De motorwasbeurt – nuttig of overbodig?

0
2132
Motorwasbeurt
© GettyImages / Birdlkportfolio
De meeste chauffeurs zorgen regelmatig en grondig voor hun auto. Binnen, buiten en na de winter van onderaf. Voor velen is een regelmatige motorwasbeurt onderdeel van een compleet onderhoudsprogramma. In de volgende blog leest u wanneer een motorwasbeurt zinvol is, waar het kan en wat het kost.

Wat is een motorwasbeurt?

Het schoonmaken van de motor van buitenaf heet motorwassen. De motor en het motorcompartiment zijn ontdaan van olie, roet, zout van de afgelopen winter en andere verontreinigingen. In tegenstelling hiermee heet reinigen de motor van binnenuit  doorgespoelen. Door speciale reinigingsvloeistoffen aan de brandstof toe te voegen, raken roetafzettingen en verbrandingsresten in de motor los en deze verwijderen zich bij het doorspoelen van de motor.

Is het toegestaan ​​om de motor te wassen?

In principe is het toegestaan ​​om de motor te wassen. Een motorwasbeurt mag echter niet overal worden uitgevoerd. Het is niet toegestaan ​​om de motor bijvoorbeeld op eigen terrein, in de garage-ingang, langs de weg of in normale zelfbedieningswasboxen schoon te maken. De reden voor dit verbod is dat bij het wassen van de motor olie en andere milieubelastende stoffen worden weggespoeld, die naast de reinigingsmiddelen in het grondwater terecht kunnen komen. Voert u toch een motorwasbeurt uit in de garage-ingang, dan moet u, afhankelijk van de staat en gemeente, rekenen op een boete van maximaal 440 euro.

Is het wassen van de motor schadelijk?

In principe niet. Sommige autofabrikanten verbieden echter het wassen van motoren. Ze zijn bang dat elektronische componenten in de motorruimte beschadigen door het wassen van de motor. Kijk daarom altijd eerst in de gebruiksaanwijzing van het voertuig of de autofabrikant het wassen van de motor toestaat. Let in het algemeen bij het wassen van de motor op welke onderdelen van de motor  u direct met de hogedrukreiniger afspoelt. Soms is wat meer afstand of schoonmaken met een doek nodig om schade te voorkomen.

Motorwasbeurt
© GettyImages / hirun

Waar kan ik de motor laten reinigen?

Reinig de motor en het motorcompartiment alleen in speciale wasboxen die zijn uitgerust met een olieafscheider. De motor kunt u ook in veel garages reinigen. Moderne wassystemen verwijderen niet alleen olie en vet uit het vuile water, maar ook vuildeeltjes en recyclen het water. Daardoor is het mogelijk het water te hergebruiken. Het wassen van de motor in een geschikte wasbox beschermt en ontlast het milieu. Voordat een motorwasbeurt wordt uitgevoerd in een zelfbedieningswasbox, moet u altijd vragen of de box correct is uitgerust en of u deze motor mag wassen.

Hoe nuttig is een motorwasbeurt?

Of het zin heeft om de motor te wassen, hangt natuurlijk vooral af van hoe vuil de motor en het motorcompartiment zijn. Bij oudere voertuigen vormt zich na verloop van tijd een oliefilm op de motor en de accu. Deze oliefilm trekt vuil aan en het vuil trekt op zijn beurt vocht aan. Als er voldoende vocht is, kunnen er lekstromen optreden, waardoor de batterij na verloop van tijd ontlaadt. In moderne voertuigen met een bodemplaat die om aerodynamische redenen is bekleed, is een motorwasbeurt meestal niet nodig. Dankzij de kuip kan er bijna geen vuil of zout in de motor of het motorcompartiment komen. Sommige autofabrikanten raden zelfs af om de motor te wassen.

Het schoonmaken van de motor kan om de volgende redenen nuttig zijn:

Na een motorreparatie

Er heeft zich een oliefilm gevormd op de motor en in de motorruimte

Tijdens de winter kwam er veel water en strooizout in de motorruimte terecht

Bij offroad rijden wordt de motor erg vuil

De geursporen van marters kunnen worden verwijderd met een motorwasbeurt

Indien nodig kan een motorwasbeurt ook nuttig zijn als het voertuig wordt verkocht. Voorzichtigheid is hier echter geboden, omdat kopers achterdochtig kunnen worden over een sprankelend schone motor in een ouder voertuig. Dubieuze autoverkopers willen bijvoorbeeld met een motorwasbeurt verdoezelen dat de motor op verschillende plaatsen olie verliest.

