Winterrisico – aluminium velgen

0
1864
Velgen
© Shutterstock / Nneirda

In de winter moet u niet alleen aandacht besteden aan de banden, maar ook aan de aluminium velgen. Omdat de keuze van de velgen ook bijdraagt tot de verkeersveiligheid. Vaak valt de beslissing in het voordeel van de velg van aluminium uit.

Aantrekkelijke  velg van aluminium

Tegenwoordig wordt veel belang gehecht aan het ontwerp van moderne auto’s. Daarom kiezen veel automobilisten bij de aanschaf van hun winterbanden ook voor mooie aluminium velgen. Deze zijn echter niet allemaal geschikt voor gebruik in de winter. Bestuurders die de voorkeur geven aan vierseizoenenbanden of winterbanden met aluminium velgen boven zware en minder aantrekkelijke stalen velgen, moeten zich bewust zijn van de risico’s die aan de aluminium velg verbonden zijn. Dit komt omdat veel lichtmetalen velgen niet geschikt zijn voor gebruik in de winter. Hoewel ze niet roesten, laat het weer zijn sporen na. Contact met vocht en strooizout leidt tot corrosie door oxidatie. Als de aluminium velgen bij de velgrand oxideren, kan dit leiden tot een geleidelijk verlies van lucht in de band. Dit verlies van lucht en spanning in de autoband vermindert de rijstabiliteit en kan in extreme gevallen leiden tot een klapband.

Winterklaar maken van de velg van aluminium

Corrosie van de velg van lichtmetaal kunt u voorkomen door speciale legeringen en oppervlakteverzegelingen aan te brengen. Dit beschermt ze tegen strooizout, gruis en ander vuil. De legering en het dichtingsproduct beschermt de velg van aluminium echter niet voor honderd procent. Wanneer de behandeling is uitgewerkt, wordt de velg opnieuw blootgesteld aan alle weersomstandigheden en neemt de oxidatie opnieuw zijn loop.

Voordelen van de velg van staal

Hoewel een velg van staal qua design onderdoen voor een velg van aluminium, bieden ze meer veiligheid in de winter en een lager risico op reparatiekosten. Staal is bestand tegen koude en natte weersomstandigheden. Hoewel stalen velgen roesten, is deze roest slechts oppervlakkig en tast hij dus niet het materiaal van de velgen en banden aan. Als u toch besluit aluminium velgen te gebruiken, mag u zeker niet vergeten ze te behandelen met een laag legerings- of oppervlakteverzegelingsmiddel! U vindt geschikte producten, accessoires en nog veel meer in de Motointegrator online winkel.