Een spoorstang als onderdeel van de besturing

0
2036
Spoorstang
© Shuterrstock / Eugene Sergeev

Wat is een spoorstang in een auto?

Of het nu gaat om vrachtwagens, SUV’s of kleine auto’s – ze hebben allemaal spoorstangen die ervoor zorgen dat uw voertuig elke dag efficiënt rijdt. Uw auto heeft waarschijnlijk een tweedelige spoorstang die naar links en naar rechts leidt. Het verbindt de wielen van de auto met de stuur- en ophangingsonderdelen van de voertuigbesturing. Deze omvatten stuurhendels, fusee, wieldragers, draagarmen en andere onderdelen. Hierdoor is het mogelijk om de auto in elke gewenste richting te verplaatsen. Een spoorstang is in wezen een metalen buis met een externe schroefdraad. Lengte en diameter zijn afhankelijk van het voertuigmodel. De schroefdraad brengt de stuurbewegingen van het stuur over op de stuurhendel en van daaruit via het spoorstangeindstuk naar het betreffende wiel. Het spoorstangeind bevindt zich aan het spoorstangkop.

Wat doet een spoorstang?

Trekstang
© Freedom_Studio / Shutterstock

Spoorstangen brengen de draaibeweging van het stuur over op de voorwielen en houden deze tijdens het rijden in de rijrichting. Ze verbinden de stuurinrichting met de fusee van de gestuurde as. Dit geeft hen een uiterst belangrijke taak, maar één die herhaaldelijk wordt onderschat. Met name de spoorstangeinden zijn slijtagedelen die u niet alleen moet vervangen als er de auto niet door de APK komt.

Wat gebeurt er als het defect is?

Veel chauffeurs merken eenzijdig versleten banden op, maar reageren niet altijd. Dit kan resulteren in aanzienlijk duurdere reparaties door versleten spoorstangen. Het wiel begint te trillen wanneer de spoorstanguiteinden eruit worden geslagen. Dit heeft ook invloed op de bevestigde draagarmen, en mogelijk ook op de aandrijfasverbindingen. Dit kan het uitslaan van de lagerbouten van het stuur versnellen. Uitgeslagen spoorstangeinden kunnen bij sommige voertuigen later verschijnen. Het uiteinde van de spoorstang ziet eruit als een holle lepel. Daarin wordt een kogel met een bout gedrukt. Er zit ook veel vet tussen de twee delen. Er wordt een rubberen hoes overheen getrokken zodat alles beschermd is.

Hoe lang gaat een spoorstang mee?

Spoorstang LEMFÖRDER 31322 01
https://www.motointegrator.nl/producten/1492662-spoorstang-lemfoerder-31322-01

Over het algemeen is een spoorstang ontworpen voor de levensduur van het overeenkomstige voertuig. Sommige autobezitters hoeven nooit een reparatie uit te voeren. Maar zoals elk onderdeel is het onderhevig aan normale slijtage onder bepaalde rijomstandigheden. Ze slijten meer door kuilen, botsingen met de stoeprand en veelvuldig gebruik op hobbelige wegen. Ze zijn vaak verbogen na kleine ongelukken of stoten. Vanaf een kilometerstand van meer dan 150.000 km neemt de kans op materiaalmoeheid toe. Vanwege hun belang en intensief gebruik, moet een monteurde  spoorstangen regelmatig controleren.

Hoe weet u dat de spoorstang defect is?

Trekken

Er zijn typische waarschuwingssignalen voor een defect. Als u het stuurwiel tijdens het rijden kort los laat, trekt het naar links of naar rechts. De redenen kunnen zijn versleten kogelgewrichten, verbogen spoorstangen of een verkeerde instelling.

Bandenslijtage

Ongelijke bandenslijtage is een veelbetekenend symptoom. Vaak zijn de banden overmatig gesleten, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. De wielen blijven meestal recht als u niet aan het stuur draait. Dit wordt verzekerd door verschillende componenten van de wielophanging.

Doorzakken

Een defecte spoorstang ondersteunt de wielen niet goed, waardoor ze doorzakken. Als de uiteinden van de spoorstang te veel speling hebben, begint het stuur te trillen en te klakken bij het rijden met lage snelheid. Dit is vooral merkbaar in bochten. Als de schade zo ver is gevorderd dat een volledige storing op handen is, wordt de trilling overgebracht op het hele voertuig. Dit is misschien niet merkbaar bij gestaag rijden, maar bij remmen of accelereren.

Andere defecten veroorzaken ook overmatige bandenslijtage, slingeren tijdens het rijden en remmen en trillingen in het stuur, daarom moet een monteur deze toestand inspecteren. Een defecte spoorstang is een veiligheidsrisico. In het ergste geval verliest u de controle over het voertuig.