Lederonderhoud voor de auto: de beste verzorging en huismiddeltjes + instructies

0
117
Lederonderhoud
© GettyImages / djedzura

Leer heeft een heerlijke geur die veel autobezitters erg waarderen. Om hier zo lang mogelijk van te kunnen genieten en om de natuurlijke uitstraling van het leer te behouden, is regelmatig onderhoud van het leer in de auto essentieel. In deze blog leest u hoe lederonderhoud voor autostoelen werkt, welke verzorgingsproducten u kunt gebruiken en welke huismiddeltjes helpen tegen vlekken.

De beste verzorgingsproducten voor het leer van uw auto

U bepaalt zelf welk product u verkiest voor het lederonderhoud van uw auto. Dit hangt echter vaak af van het type oppervlak en welk deel van de leren stoelen u wilt behandelen. Goede onderhoudsproducten behouden de kleurintensiteit van het leer, houden het soepel en zorgen zo voor een lange levensduur. Deze lederen verzorging voor auto’s wordt in het bijzonder aanbevolen:

  • Leervet: Het is meestal gebaseerd op dierlijke vetten. Ze geven de lederen zetels waterafstotende eigenschappen.
  • Lederolie: Dit onderhoud voor leer van de auto is zeer vetmakend en helpt uitgedroogd leer zijn glans terug te krijgen. Door de vloeibare consistentie is het iets moeilijker aan te brengen.
  • Lederwas: Deze balsem bevat harsen en/of wassen (bijv. bijenwas). Het wordt spaarzaam aangebracht en biedt langdurige verzorging voor autoleder.
  • Lederlotion: Lederverzorgingslotion zorgt voor een intensieve en zachte reiniging. De geïntegreerde UV-filter zorgt ervoor dat het leer niet verbleekt.

Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig: Niet elk onderhoudsproduct is geschikt voor elk type leer. U kunt bijvoorbeeld vaak conventionele reinigingsschuimen gebruiken voor geventileerde autostoelen, maar niet voor nubuck of suède.

Tip: Onderhoudsdoekjes voor leer zijn bijzonder geschikt voor kleine delen. Ze bevatten hoogwaardige ingrediënten zoals jojoba-olie, die uw lederen stuurwiel of lederen zetels duurzaam glad maakt.

Lederonderhoud met huismiddeltjes: de waarheid erover

Er zijn talloze huismiddeltjes voor vlekverwijdering, reiniging en lederonderhoud van autostoelen op het internet te vinden. De volgende tabel laat zien welke echt werken:

HuismiddelToepassing
GlasreinigerU kunt de glasreiniger gewoon erop spuiten, laten intrekken en dan deppen. Als je de vlek na de eerste keer nog steeds ziet, herhaal je het proces.
Cold packOm kauwgom te verwijderen: Wikkel de cold pack in een doek en hard de kauwgom uit door de kou. Nu kun je het er gewoon aftrekken.
AzijnBehandel vlekken voorzichtig met water met azijn.
ShampooBreng shampoo verdund met water aan op de aangetaste plekken en laat het even inwerken. De vlekken zullen na korte tijd verdwijnen.
Olijfolie (ook: babyolie)Je kunt sommige oliën ook gebruiken om leren stoelen schoon te maken. Je moet de resterende olie wel achteraf verwijderen om verdere vlekken te voorkomen.
Afwasmiddeloordat je naar het afwasmiddel grijpt, moet je het leer eerst afspoelen met kalkvrij water en daarna behandelen met afwasmiddel. Vergeet daarna niet om een vochtinbrengend verzorgingsproduct voor leer te gebruiken.

Schoenpoets is overigens absoluut niet geschikt voor de verzorging van leer in de auto. Ruw leer en geperforeerd leer zullen snel vlekken krijgen. Probeer huismiddeltjes in ieder geval altijd eerst op een onopvallende plek uit.

Tip: Wanneer u huismiddeltjes en water gebruikt om leer in de auto te verzorgen, gebruik dan gedestilleerd water. Anders kan de kalk in het water kalkvlekken veroorzaken.

Leren stoelen onderhouden: zo doet u dat

Veel autobezitters vragen zich af hoe vaak het onderhoud van lederen autostoelen überhaupt nodig is. Donkere leren stoelen hoeven niet vaker dan één of twee keer per jaar gereinigd te worden. Lichtgekleurde zetels daarentegen moeten idealiter om de drie maanden worden verzorgd om verkleuring door slijtage van de natuurlijke beschermlaag te voorkomen. Zo gaat u te werk bij de verzorging:

  1. Verwijder eerst losse vuildeeltjes met een stofzuiger of een zachte borstel.
  2. Breng het gekozen lederonderhoud voorzichtig aan met een spons of microvezeldoek van naad tot naad. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid om verkleuring door resten te voorkomen.
  3. Werk geleidelijk over het hele oppervlak. Als u afzonderlijke delen weglaat, loopt u het risico dat het er vlekkerig uitziet.
  4. Reinig uw lederen stuurwiel en andere lederen onderdelen zoals de versnellingspook of de handremzak grondig voordat u ze behandelt.
  5. Om hardnekkig vuil te verwijderen, kunt u reinigings- of petroleumether proberen.

Motointegrator levert de beste autowas- en reinigingsproducten binnen een paar dagen bij u thuis.