Interessante feiten over de luchtmassameter

0
3130
luchtmassameter
© Shutterstock / FEV

Volkswagen is de afgelopen maanden ijverig te werk gegaan en heeft de nodige softwarewijzigingen doorgevoerd om de gemanipuleerde versie van de luchtmassameter te kunnen vervangen. Veel voertuigen hebben de update al ontvangen, en het schandaal lijkt eindelijk een beetje beheersbaarder te worden. Maar de dieselvoertuigen met de motoren in kwestie halen nu al weer de krantenkoppen. Sommige eigenaars van de betrokken voertuigen melden nu dat hun dieselmotor door de update minder vermogen en koppel in het middengebied heeft of dat de motor hapert en schokt. Sommige motoren hebben ook een stroomrooster voor de massaluchtstroomsensor nodig. U kunt hier lezen waarom de luchtmassameter een centrale rol speelt.

De meter levert gegevens die de regeleenheid evalueert

Er is een reden waarom de luchtmassameter, of kortweg LMM, in beeld komt wanneer Volkswagen schade repareert. Zelfs het gedrag van de motoren nadat de software-update is toegepast, wijst erop dat de door de luchtmassameter verstrekte waarden nog niet naar behoren worden benut. Om dit beter te begrijpen, zullen wij het functionele principe van een luchtmassameter en zijn andere taken in moderne motoren bespreken.

Wat u moet weten over de luchtmassameter: het werkingsprincipe

Voor een optimale verbranding is naast brandstof ook zuurstof nodig. De juiste verhouding bepaalt de kwaliteit van de verbranding – in principe op dezelfde manier als een luchtschuif op een houtkachel wordt gebruikt om de verbranding handmatig in te stellen. Het enige verschil is dat bij de vereiste uitlaatgaswaarden de verbranding werkelijk perfect moet zijn, hetgeen overeenkomt met lambda-waarde 1.

De luchtmassameter is geïntegreerd in de luchtinlaat na het luchtfilter en vóór de gasklep. Sommige modellen hebben een extra temperatuursensor, andere luchtmassameters meten de temperatuur rechtstreeks. De sensor van de luchtmassameter bestaat uit een plaatweerstand of twee fijne platina draden. Een van de twee draden is beschermd, de andere steekt uit in de luchtstroom. Dit resulteert in een temperatuurverschil en bijgevolg in een verschillende weerstand.

De taak van de meter bij de zuivering van uitlaatgassen

Luchtmassameter
https://www.motointegrator.nl/producten/256368-luchtmassameter-magneti-marelli-213719624019

Dit maakt het mogelijk de werkelijke luchtmassa te meten, zodat men ook rekening houdt met de verschillende dichtheden bij verschillende temperaturen. Dit is het verschil met de in het verleden gebruikte luchtmassameters, die alleen het zuivere volume konden meten, maar niet de zuurstofdichtheid. Bovendien is de aangevoerde luchtmassa nodig om de zuivering van de uitlaatgassen te bepalen. In moderne voertuigen is er niet alleen een lambdasonde vóór de katalysator, maar ook na de katalysator. Deze lambdasonde na de katalysator meet de hoeveelheid zuurstof na de katalyse. De gebruikte waarden zijn gebaseerd op de luchtmassa die eerder door de luchtmassameter is bepaald.

Symptomen van een defecte luchtmassameter

Het stroomrooster, dat nu op sommige motoren (1.6 TDi) vóór de LMM is aangebracht, is sowieso standaard op veel andere motoren. Het honingraatrooster kalmeert de luchtturbulentie in de inlaat, zodat de lucht gelijkmatiger langs de meetdraad van de luchtmassameter stroomt. Als de luchtmassameter niet goed werkt, d.w.z. als deze in andere voertuigen een defect vertoont, kan het zelfs voor een deskundige relatief moeilijk zijn om het defect in de LMM op te sporen. Dit komt omdat de symptomen zich op totaal verschillende manieren kunnen manifesteren. Typisch voor een niet goed werkende LMM is een daling van het vermogen in het middengebied, een zeurend of schokkend geluid van de motor. Er is sprake van een echt doorvoergat, waardoor ook het koppel sterk daalt.

Testen van de luchtmassameter zonder verdere hulpmiddelen

Luchtmassameter
https://www.motointegrator.nl/producten/370294-luchtmassameter-bosch-0-280-218-094

Bij voertuigen die nog met een brandstofverbruiksindicator zijn uitgerust, zoals in de jaren negentig gebruikelijk was, kan het defect zich ook uiten in een volstrekt onlogisch brandstofverbruik volgens de brandstofverbruiksindicator, aangezien de luchtmassameter voor de weergave wordt gebruikt. De luchtmassameter is ook zelfreinigend.
Voor elke start van de motor warmt hij kort op tot ongeveer 1.000 graden Celsius, zodat vuildeeltjes letterlijk verdampen. Als u denkt dat de LMM defect is, kunt u deze verwijderen en voorzichtig reinigen met motor- of remreiniger. Dan zou de luchtmassameter weer voor korte tijd moeten werken. Maar niet permanent, want door het defect reinigt hij de weerstandsdraad niet meer.

Met de nieuwe software lijken de LMM en de regeleenheid niet goed te communiceren

Bij de installatie van de nieuwe ECU-software wijst alles er echter op dat de door de luchtmassameter bepaalde gegevens niet overeenkomen met de karakteristieke diagrammen in de software. Het is alsof de LMM niet werkt, want precies dezelfde symptomen doen zich voor als bij een defecte luchtmassameter . Anderzijds is het nog steeds mogelijk dat een bestaand defect in de luchtmassameter zichtbaar wordt nadat de nieuwe software is geïnstalleerd.