Sneeuwkettingen: instructies voor het bevestigen en tips

0
156
Sneeuwkettingen
© GettyImages / jarino47

Rijden op een besneeuwde weg wordt al snel een gladde ervaring. Daarom zijn sneeuwkettingen in bepaalde gebieden verplicht. Ontdek hier hoe snel u met sneeuwkettingen mag rijden, wanneer ze verplicht zijn en hoe u ze correct omdoet.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Nederland zijn sneeuwkettingen verboden. In andere Europese landen ziet het er als volgt uit:

 

LandSneeuwkettingen verplichtWinterbanden
verplicht
NederlandNee, zelfs verbodenNee
België Ja, in geval van sneeuw of ijzelNee
Tsjechië Ja, verplicht in autoJa. Minimaal profieldiepte van 3 millimeter
SlowakijeNeeJa . Van 15 november – 31 maart bij winterse omstandigheden
LuxemburgNee Ja (bij winterse omstandigheden)
KroatiëVerplicht in de auto. Bij minimaal 5 centimeter sneeuw op het wegdek verplicht monteren.Nee
ZwitserlandNeeNee
DuitslandJa, indien aangegevenJa
OostenrijkJa, indien aangevevenJa (van 1 november – 15 april)
FrankrijkJa, indien aangegeven of noodzakelijkJa – Uitgangspunt: De winterbanden moeten corresponderen met de wegomstandigheden
ItaliëVerplicht in de Val d’Aosta en in provincie Milaan in specifieke periodesNee, wel verplicht (aan boord) in bepaalde gebieden

 

Let op het ronde verkeersbord voor sneeuwkettingen: een witte band met zwarte sneeuwkettingen op een blauwe achtergrond.

De kettingen zijn trouwens ook verplicht voor auto’s met vierwielaandrijving. In sommige regio’s (bijvoorbeeld Zwitserland) zijn de kettingen over het algemeen niet vereist voor voertuigen met vierwielaandrijving. Dit is echter terug te vinden op aparte bewegwijzering.

Tip: Winterbanden alleen zijn niet voldoende om aan de sneeuwkettingvereiste te voldoen. Als u een gebied binnenrijdt waar kettingen verplicht zijn, moet u de kettingen omdoen.

Sneeuwkettingen omdoen: zo werkt het

Zo gaat u te werk als u sneeuwkettingen wilt monteren:

  1. Uw voertuig moet op een vlakke ondergrond staan. Verwijder sneeuw rond het contactgebied van de band.
  2. Plaats de kettingen over de band.
  3. Verplaats het voertuig iets. Nu kunt u de rest van de sneeuwketting omdoen. Sluit het en zorg ervoor dat het strak zit. Als het te strak wordt aangedraaid, kan het scheuren. Als deze te los zit, kan dit schade aan het voertuig veroorzaken.
  4. Controleer uiterlijk na een halve kilometer rijden of de kettingen goed zitten. Pas indien nodig de spanning opnieuw aan.

Plaats de sneeuwkettingen op beide wielen van de aandrijfas. Optioneel kunt u de tweede as ook uitrusten met kettingen voor nog meer grip.

Tip: Als u onverwachte geluiden opmerkt, stop dan en controleer opnieuw of de sneeuwkettingen goed zitten. Het kan zijn dat ze los zijn geraakt.

Hoe snel kunt u rijden met sneeuwkettingen?

Zodra u sneeuwkettingen op uw voertuig heeft gemonteerd, mag u slechts met een maximale snelheid van 50 km/u rijden. De redenen hiervoor zijn eenvoudig te begrijpen: aan de ene kant heeft de rijstabiliteit grote schade als u met sneeuwkettingen de maximale snelheid overschrijdt. Aan de andere kant bestaat er bij hogere snelheden een risico op schade aan het wegdek.

Te hard rijden levert daarom zware boetes op. In Oostenrijk kan dit bedrag oplopen tot 5000 euro. Sowieso is het bedrag iaanzienlijk hoger dan de boete voor normale snelheidslimietovertredingen.

Let op: Als u op weggedeelten rijdt die niet bedekt zijn met sneeuw of ijs , dient u de sneeuwkettingen te verwijderen. Als u op normaal asfalt rijdt in plaats van sneeuw, beschadigt u niet alleen de weg, maar ook uw kettingen.

Hier moet u op letten tijdens het winkelen

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen. Kies uit deze opties:

  • Touwkettingen: Deze kunnen worden bevestigd zonder dat de auto hoeft te worden verplaatst. Ze zijn ook goedkoop. De montage is echter complexer dan bij andere typen.
  • Ringkettingen: De montage van ringkettingen is veel eenvoudiger dan bij touwkettingen. Maar ze zijn duurder.
  • Loopvlakkettingen: De sneeuwkettingen worden vanaf de voorkant aangebracht en worden alleen aan de voorkant bevestigd.
  • Snelmontagesystemen: Zijn bijzonder eenvoudig te monteren. U moet echter vroegtijdig voorzorgsmaatregelen nemen. Om hem te monteren moet er vooraf een adapter bevestigd worden.

Er zijn ook speciale starthulpmiddelen. Deze zijn gebaseerd op tamelijk provisorisch bevestigde spijkerplaten. Deze zijn echter niet voldoende om aan de sneeuwkettingvereiste te voldoen.

Plant u een reis naar een gebied waar sneeuwkettingen verplicht zijn? Sneeuwkettingen van merkkwaliteit tegen redelijke prijzen bestelt u online bij Motointegrator.