Hoe lang duurt het om de motor schoon te maken?

Motor reinigenEen motorwasbeurt kost niet veel tijd. Als u de motorwas zelf doet, moet u er rekening mee houden dat dit ongeveer 20 tot 25 minuten duurt, afhankelijk van hoeveel nabewerking nodig is. In een werkplaats duurt de motorreiniging ongeveer 10 tot maximaal 20 minuten.

 

Hoeveel kost een motorwasbeurt?

Mocht u de motor niet zelf willen reinigen, dan kunt u deze klus aan een vakman overlaten. Autowasstraten en ook enkele werkplaatsen hebben geschikte wasplaatsen die zijn uitgerust met een olieafscheider en alle benodigde apparatuur voor een grondige en snelle motorwas. Een ander voordeel is dat professionals veel knowhow hebben als het gaat om het wassen van de motor, waardoor wassen meestal geen schade toebrengt aan de motor of de auto. Het schoonmaken van de motor door een vakman kost ongeveer 40 euro. Afhankelijk van de inspanning en manier van schoonmaken kunnen de kosten oplopen tot circa 70 euro.

Hoe werkt een motorwasbeurt met droogijs?

Professionals maken de motor schoon met speciale reinigingsmiddelen en een hogedrukreiniger, of ze gebruiken droogijs. Bij de droogijsmethode wordt bevroren kooldioxide op de motor gesproeid met een temperatuur van minimaal -80 graden Celsius en een speciale lans vergelijkbaar met een hogedrukreiniger. Het relatief harde kooldioxide maakt al het vuil los en blaast het weg van de motor, zoals bij zandstralen. Dit beschadigt de oppervlakken niet. Een ander voordeel van deze methode is dat de elektronica en elektra van het voertuig niet beschadigd raken doordat er geen water wordt gebruikt. De kooldioxide verdampt zeer snel en laat geen residu achter als het warmer wordt.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van de motor?

Als u de motor zelf wilt reinigen, heeft u in principe alleen een geschikte wasplaats en geschikte reinigingsmiddelen nodig. Er zijn echter een paar punten waar u op moet letten, zodat de motor na het wassen nog steeds goed werkt.

Het belangrijkste bij het reinigen van de motor is dat de motor moet afkoelen voordat deze wordt schoongemaakt. Hij mag niet meer heet zijn. Maar het moet lauw of handwarm zijn, zodat de reiniger beter kan werken. Als de motor heet is en met koudreiniger is besproeid, heeft de reiniger geen tijd om in te werken voordat deze verdampt. Componenten kunnen beschadigd raken als de koude straal van een hogedrukreiniger een hete motor wast. Een heet gegoten uitlaatspruitstuk kan bijvoorbeeld barsten onder een straal koud water.

Motorwasbeurt
© GettyImages / bigtunaonline

Uiteraard mag de reiniging alleen worden uitgevoerd als de motor is afgezet en het contact is uitgeschakeld. Voor het wassen dient u altijd de plus- en min-polen van de accu los te koppelen om kortsluiting door de hoeveelheid water te voorkomen. Elektrische en elektronische componenten mogen, indien mogelijk, niet in de directe nabijheid worden bespoten met een hogedrukreiniger. Bijvoorbeeld de verdeler of de motorbediening.

Om een ​​optimaal effect te bereiken, moet de reiniger kunnen werken volgens de specificaties van de fabrikant. Indien nodig moeten sterk vervuilde delen meerdere keren worden bespoten. Na de inwerktijd wordt het gehele motorcompartiment en de motor afgespoeld met de hogedrukreiniger en schoon water totdat al het vuil en de reiniger zijn verwijderd. Mogelijk moet u dan de bougie-aansluitingen en andere componenten drogen met een doek of met perslucht. De accu kan pas weer worden aangesloten als de hele motor droog is.