Roestgevaar: bescherm uw auto tegen roest!

0
939
Roestgevaar
© Shutterstock / Adkasai

Moderne auto’s kunnen ook roesten. Om de reparatie van dure schade niet te hoeven financieren, is het zinvol tijdig voorzorgsmaatregelen tegen roest te nemen. Roest werd lange tijd als onoverwinnelijk beschouwd. Maar zelfs bij veel nieuwere voertuigen is het duidelijk dat als de voertuigeigenaar geen preventieve maatregelen neemt, er al snel dure schade dreigt. Hoe beschermt u de auto tegen corrosie?

Strooimiddelen laten roest floreren

De grootste vijand van autoplaat is strooizout: ondanks relatief milde winters schatten experts dat ongeveer 50 procent van de corrosie op voertuigen wordt veroorzaakt door het dooimiddel. Vooral de bodem loopt gevaar. Dit leidt tot het volgende advies:

Controle bodembescherming

– Uiterlijk in het najaar dient u te controleren of de bodembescherming intact is. Rotsval veroorzaakt vaak kleine schade die later problemen veroorzaakt als roestclusters. Vooral de spatborden en dorpels lopen gevaar omdat ze zich als het ware in het traject van de stenen bevinden.

– De ondervloer moet u in de wasstraat reinigen – maar pas na het einde van de winter. Voordien kan het vuil heel nuttig zijn als extra beschermlaag.

Controle afvoerkanalen

– Met name lantaarnparkeerders dienen regelmatig de afvoerkanalen in de carrosserie onder de loep te nemen. Als deze verstopt raken, zoekt het water een andere weg. Een vochtig interieur geeft aan dat hier iets mis is. Constante vochtigheid in de voetenruimte kan er ook voor zorgen dat de bodempan van binnenuit gaat roesten.

Onbeschermde verbindingen besproeien met penetrerende oliën

– Naast de metalen platen lopen ook chassisdelen of zelfs sloten gevaar. Om ervoor te zorgen dat de slijtage van de assen niet toeneemt, moet u onbeschermde verbindingen beschermen door regelmatig te besproeien met penetrerende oliën. Deze universele oliën verdringen vocht en voorkomen zo roest. Voor sloten kunt u glijmiddelen op siliconenbasis gebruiken. Hun voordeel: ze trekken geen vuil aan en brengen dus de mechanica van het slot niet in gevaar. De verplaatsing van water zorgt er ook voor dat de sloten in de winter niet bevriezen.

Roest
© JoHo / Shutterstock

Afgevallen bladeren hopen vocht op in de auto

Zeker in koude, natte herfst en winter is het belangrijk om alle goten, spleten en afvoerkanalen vrij te houden. Wanneer bladeren op de auto vallen en daar blijven, hoopt het regenwater op. Dit water vindt dan zijn weg door de auto en het resultaat is een natte voetenruimte, kofferbakvloer en beslagen ruiten, die duiden op vocht in het interieur. Dit vocht is de voedingsbodem voor roest. Elke keer dat u schoonmaakt, moet u alle goten en scheuren grondig met een smal mondstuk stofzuigen. Een regelmatige volledige wasbeurt met bodemreiniging beschermt ook tegen roest. Het water bevrijdt het lichaam van afzettingen van gruis en strooizout en een extra waslaag beschermt de lak dienovereenkomstig voor de nabije toekomst.

Help zelf een handje

Het is altijd raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen en de auto minimaal twee keer per jaar te conserveren met was en roestwerend middel. Hiervoor hoeft u zeker niet naar de garage gaan, maar u kunt uw eigen auto met roestremmers  ook beschermen tegen roestschade. De inspanning is ongeveer vier uur werk en het materiaal is ook gemakkelijk te bestellen op internet. Dankzij regelmatige preventieve maatregelen kunt u nog enkele jaren in uw roestvrije auto rijden!