Onderschat gevaar: restalcohol!

0
588
Restalcohol
© Olesia Bilkei / Shutterstock

Ieder van ons weet dat drinken en rijden geen grapje is. Daarom laten we na een feestje onze eigen auto staan en laten ons brengen door de taxichauffeur. Maar weinigen van ons zien ervan af om de volgende ochtend ook te rijden. Zelfs de volgende ochtend moeten chauffeurs het openbaar vervoer gebruiken, want meestal heb je meer restalcohol in je lichaam dan gedacht!

Restalcohol: desastreuze gevolgen

Een kater of een ongeval als gevolg van verminderde concentratie en reactietijd zijn niet de enige gevolgen van drinken en rijden. Rijden onder invloed is een misdrijf, en u krijgt hiervoor een strafblad. U kunt een gevangenisstraf van 1 jaar krijgen en een boete van de derde categorie (€ dus maximaal 7.800,00). Als bijkomende straf kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen (artikel 176 Wegenverkeerswet). De maximale periode van de ontzegging van de rijbevoegdheid is 5 jaar en bij recidive is dit 10 jaar.

De ontleding van alcohol kan niet worden versneld

De afbraaksnelheid van 0,1 promille per uur moet u als richtsnoer gebruiken bij de berekening van de restalcohol, maar deze kan variëren naar gelang van de individuele omstandigheden. Afhankelijk van de individuele conditie, lengte en gewicht, verdragen mensen alcohol verschillend. Als een man van 20.00 uur tot 01.00 uur elk uur 0,5 liter bier drinkt, heeft hij 1,55 promille. Bij een afbraaksnelheid van 0,1 promille per uur is de waarde ’s morgens om 9 uur nog steeds 0,75 promille. Dit is boven de limiet van 0,5 promille, wat ten minste een maand rijontzegging betekent. De man moet dus op zijn vroegst na 14.00 uur weer gaan rijden, wanneer zijn gehalte lager is dan 0,3 promille.

Bronnen:

http://www.autobild.de/
https://www.adac.de/
http://www.t-online.de/

https://verkeersboete.nl/boete_rijden_onder_invloed/