Onweer: correct rijgedrag en belangrijke tips

0
1069
Onweer
© Shutterstock / Olaf Naami

Rijden tijdens onweer: de belangrijkste regels

Verminder snelheid

De meeste chauffeurs hebben dit wel eens meegemaakt: de wind blaast hard tegen het voertuig en u drijft onbedoeld opzij. Dit scenario is niet onwaarschijnlijk, vooral op autosnelwegen, open landwegen, bruggen en open plekken in bossen. U kunt echter ernstige gevolgen voorkomen als u uw snelheid tijdig vermindert. Dan is de kans groter dat u uw auto onder controle houdt en meer tijd hebt om te reageren. Zelfs bij een snelheid van 100 km/h kan uw auto, als hij wordt overvallen door een windvlaag van 70 km/h, gemakkelijk een meter uit de koers raken.

Kijk uit voor andere weggebruikers

Ook bij stormachtig weer moet u altijd uw omgeving in de gaten houden. Het kan gevaarlijk zijn aan de zijkant van vrachtwagens of andere grote voertuigen. U moet ook voldoende afstand houden tot de voorligger, zodat u in geval van nood tijdig kunt reageren. Een andere tip is om op een afstand van andere weggebruikers te rijden, omdat u dan meer ruimte hebt om uit te wijken. Bij sterke wind moet u zich onthouden van riskante inhaalmanoeuvres.

Onweer
© Shutterstock / Olaf Naami

Waar moet u op letten bij onweer?

Bliksem is grotendeels onschadelijk

Het goede nieuws is dat wanneer de bliksem inslaat, uw auto één van de veiligste plaatsen is waar u in zo’n situatie tijdens onweer kunt zijn. Het fungeert als een zogenaamde kooi van Faraday: blikseminslagen worden gewoon via de carrosserie van de auto naar de grond afgeleid. Er kan u dus niets gebeuren tijdens het onweer – maar u moet er wel voor zorgen dat het dak en de ramen van de auto gesloten zijn en u mag voor de veiligheid geen beslag of blanke metalen onderdelen in de auto aanraken.

Attentie aquaplaning

Als u te maken krijgt met hevige regen tijdens een onweersbui, is uiterste voorzichtigheid geboden. Aquaplaning kan snel optreden op de weg: de regen vormt een staande laag op het wegdek, de banden van uw auto “drijven omhoog” en verliezen tractie. Als gevolg daarvan kan uw auto snel beginnen te slippen. Om dit te vermijden, moet u zeker uw snelheid tijdig verminderen wanneer het regent. Als u reeds door aquaplaning bent bevangen, haal dan uw voet van het gaspedaal en onderbreek zo mogelijk de stroom door de koppeling in te trappen of, in het geval van automatische transmissies, door in de N-stand te schakelen.

Remmen en zwaar tegensturen moeten in dit geval ten koste van alles worden vermeden. Houdt u er ook rekening mee dat zware regenval het zicht drastisch vermindert. Het is dus van essentieel belang dat u bijzonder aandachtig en voorzichtig rijdt. U moet er ook altijd voor zorgen dat uw auto goed werkende ruitenwisserbladen heeft. Als ze de voorruit niet meer op betrouwbare wijze reinigen, strepen vormen of niet goed contact maken met het glas, moet u ze zo snel mogelijk vervangen.

Gevaarlijke windvlagen

Sterke zijwind mag niet worden onderschat, want die kan uw auto uit zijn baan duwen. Het is vooral gevaarlijk als u op bruggen of heuveltoppen door een windvlaag wordt overvallen. Doe in ieder geval rustig aan en aarzel niet om bij de eerstvolgende gelegenheid aan de kant te gaan en te wachten tot de storm voorbij is.

Onweer. Wat moet u op een auto controleren?

In de herfst en de winter worden de ruitenwissers en het ruitensproeiersysteem van een auto zwaar op de proef gesteld. Bijna elke dag zijn ze in actie om regen, sneeuw, vuil en zout van de ruiten te verwijderen en een helder zicht te garanderen. Het regelmatig controleren van de ruitenwisserbladen en het tijdig vervangen ervan wanneer ze versleten zijn, draagt in hoge mate bij tot uw eigen veiligheid. Natuurlijk mag bij de controle het waterpeil in het reservoir van het ruitensproeiersysteem niet worden vergeten. Controle van het peil en regelmatig bijvullen met voldoende bosbeschermingsmiddel kan één of twee onaangename verrassingen voorkomen, vooral bij langere ritten op de snelweg.

Banden
© Shutterstock / galitsin

Het wordt aanbevolen om u te houden aan de Pasen tot Oktober regel voor winterbanden. Dit betekent dat bestuurders hun voertuigen van oktober tot Pasen moeten uitrusten met winterbanden. Vanaf temperaturen onder 7 graden Celsius zorgt de speciale rubbersamenstelling van winterbanden voor een betere grip. Op gladde en besneeuwde wegen biedt het grove profiel meer grip in bochten en verkort het de remweg. Wie in de winter zonder winterbanden rijdt, riskeert niet alleen een boete, maar brengt ook zijn eigen gezondheid en die van anderen in gevaar.

Wat moet er nog meer in acht worden genomen?

Vergroot de afstand

De afstand tot de voorligger moet in het wegverkeer altijd groot genoeg zijn om op tijd te kunnen remmen. Als de weg nat is, moet u rekening houden met een langere remweg. Bij zware regenval is het ook raadzaam niet plotseling te remmen, maar de auto te vertragen en af te remmen.

Houd rekening met voetgangers

Vooral binnen de bebouwde kom moeten automobilisten bij hevige regen letten op voetgangers, die zo snel mogelijk aan de nattigheid willen ontsnappen en soms zelfs de weg oversteken als het voetgangerslicht op rood staat. Daarom is het raadzaam om trottoirs en voetpaden tijdens zware regenval beter in het oog te houden om ongevallen te voorkomen.

Bronnen:

http://www.auto-service.de/

http://www.auto-motor-und-sport.de/

http://www.auto-news.de/