Defecte hogedrukpomp – symptomen, reparaties en kosten

0
1329
Hogedrukpomp
© GettyImages / Stason4ic

Verbrandingsmotoren moeten constant van brandstof worden voorzien om goed te kunnen functioneren. Dit moet door een brandstofpomp vanuit de tank via brandstofleidingen naar de injectie-unit van de motor worden getransporteerd. Afhankelijk van de motor  onderscheidt men gemaakt tussen hogedrukpompen in de motorruimte en voorbevoorradingspompen in de tank. In dieselmotoren moeten hogedrukpompen een zeer hoge druk tot 2.000 bar opbouwen, dwz hogedrukpompen worden altijd gebruikt in diesel- of benzinesystemen met directe injectie. Een andere aanduiding is ook HP-pomp of injectiepomp. Een defect kan leiden tot motorstoring.

Symptomen van pompstoring

Een defecte hogedrukpomp uit zich meestal met duidelijke symptomen. Een onmiskenbaar teken van een defecte hogedrukpomp is dat de motor niet wil starten. Een ruw lopende motor of een schokkerige motor zijn ook een duidelijk symptoom. Als het voertuig slecht accelereert of beperkte prestaties heeft, is dit ook een teken van een defect aan de hogedrukpomp. Zelfs een afslaande motor tijdens het rijden, uitlaatgaswaarden boven de norm en foutgeheugeninvoeren zoals b.v. “Raildruk te laag” zijn ook symptomen van een defecte hogedrukpomp.

Symptomen op een rij:

  • De motor start niet.
  • Ruw draaiende motor / schokkerige motor
  • Slechte acceleratie van het voertuig
  • Beperkte prestaties
  • Afslaande motor
  • Emissiewaarden boven de norm
  • Foutgeheugenvermeldingen zoals “Raildruk te laag”

De oorzaken zijn vaak ouderdomsslijtage, een verkeerd vervangen brandstoffilter, een defecte opvoerpomp, een defecte brandstofleiding naar de hogedrukpomp en verkeerde brandstof.

Reparatie van de hogedrukpomp

Zodra het vermoeden bestaat dat de hogedrukbrandstofpomp defect is, mag u niet verder rijden. Anders bestaat het risico dat de pomp vastloopt en de resulterende spanen in het brandstofsysteem zich kunnen verspreiden. Het resultaat is dure schade, wat vaak leidt tot het totale verlies van het voertuig.

Reparatie van de hogedrukpomp is in de regel niet mogelijk. Vervang deze door een nieuwe. Vervangen door een gebruikte hogedrukpomp is geen goed idee in verband met harsvorming door brandstofresten in de pomp.

Kosten van een hogedrukpomp

De kosten voor het vervangen van de hogedrukpomp variëren sterk, afhankelijk van het voertuigmodel en de motor. De pomp in benzinemotoren is vaak goed bereikbaar zodat u deze snel kan vervangen. De aandrijving van hogedrukpompen bij dieselmotoren gebeurd door de tandriem, deze moet u dus ook laten vervangen.

De materiaalkosten voor een nieuwe hogedrukpomp liggen tussen de 200 euro en 500 euro. Ze kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant van reserveonderdelen en het voertuigmodel.

Bij dieselmotoren zijn de kosten voor een nieuwe hogedrukpomp met € 600 tot € 1.500 aanzienlijk hoger. Daarbij komen nog de kosten voor een nieuwe tandriemset van tussen de 100 en 250 euro.

Het vervangen van de pomp bij benzine motoren duurt meestal een half uur tot anderhalf uur. Bij dieselmotoren is de inspanning met 3,5 tot 6 uur hoger. Dit resulteert in kosten van 250 euro tot 650 euro voor benzinemotoren. Voor dieselmotoren liggen de kosten tussen de 950 euro en 2.350 euro.

U kunt geld besparen door de nieuwe hogedrukpomp en eventueel de distributieriem goedkoop online te kopen. In de online winkel van Motointegrator vindt u een assortiment van ca. 5 miljoen auto-onderdelen en accessoires, hoogwaardige hogedrukpompen en distributieriemen tegen een redelijke prijs. Alle componenten zijn van topmerken en afkomstig van premium fabrikanten. Overtuig uzelf hiervan, bespaar geld bij het kopen van uw reserveonderdeel en blader door onze online winkel.