Olieverversing: kosten en interval

0
806
Olieverversing
© GettyImages / Drazen Zigic

Het verversen van de olie is onderdeel van elke inspectie van uw auto. De meeste fabrikanten raden het elke 15.000 kilometer aan. In deze blog leest u wanneer en waarom de olieverversing absoluut noodzakelijk is, welke olieverversingskosten u kunt verwachten en welke factoren van invloed zijn op de prijs.

Kosten besparen bij het verversen van de olie: gewoon zelf doen?

De kosten van een olieverversing zijn afhankelijk van het adres dat u bezoekt. Het duurst is het werk in een merkgarage, omdat dit gebonden is aan de fabrikantspecifieke uurtarieven. De kosten voor het verversen van de olie in uw auto of motor zijn meestal iets lager als u naar een onafhankelijke werkplaats gaat. U kunt hier rekenen met iets lagere vaste lasten.

Dat gezegd hebbende, bespaart u veel meer door zelf de olie te verversen. Dit is tenslotte een vrij eenvoudige taak die zelfs leken gemakkelijk kunnen uitvoeren.

Tip: Als u hier thuis niet genoeg ruimte voor hebt, kunt u vaak voor weinig geld een garage van één tot twee uur huren.

Olie verversen & kosten: de belangrijkste beïnvloedende factoren in één oogopslag

De kosten van een olieverversing zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Olie kopen: Als u de olie zelf koopt, kunt u deze vaak veel goedkoper krijgen dan in een merkwerkplaats. Informeer vooraf of u motorolie of zelf gekochte versnellingsbakolie mee mag nemen.
  • Hoeveelheid olie: Ook de hoeveelheid olie speelt een rol. Een kleine auto heeft vaak maar 3 tot 4 liter nodig. Voertuigen met een grote cilinderinhoud daarentegen kunnen tot 15 liter motorolie nodig hebben.
  • Type motorolie: De prijs wordt ook beïnvloed als u bijvoorbeeld kiest voor een longlife-olie in plaats van een conventionele motorolie.
  • Oliefilter: Het oliefilter kost slechts rond de 8 tot 15 euro en is dus een kleine kostenpost. Maar ook hier kun je een paar euro besparen.
  • Afvoer van afgewerkte olie: Controleer of de door de werkplaats opgegeven kosten voor olieverversing al inclusief afvoer van afgewerkte olie zijn.

Zoals u kunt zien, zijn er een paar punten waarop u kunt besparen. Maar sommige zijn niet te beïnvloeden en meer gerelateerd zijn aan uw auto.

Hoeveel kost olieverversing?

De volgende tabel toont de gemiddelde kosten van het verversen van de olie in motorfietsen en auto’s in de werkplaats:

PositieKosten olie verversen
Vereist materiaalMotorolie auto: 45 tot 105 euroMotorolie motorfiets: 15 tot 45 euro

Optioneel: oliefilter voor 8 tot 15 euro

Arbeidskosten20 tot 30 euro
Totale prijsAuto: 65 tot 135 euroMotor: 35 tot 75 euro

eventueel plus oliefilter

De prijzen voor het verversen van de transmissieolie zijn vergelijkbaar. Reken op kosten van zo’n 75 tot 145 euro voor een simpele olieverversing in de werkplaats.

Als er gespoeld moet worden, lopen de prijzen flink op. Een oliewissel voor een automaat kost tussen de 125 en 550 euro. De prijzen voor een handgeschakelde versnellingsbak zijn wat voordeliger, variërend tussen de 100 en 400 euro.

Wanneer is olieverversing nodig?

Regelmatige olieverversingen maken deel uit van een goede verzorging van uw voertuig. Veel fabrikanten schrijven hiervoor een interval van 15.000 kilometer voor. Een aantal voertuigen is bovendien goedgekeurd voor longlife-intervallen van 30.000 kilometer als u een overeenkomstige longlife-motorolie gebruikt. Als u weinig rijdt, moet u uiterlijk na twee jaar een olieverversing (laten) uitvoeren. Dit is de enige manier om te zorgen voor een optimale smering van het motorblok.

Als het waarschuwingslampje voor de oliedruk van uw auto rood wordt, moet u ook dringend olie bijvullen. In dit geval kunt u het beste ook controleren of er een lek in het systeem zit.

Wilt u zelf de olie verversen om kosten te besparen? Bestel goedkope  motorolie online bij Motointegrator.