de dagelijkse toeleveringsketen.

Bestel de CONTITECH-onderdelen die u wilt en profiteer van de kwaliteitsproducten van de fabrikant. We verheugen ons op uw bestelling!